Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα, κυρίως με τις αναζωπυρώσεις οι οποίες εντοπίζονται νοτιοδυτικά, στο ρέμα της Γιαννούλας και στο Φρούριο της Φυλής. Απώτερος σκοπός των δυνάμεων της πυροσβεστικής είναι να ελεγχθεί η φωτιά μέχρι το πρωί όταν και θα ξεκινήσουν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού.

Σε Έβρο και Ροδόπη, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στη Δαδιά, στην Αισύνη και στο Σουφλί αντιμετωπίζονται ακόμη κι αυτή την στιγμή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει ένα χώρο εκατόν τριάντα χιλιάδων στρεμμάτων στη Δαδιά, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή της ζημιάς.

Όσον αφορά τη Βοιωτία, το πύρινο μέτωπο δεν έχει ακόμη περιοριστεί ώστε να υπάρξει αισθητή βελτίωση της εικόνας. Τα πιο κρίσιμα σημεία εντοπίζονται αυτήν τη στιγμή στο Στείρι όπως και στο Κυριάκι.

Σε ό,τι αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Βοιωτία, στο Δίστομο βρίσκονται 38 πυροσβέστες, 18 οχήματα και από αέρος επιχειρούσαν νωρίτερα 2 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Ένα από τα ελικόπτερα προερχόταν από την Τσεχία.

Στην περιοχή του Προδρόμου Βοιωτίας βρίσκονται 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Πολύ δύσκολο είναι το έργο για τα πεζοπόρα τμήματα καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σημεία στα οποία υπάρχει φλόγα λόγω της μορφολογίας του.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα «καντηλάκια» στις πλαγιές του Ελικώνα. Οι Πυροσβέστες προσπαθούν να αναχαιτίσουν την φωτιά, ώστε αυτή να μην περάσει την κορυφογραμμή και κατευθυνθεί στην άλλη πλευρά του Ελικώνα, όπου υπάρχει ελατόδασος στα όρια του Δήμου Λεβαδεών. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

45χρονος ο βασικός ύποπτος για εμπρησμό στον Αυλώνα

Τέσσερις ήταν οι προσαγωγές που έγιναν από την Αστυνομία για ενδεχόμενη εμπλοκή σε απόπειρες εμπρησμού στις περιοχές της Πάρνηθας. Οι δύο έγιναν στον Αυλώνα και στη συνέχεια σημειώθηκαν άλλες δύο στο Μενίδι. Όλοι αφέθησαν ελεύθεροι, εκτός από τον 45χρονο, για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό.

Ο εν λόγω άνδρας 45 ετών που κατά το παρελθόν ασκούσε τη δικηγορία είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτός που θεωρείται ως βασικός ύποπτος για απόπειρα εμπρησμού στον Αυλώνα Αττικής.

Ο πρώην νομικός διαμένει στην περιοχή και, με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει Αστυνομία και Πυροσβεστική από μαρτυρίες ντόπιων, εθεάθη να κινείται στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στο σημείο δηλαδή που ξέσπασε η νέα φωτιά το πρωί της Πέμπτης (24/8).

Όπως ανέφερε σχετικά ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο LIVE NEWS του Mega, ο 45χρονος φέρεται ν’ αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και στο παρελθόν υπήρχαν υπόνοιες για ανάλογες πράξεις. Προς το παρόν είναι σιωπηλός, δεν απαντά στις ερωτήσεις, αλλά δεν αρνείται κιόλας τις αναφορές.

Το σκληρό μήνυμα Κικίλια

Νωρίτερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, είχε προειδοποιήσει ότι οι υπαίτιοι θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Εγκληματείτε και δεν θα γλιτώσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενημερώνοντας για την απόπειρα εννέα εμπρησμών στην περιοχή του Αυλώνα σε διάρκεια μικρότερη των τεσσάρων ωρών, από τις 8:13 το πρωί ως τις 12:02 το μεσημέρι.

«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές», υποστήριξε επίσης, χαρακτηρίζοντας ότι όλο αυτό «είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό».