Στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο «Βήμα» ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωνε βέβαιος πως την επομένη των εκλογών «το ΠαΣοΚ θα βρεθεί στην όχθη των νικητών». Η βεβαιότητα έθεσε αυτομάτως ένα ερώτημα ως προς τον πήχη της εκλογικής επιτυχίας. Από πού μετράνε στη Χαριλάου Τρικούπη; Από το 7,72% των ευρωεκλογών του 2019; Ή από το 11,84% των εθνικών εκλογών, τον Ιούνιο του 2023;

«Το ΠαΣοΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι του, έπιασε στο παρελθόν τους στόχους που έβαλε. Πέτυχε νίκες, κατέγραψε ισχυρά διψήφια ποσοστά και έφερε ξανά το χαμόγελο στη βάση του κόμματος» απαντούν. Ως εκ τούτου, η αφετηρία του νέου στόχου βρίσκεται στην τελευταία εκλογική επίδοση του κόμματος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι «περιμένουμε μια αισθητή άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές»

«Περιμένουμε», λένε, «μια αισθητή άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές». Η «αισθητή άνοδος» είναι η φράση-κλειδί που χρησιμοποιούν τα στελέχη του κόμματος και ορίζει τον πήχη σε ποσοστά «μεγαλύτερα του 12%». Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο, να κάνει ξεκάθαρο πως στόχος είναι επίσης η δεύτερη θέση, για να «αποκτήσει η χώρα ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα είναι εναλλακτική κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτός ο στόχος μόνο εύκολος δεν είναι. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν κληθεί να οργώσουν αστικά κέντρα και περιφέρεια, προκειμένου να επιτευχθεί το άλμα. Σφίγγουν χέρια και επικοινωνούν τις θέσεις του κόμματος. Αλλά κυρίως επαναφέρουν διαρκώς το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη για αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.

Πώς «θα αποδομηθεί το κυβερνητικό αφήγημα»

Η διεξαγωγή ενός τηλεοπτικού debate βρίσκεται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του Νίκου Ανδρουλάκη. Και οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθούν καλύτερα και πιο άμεσα οι πολιτικές θέσεις της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, καθώς και οι διαφορές που έχουν με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. «Αν γίνει το debate, τότε θα μπορέσουν να συζητηθούν και να αναλυθούν οι προτάσεις μας για τα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, τον ευρωστρατό, την κοινή εξωτερική πολιτική και τις πολιτικές που κάνουν την Ελλάδα πιο ισχυρή. Κάτι που δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό και κρύβεται», όπως ισχυρίζονται.

«Μέσα από τον διάλογο, θα μπορέσει να αποδομηθεί, σε πανελλήνια μετάδοση, το κυβερνητικό αφήγημα για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών»

Ο δεύτερος λόγος είναι πως «μέσα από τον διάλογο, θα μπορέσει να αποδομηθεί, σε πανελλήνια μετάδοση, το κυβερνητικό αφήγημα για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών». Θέματα, δηλαδή, όπως η  ακρίβεια, η Παιδεία, η Υγεία, η κοινωνική κατοικία, αλλά και το κράτος δικαίου που επλήγη μετά από τις υποθέσεις του δυστυχήματος των Τεμπών και των υποκλοπών.

«Κινείται θεσμικά μακριά από τον λαϊκισμό»

Στο ΠαΣοΚ πιστεύουν επίσης πως ο δημόσιος διάλογος σε επίπεδο κορυφής θα ευνοήσει το κόμμα που «κινείται θεσμικά και μακριά από τον λαϊκισμό». Αυτή είναι η πάγια στρατηγική που ακολουθούν στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα αποκτήσει η σύγχρονη Κεντροαριστερά προοπτική διακυβέρνησης.

Στο ίδιο πνεύμα, θα κινηθεί το ΠαΣοΚ και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το πρόγραμμα προβλέπει παρεμβάσεις σχετικά με την ακρίβεια και το αυξανόμενο κόστος ζωής με εξορμήσεις και καμπάνιες στη βάση. Αλλά και μέσα στη Βουλή, όπου προβλέπεται να ανεβούν οι τόνοι με αφορμή τη συζήτηση για την αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας. Με το ΠαΣοΚ να καταγγέλλει πως «η κυβέρνηση φέρνει έναν ακόμη νόμο με προχειρότητα και χωρίς διάλογο που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου».