5 το πρωί: Η επανεξέταση των ποινών για το Mάτι – Η απεργία των ΜΜΜ την Πρωτομαγιά – Οι παρενέργειες του εμβολίου AstraZeneca

«Oι κρίσεις για το Μάτι μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη, να επανεξεταστούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου για την εθνική τραγωδία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη στη Βουλή.

1

Μητσοτάκης: Οι ποινές για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν

  • Η τοποθέτηση: Mιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη, τον οποίο χαρακτήρισε «ιστορική τομή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε». «Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ – οι ποινές είναι αυστηρότερες με τον νόμο που ψηφίσαμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
  • Το εφετείο: Την ίδια ώρα, η Δικαιοσύνη προσπαθεί να επισπεύσει τη δίκη της υπόθεσης στο Εφετείο. Συγκεκριμένα, μετά την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών απαλλάχθηκε από κάθε άλλη επαγγελματική υποχρέωση προκειμένου μέσα στο Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η καθαρογραφή της πρωτόδικης απόφασης για τη φονική φωτιά στο Μάτι. Ο στόχος είναι πλέον μέχρι τα τέλη Μαΐου να προσδιοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε 2ο βαθμό και να προλάβουν τις προθεσμίες με τις επιδόσεις έτσι ώστε η δίκη στο Εφετείο να αρχίσει τον Ιούνιο ή μέσα στον Ιούλιο που συνεδριάζει τμήμα διακοπών.
  • Οι ποινές: Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο αποφάσισε ποινή από 3 έως 111 έτη στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής που οδήγησε στον θάνατο 104 πολίτες. Ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη, με το δικαστήριο να μετατρέπει τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως, με τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ.
2

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Πρωτομαγιά

  • Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ: Τροποποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ως εκ τούτου, στη εργατική απεργία της Πρωτομαγιάς συμμετέχουν, τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ), λεωφορεία – τρόλεϊ και τρένα -προαστιακός (με προσωπικό ασφαλείας). Σημειώνεται ότι κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα».
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Την ισχύ μέτρων κυκλοφορίας στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας ανακοίνωσε η Τροχαία. Οι ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (1/5). Τα μέτρα έχουν σκοπό στην καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω των συναθροίσεων – συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγελθεί.
  • Δεμένα τα πλοία: Στην απεργία της Πρωτομαγιάς συμμετέχει και η ΠΝΟ. Ως εκ τούτου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων. Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια για τα οποία το επιβατικό κοινό θα πρέπει να ενημερωθεί από την εκάστοτε εταιρεία.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αποκάλυψη AstraZeneca: Το εμβόλιο κορωνοϊού προκαλεί σπάνιες παρενέργειες

  • Η παραδοχή: Για πρώτη φορά η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, παραδέχτηκε επισήμως ότι το εμβόλιο που παρασκεύασε για τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, επιστήμονες είχαν εντοπίσει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία ή σύνδρομο VITT.
  • Αγωγές: Μετά την παραδοχή της AstraZeneca, έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για μαζικές αγωγές από φερόμενα θύματα του εμβολίου το οποίο παρουσιάστηκε την εποχή της πανδημίας ως «θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη». Δικηγόροι υποστηρίζουν πλέον ότι το εμβόλιο είναι «ελαττωματικό» και ότι η αποτελεσματικότητά του έχει «υπερεκτιμηθεί πολύ».
  • Αποζημιώσεις: Η βρετανική κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα αποζημιώσεων εμβολίων, το ύψος της οποίας φτάνει τις 120.000 λίρες, κάτι όμως που δεν έχει ικανοποιήσει τα φερόμενα θύματα. Από τις 163 πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον οι 158 αφορούν σε αποδέκτες του εμβολίου AstraZeneca. Η φαρμακευτική εταιρεία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι αξιώσεις αυτές είναι «μπερδεμένες» και «λανθασμένες νομικά».
4

Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου για την εισβολή στη Ράφα

  • Ούτε βήμα πίσω: Ανυποχώρητος ως προς την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα, την πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, παρουσιάζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σε δήλωση του χθές -κι ενώ αναμένεται η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας- δήλωσε πως το Ισραήλ θα εισβάλει στη Ράφα για να καταστρέψει δυνάμεις της Χαμάς «με ή χωρίς συμφωνία».
  • Αντίστροφη μέτρηση: Το Ισραήλ έδωσε διορία 48 έως 72 ωρών στη Χαμάς να αποδεχτεί τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, που προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων πριν ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή στην πόλη Ράφα. Στο μεταξύ, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Άμυνας ενέκρινε τα τελικά σχέδια για τη στρατιωτική δράση στη Ράφα αλλά και για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο κέντρο της Λωρίδας, με ισραηλινά τανκ να βρίσκονται ήδη παρατεταγμένα στα σύνορα της Γάζας.
  • «Όχι άλλες καθυστερήσεις»: O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί «χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες» την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει και την απελευθέρωση ομήρων οι οποίοι κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ο νέος θαλάσσιος διάδρομος για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα είναι έτοιμος σε περίπου μία εβδομάδα.
5

Ήττες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στα playoffs της Ευρωλίγκα

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις