Δραματική η κατάσταση από την εξέλιξη της φωτιάς στην Πάρνηθα  καθώς μαίνεται ανεξέλεγχτη για τρίτη ημέρα ενώ η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους των γύρω οικισμών και ακόμη χειρότερο το ξημέρωμα καθώς λίγο μετά τις 04.00 ξέφυγε από τη χαράδρα στην οποία είχε περιοριστεί νωρίτερα, και λίγο πριν τις 6 το πρωί οι καταστροφικές πύρινες γλώσσες της μπήκαν και πάλι στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής όπου σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία καίγονται σπίτια. Στην πορεία του πύρινου μετώπου βρίσκεται η Αμυγδαλέζα και στη συνέχεια οι Θρακομακεδώνες, ενώ το μέτωπο κινείται πάλι και προς το τελεφερίκ.

«Η φωτιά πάει πάλι προς τον Εθνικό Δρυμό»

Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Πράσινου Μενιδίου, τόνισε πως οι άνεμοι είναι ισχυροί με ριπές, οι οποίοι δυσκολεύουν τη μάχη της κατάσβεσης.

«Έγινε αναζωπύρωση στην Αγία Παρασκευή και ανεβαίνει προς τα επάνω πάλι. Κατευθύνεται και προς το κομμάτι της Πάρνηθας. Ακόμα δεν έχει περάσει την οριακή γραμμή στο τελεφερίκ, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση, η φωτιά πάει προς τον Εθνικό Δρυμό», δήλωσε.

«Η φωτιά βρίσκεται στις τελευταίες ταβέρνες της Αγίας Παρασκευής και τους πρόποδες της Πάρνηθας, και κινείται προς τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας δήλωσε στο MEGA και ο Μιχάλης Βρεττός, αντιδήμαρχος Αχαρνών.

«Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Δυστυχώς τα εναέρια μέσα είναι ελικόπτερα και δεν φτάνουν, μιλάμε για τον Εθνικό Δρυμό. Η φωτιά κινείται με γρήγορους ρυθμούς, γιατί οι άνεμοι δεν βοηθούν καθόλου», δήλωσε.

«Οι φλόγες καίνε τον Εθνικό Δρυμό» λέει κάτοικος της περιοχής

«Η κατάσταση είναι τρομακτική στο Μετόχι», δήλωσε στο MEGA o Κώστας Δαμάσκος, κάτοικος της περιοχής.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί, γύρω στα 6-7 μποφόρ, ενώ τέσσερα ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης και κάνουν ρίψεις νερού.

«Προσπαθούμε να κόψουμε τη φωτιά για να μην περάσει απέναντι στο τελεφερίκ. Εκεί που καίει τώρα η φωτιά είναι στον Εθνικό Δρυμό, καλό θα ήταν να αυξηθούν τα εναέρια μέσα», δήλωσε.

Εκκενώθηκαν Αγία Παρασκευή και Αγιος Νικόλαος

Λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου προς του κέντρο των Αχαρνών.

Λίγη ώρα αργότερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των Θρακομακεδόνων, της Μπόσκιζα και του Πανοράματος Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν τις περιοχές αυτές.

Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που κατακαίνε τη χώρα σε Ροδόπη, Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο Mega, τόνισε- αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα- ότι παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή, εξηγώντας ότι πρόκειται για «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν.

Αυτή η «έκρηξη» σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03.20 ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος. Μάλιστα, από τις 10.00 ξεκινούν και πάλι πολύ ισχυροί άνεμοι (6-7 μποφόρ), όπως ανέφερε.

Επίσης, σχετικά με τους Θρακομακεδόνες, ο Γιάννης Αρτοποιός ξεκαθάρισε πως η φωτιά δεν έχει φτάσει στην περιοχή και δίνεται σκληρή μάχη για να μην συμβεί αυτό, προσθέτοντας πως αυτό που έχει γίνει, είναι να φτιαχτεί ζώνη ανάσχεσης ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους.

Εντωμεταξύ τις πρώτες πρωϊνές ώρες υπήρξε τραυματισμός πυροσβέστη, στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει την πύρινη επέλαση στο Μετόχι, ο οποίος και διεκομίσθη μετά την έλευση ΕΚΑΒ στο σημείο του τραυματισμού του.

Με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα προστέθηκαν ξανά στη μάχη που δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές.

Η απειλή για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας εξακολουθεί να είναι τεράστια καθώς η φωτιά μπήκε στη λεωφόρο Πάρνηθας και κατευθύνεται και πάλι προς το τελεφερίκ. Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο Πρόεδρος του ΔΣ Αχαρνών ο οποίος υποστήριξε στο Mega ότι ο δρυμός κινδυνεύει.

Χαρακτηριστική της καταστροφής που ήδη έχει συντελεστεί στον Εθνικό Δρυμό,  η εικόνα αρσενικού ελαφιού από το οποίο κυνηγημένο από τις φλόγες που επεκτάθηκαν στο φυσικό του χώρο διαβίωσης, κατέφυγε σε αυλή σπιτιού για να διασωθεί.