Η αγωνία, στο ισόγειο του υπουργείου στην οδό Κηφισίας ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Μαζί και ο φόβος με την απόγνωση. Τρόμαζαν με την ιδέα ότι κάθε λεπτό θα ξεσπούσε και μια νέα εστία φωτιάς. Ό,τι θα μαύριζε και πάλι ο ουρανός της Αθήνας, ότι τα αποκαΐδια θα έφθαναν στα μπαλκόνια των βορείων προαστείων, ότι η μισή Ελλάδα θα καιγόταν για πέμπτη συνεχή μέρα. Αγωνιούσαν για τις συνεχιζόμενες εκκενώσεις περιοχών. Τους ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, τα παιδιά, εκεί στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, που θα άφηναν το σπίτι τους, τα παιγνίδια, τις συνήθεις τους που, θα έπαιρναν τα μπογαλάκια τους, τους σκύλους, τις γάτες, τα καναρίνια και τους παπαγάλους τους και θα ξεσπιτώνονταν. Κυνηγημένα από τις φλόγες.

Τα γνώριζαν όλα αυτά οι άνθρωποι που ήταν αρμόδιοι να παρακολουθούν τις πυρκαγιές. Οι περισσότεροι ήταν ξάγρυπνοι, καμιά δεκαριά ωστόσο περιλαμβανομένου και του διοικητή της Πυροσβεστικής είχαν να κοιμηθούν δύο εβδομάδες. Πρόσωπα σκυθρωπά, βλέποντας περιουσίες μιας ζωής να καίγονται. Πρόσωπα απεγνωσμένα ίσως επειδή δεν μπόρεσαν εγκαίρως να αναχαιτίσουν την φωτιά, να σώζουν σπίτια από την καταστροφή, να σώσουν ζωές στον Έβρο.

Στο ισόγειο του κτιρίου της Πολιτικής Προστασίας, στην οδό Κηφισιάς, εκεί όπου κτυπά η καρδιά της πυρόσβεσης, βλέπεις δίπλα- δίπλα πυροσβέστες, αστυνομικούς, λιμενικούς, στρατιωτικούς, βυθισμένους μέσα σε χάρτες και σε οθόνες (αλλά και στην απόγνωση). Τους παρατηρούσες να κρέμονταν από το στόμα των μετεωρολόγων («προγνώστες» τους ονόμαζαν) για να μάθουν πού θα πάει τώρα ο άνεμος, πόσα μποφόρ θα έχει και κάθε πότε θα αλλάζει κατεύθυνση και να γίνεται ριπαίος. Και ακόμα τι είναι αυτό το «πυρονέφος» που σκέπασε όλη την Αττική;

Ένας πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο Βύρωνας Πολύδωρας, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι ο άνεμος δεν δαμαζόταν με τίποτα και κυρίως για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν οι δυνάμεις στις οποίες ήταν πολιτικά προϊστάμενος να σβήσουν τις πυρκαγιές τον αποκάλεσε «ο στρατηγός άνεμος».

Ίσως εκείνη την ώρα στην αίθουσα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, στο ισόγειο της οδού Κηφισιάς πολλοί να θυμήθηκαν τον πρώην υπουργό: «Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες». Αυτό επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς. Όλων οι σκέψεις εστιάσθηκαν στην Πάρνηθα, πώς θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης με τον «στρατηγό άνεμο», πώς θα σώσουν τον Δρυμό. Σε κάποια συνέβη η εξής τραγική σκηνή που πάγωσε τους πάντες στην Πολιτική Προστασία:

Ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 της Τετάρτης έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά της ώρας η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο. Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας. Και όλα αυτά, ενώ τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις φλόγες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μεγάλη μάχη στην Πάρνηθα προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να μην επεκταθεί περαιτέρω. Στο πέρασμά της η φωτιά έκαψε σπίτια σε περιοχές του Μενιδίου ενώ προληπτικά εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα.

***
Όταν η Αστυνομία ανοίγει δρόμο στο… ΚΚΕ για να σβήσει τις φωτιές

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται σε όλες τις πυρκαγιές στη χώρα στην πρώτη γραμμή, συμβάλλοντας στην κατάσβεση και στην προστασία κατοίκων, περιουσιών και περιβάλλοντος, μαζί με τους κατοίκους, μαζί με τους πυροσβέστες, ερχόμενοι συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και συντονισμού.

Στις πυρκαγιές στη Χασιά ήταν και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πρωτούλης, ο οποίος μαζί με άλλα μέλη του ΚΚΕ σχημάτιζαν ομάδες και συμμετείχαν στη μάχη της κατάσβεσης. Το ίδιο βράδυ ομάδες του ΚΚΕ παρέμειναν στο Πανόραμα αλλά και στο Μενίδι. Είναι ενδεικτικό της διακριτής δράσης των Οργανώσεων του ΚΚΕ το εξής περιστατικό που μαρτυρεί εθελοντής που προσπαθούσε να φτάσει σε καθορισμένο ραντεβού: «Προσπαθώντας να φθάσουμε στο σημείο του ραντεβού περάσαμε τρία αστυνομικά μπλόκα. Αστυνομικός στο τρίτο μπλοκ μάς είπε: «Πάτε στο ΚΚΕ; Περάστε»!

Χαρακτηριστική και η αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα, στη συνάντηση με τον Δήμαρχο της πολύπαθης Αλεξανδρούπολης, ο οποίος σημείωσε πως αυτές τις δύσκολες ώρες οι δυνάμεις του ΚΚΕ, βουλευτές, εκλεγμένοι του στην Τοπική Διοίκηση, κομματικές οργανώσεις, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα, συνδράμοντας στην κατάσβεση των πυρκαγιών και πρωτοστατώντας στην οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για τους πληγέντες και τόνισε πως “αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”. Εύγε…

***
Ντιμπέιτ ζητεί ο Νίκος Παππάς

Τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής συνάντησης των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Σεπτεμβρίου, πρότεινε ο Νίκος Παππάς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. Ο κ. Παππάς πρότεινε να διεξαχθεί η συζήτηση την 7η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ιδανική, με βάση και τα προγράμματα περιοδειών των υποψηφίων, τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

***
Η Κύπρια πεθερά του Μενέντεζ

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα νήματα που ενώνουν τον Αμερικανό Γερουσιαστή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, με την Κύπρο. Όπως ανέφερε ο ίδιος, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο το 1995, και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η μητέρα της συζύγου του γεννήθηκε στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, μαζί με την σύζυγό του, πραγματοποίησαν μάλιστα συνάντηση με το Αρμενικό σωματείο Homenetmen A.Y.M.A.Ο Μενέντεζ έγινε ένθερμος υποστηρικτής της Κύπρου εξαιτίας της οικογένειας των Ζαμπάδων, προσφύγων από την κατεχόμενη Μόρφου. Η οικογένεια Ζαμπά βρίσκει το δρόμο της και ο Μενέντεζ στις αρχές του ’90 εκλέγεται βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ. Ο Κύπριος πρόσφυγας είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Ο γερουσιαστής, όταν ήταν βουλευτής, πήγε το 1995 στο Πραστειό γιατί ήθελε ο Τάσος Ζαμπάς και άλλοι συγγενείς του, να δουν το σπίτι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

***
Άλλη μια παράβαση από τουρκικά F-16

Έγινε προχθές, έγινε και χθες και όλοι ελπίζουν ότι οι προκλήσεις θα σταματήσουν εδώ. Γιατί υπάρχει ακόμα (και λειτουργεί) αυτό το μορατόριουμ, που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Αλλά εδώ και δύο μέρες οι ανακοινώσεις του ΓΓΕΘΑ δεν έγραψαν «μηδενική πτητική τουρκική δραστηριότητα». Έγραψαν παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και μάλιστα από τουρκικό ζεύγος F-16. Έπιασαν δουλειά και οι πιλότοι μας που σήκωσαν τα αεροσκάφη τους, τα αναγνώρισαν και τα αναχαίτισαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

***
Τι ζήτησε ο Αμερικανός στρατηγός από τον Α/ΓΕΕΘΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από μερικές μέρες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά για την συμπαράσταση και το ενδιαφέρον του, το οποίο εκφράστηκε έμπρακτα με την αποστολή Αμερικανικών Ελικοπτέρων για την κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Τους δυο Στρατηγούς ενώνει μια δυνατή φιλία από την εποχή που ο Στρατηγός Καβόλι ήταν Διοικητής του U.S. Army Europe and Africa, πριν να αναλάβει τα τωρινά καθήκοντά του τον περασμένο Ιούλιο.

Μην ξεχνάμε ότι επισκέφτηκε την χώρα μας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Αύγουστο του 23, αλλά και τον Απρίλιο του 23, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον φίλο του Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Τότε ο Α/ΓΕΕΘΑ, του έθεσε την μη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πολυεθνική Άσκηση ΑΙR DEFENDER 23, την μεγαλύτερη Αεροπορική Άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα γνωστό, αφού τελικά τρία F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχαν στην Άσκηση.

Θυμίζω ότι αρχικά οι ΗΠΑ δεν θα συμμετείχαν στην Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-23, αλλά με παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ στον Στρατηγό Καβόλι, συμφωνήθηκε η συμμετοχή τεσσάρων F-16 των ΗΠΑ, που τελικά επιχειρούσαν από την αεροπορική βάση Αβιάνο της Ιταλίας. Πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που συζήτησαν, κυρίως για την Στρατιωτική Συνεργασία των δυο χωρών που βρίσκεται σε all time high, και δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω αναβάθμισή της, αλλά και για τα τρέχοντα θέματα ΝΑΤΟ

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS) στο Όσλο της Νορβηγίας.