Το μέγεθος της καταστροφής που έχει ήδη προκαλέσει στην Αττική η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Φυλή και συνεχίζοντας τη δράση έχοντας ξεφύγει ως την Πάρνηθα, κατέγραψε ο περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2.

Τις εικόνες υψηλής ανάλυσης παρέλαβε το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών για λογαριασμό του εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Εκ των στοιχείων που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ προέκυψε πως μόνο στις πρώτες 24 ώρες της πυρκαγιάς είχε γίνει στάχτη έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων. Με δεδομένο ότι οι φλόγες συνέχισαν να «τρώνε» ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους, το νούμερο αυτό πρόκειται να εκτοξευτεί τις επόμενες ώρες.

Άλλωστε όπως επισήμανε ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ, «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Γι’ αυτό και θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.

Πρώτες χαραμάδες ελπίδας

Εν τω μεταξύ, βελτιωμένη, αλλά όχι ακόμη στο επίπεδο που θα ήθελαν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, μοιάζει η εικόνα της μεγάλης φωτιάς στην πολύπαθη Πάρνηθα.

Το γεγονός πως από το απόγευμα της Τετάρτης(23/8) οι άνεμοι άρχισαν να πνέουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Εθνικό Δρυμό «γέννησε» κάποιες πρώτες, μικρές, χαραμάδες αισιοδοξίας για τον έλεγχο του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πυρκαγιά άρχισε να φεύγει προς γυμνά κομμάτια βουνού, που είχαν καεί πριν από χρόνια.

Μέχρι την ώρα που τα εναέρια μέσα προσγειώθηκαν διακόπτοντας τις πτήσεις πυρόσβεσης επιχειρούσαν να «φράξουν» τις φλόγες μέσα στη χαράδρα και να μην τις αφήσουν να επεκταθούν προς το δάσος. Με τις πολύ συχνές ρίψεις μάλιστα και παρά τους πυκνούς καπνούς είχαν καταφέρει ν’ ανεβάσουν τα επίπεδα υγρασίας, γύρω στο 40%, γεγονός που ευνόησε το σχέδιο της οριοθέτησης έτσι ώστε να μην απειληθεί περαιτέρω ο Δρυμός.

Σε αυτό το σκέλος της επιχείρησης βοήθησαν πολύ τα drones της Πυροσβεστικής, τα οποία που χάρη στις θερμικές κάμερες χορηγούσαν το απαιτούμενο στίγμα για να είναι πιο στοχευμένες και επιτυχημένες οι ρίψεις νερού, αλλά και επιβραδυντικού υγρού.

Ουδείς εφησυχάζει

Βέβαια, ουδείς αποκλείει την ανατροπή των δεδομένων και γι’ αυτό η νύχτα -χωρίς τη συνδρομή των πτητικών μέσων- θα είναι εξίσου δύσκολη. Όπως ήταν και αυτή της Τρίτης.

Οι εστίες είναι ενεργές ακόμα και το ενδεχόμενο των αναζωπυρώσεων δεν έχει αποκλειστεί. Γι’ αυτό και άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή.

Ισοπεδώθηκε το Μενίδι

Ούτως ή άλλως η φωτιά έχει «καταπιεί» ένα πολύ μεγάλο κομμάτι γης, μαζί και περιουσίες ανθρώπων. Στους οικισμούς του Μενιδίου, οι κάτοικοι βρίσκονταν σε απόγνωση, έχοντας απωλέσει τους κόπους ετών μέσα σε λίγες ώρες.

Πολλοί εξ αυτών αρνούνταν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και με όποιον τρόπο μπορούσαν, ακόμη και ρισκάροντας να τραυματιστούν, πάλευαν με τον πύρινο εχθρό.

Ουδείς μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στις συγκλονιστικές μαρτυρίες όσων επλήγησαν από τη μανία μιας φωτιάς, η οποία σε λιγότερο από δύο ημέρες ισοπέδωσε ολόκληρες γειτονιές, αφήνοντας πίσω της στάχτες και αποκαΐδια.

«Έχω να κοιμηθώ δυο μέρες. Ήμουν με το μηχανάκι και η φωτιά με κυνήγαγε. Εγώ που καμάρωνα ότι έσωσα το σπίτι μου, το είδα να καίγεται. Τώρα που θα μείνω; Τα παιδιά μου, ο γαμπρός, τα εγγόνια μου κλαίνε, δεν έχουν το κουράγιο να έρθουν να το δουν», δήλωσε κλαίγοντας 75χρονος ιδιοκτήτης σπιτιού που κάηκε.

Οι πληγείσες περιοχές είχαν μείνει επίσης χωρίς ρεύμα με τη ΔΕΗ να προσπαθεί για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πιθανή η εκδοχή της βλάβης

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Mega, εξετάζεται από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, το ενδεχόμενο η μεγάλη πυρκαγιά να προκλήθηκε από έκρηξη μετασχηματιστή και όχι από αμέλεια ή εμπρησμό.

Οι αρχικές ενδείξεις των ερευνών δείχνουν πως είναι πιθανό να προκλήθηκε κάποια βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης κοντά στη Μονή Κλειστών, το οποίο είναι ευάλωτο σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία.