Σε οριακό σημείο είναι πλέον η κατάσταση στην Πάρνηθα. Δεδομένου ότι η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) και καίει ασταμάτητα από τότε, «γλείφει» ήδη τον Εθνικό Δρυμό και απειλή με περαιτέρω εξάπλωση στις πλαγιές του βουνού, το μεγάλο στοίχημα είναι η αναχαίτισή της μέσα στη χαράδρα.

Περιμετρικές οι ρίψεις

Το μέτωπο εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτο για σχεδόν 30 ώρες πλέον και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό που θα «φράξει» την πυρκαγιά μέσα σ’ ένα χωροθετημένο σημείο και δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω δράση της προς αλλού.

Τη δύσκολη αποστολή έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο οι εναέριες δυνάμεις, με ρίψεις νερού περιμετρικά της χαράδρας, διότι οι αντίστοιχες επίγειες δεν είναι εφικτό να πλησιάσουν. Η περιοχή είναι δύσβατη και τρόπος να μπουν εκεί μέσα δεν υπάρχει.

Αυτές προς το παρόν συνδράμουν με άλλους τρόπους, καθώς διασκορπίζονται σε διάφορα μέρη του βουνού και με νερό πασχίζουν να δημιουργήσουν «αναχώματα».

Έχει μάλιστα αποκλειστεί η πρόσβαση σε περιοχές όπως εκείνη στο καζίνο, που έχει κλείσει από την Τρίτη και στο οποίο δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς.

Μικροκλίμα στη χαράδρα

Το πρόβλημα είναι πως, παρόλο που η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί συγκριτικά με την Τρίτη ή το πρωί της Τετάρτης, το μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στη χαράδρα ευνοεί την εξάπλωση. Πόσο μάλλον σε μια πευκόφυτη περιοχή. Η δυναμική της παραμένει μεγάλη και οι φλόγες «καταπίνουν» κάθε μορφή βλάστησης που συναντούν.

Όπως εξήγησε στο Live News του Mega o εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, υπήρξε ένα κομβικό σημείο γύρω στις 13:30 το μεσημέρι που ανέτρεψε όλο το επιχειρησιακό σχέδιο και περιέπλεξε ξανά την κατάσταση.

Είναι κάτι που από το βράδυ της Τρίτης φοβούνταν ότι μπορεί να συμβεί όσοι γνωρίζουν την Πάρνηθα και τα μυστικά της. Ήδη καίγεται ένα πυκνό δάσος, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακόμη αν η φωτιά έχει εισέλθει όντως στον Εθνικό Δρυμό ή απλώς τον απειλεί.

Διψήφιος ο αριθμός των καμένων σπιτιών

Στις περιοχές από τις οποίες έχει ήδη περάσει η φωτιά, ισοπεδώνοντας περιουσίες, γίνεται προσπάθεια να σωθεί ό,τι είναι εφικτό. Έχουν ήδη καεί περισσότερα από δέκα σπίτια, αλλά ο ακριβής απολογισμός των ζημιών θα γίνει μετά το τέλος αυτής της μεγάλης καταστροφής, οικολογικής και ατομικής.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου, Καποτά και Λεφαντώ.

Το στρατόπεδο πάντως διευκρινίστηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι ουδέποτε κινδύνευσε, καθώς όπως ανακοινώθηκε σχετικά «οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του».