Η ατζέντα της ημέρας: Νεκροί δύο πιλότοι μετά από πτώση Canadair – Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος – Σήμερα η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας

Καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να κατακαίνε ό,τι βρεθεί στο πέρασμα τους σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα, δύο νέα παιδιά, πιλότοι ενός Canadair που επιχειρούσε στην Κάρυστο, έχασαν τη ζωή τους.

1

Νεκροί δύο πιλότοι μετά από πτώση Canadair

  • Το χρονικό: Το καναντέρ έπεσε στην πλαγιά του βουνού στον Πλατανιστό Ευβοίας, τη στιγμή που επιχειρούσε κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κάρυστο, με τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο χειριστές.
  • Οι δύο πιλότοι: Πρόκειται για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Χρήστο Μουλά, 34 ετών και τον συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγό (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών. Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από χθες 25 έως αύριο 27 Ιουλίου) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους.
  • Το προηγούμενο: Η συντριβή του Canadair στην Κάρυστο χθες, με πλήρωμα δύο χειριστές, oι οποίοι είναι πλέον νεκροί, έφερε στην μνήμη μία παρόμοια τραγωδία, που είχε σημειωθεί λίγα χιλιόμετρα από την Κάρυστο και συγκεκριμένα στα Στύρα Ευβοίας, κοντά στον οικισμό Δήλεσο, στις 23 Ιουλίου του 2007. Μια χρονιά που σημάδεψε την Ελλάδα με τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία.
2

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Σήμερα η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας

  • Η θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 42 βαθμούς στη Β. Ελλάδα (στη δυτ. Μακεδονία από 19 έως 36 βαθμούς). 28 έως 46 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα. 23 έως 39 βαθμούς στη δυτ. Ελλάδα. 23 έως 39 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως 42 βαθμούς στην Κρήτη. 23 έως 44 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 38 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.
  • Το παράδοξο: Ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε πως στην Αττική θα συμβεί κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. «Θα υπάρξει το μεσημέρι και το απόγευμα θαλάσσια αύρα, δηλαδή νοτιάς 4-5 μποφόρ που θα φέρνει περισσότερη δροσιά από τον Σαρωνικό και θα «ανακουφίζει» κάπως την Αθηναϊκή Ριβιέρα, δηλαδή τις παραλιακές περιοχές που βρέχονται από τον Σαρωνικό.
  • Αλλαγή σκηνικού: Αύριο Πέμπτη η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 6-8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς. Στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).
4

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

  • Οι ψήφοι: Με 208 ψήφους «υπέρ», έναντι 68 «κατά» και 24 «παρών» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων και την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», υπερβαίνοντας το μέτρο των τουλάχιστον 200 θετικών ψήφων που απαιτεί  η συνταγματική διάταξη.
  • Πώς ψήφισαν τα κόμματα: Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠαΣοΚ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΚΚΕ, ενώ Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση τάχθηκαν με το «παρών».
  • Τι ακολουθεί: Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, η κυβέρνηση βάζει πλώρη για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου.
5

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 80ου Φεστιβάλ Βενετίας

  • Πότε θα διεξαχθεί: Παρά την απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ανακοίνωσε χθες ένα πλούσιο line-up ταινιών που θα κάνουν πρεμιέρα στην Μπιενάλε φέτος από την Τετάρτη 30 Αυγούστου μέχρι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών που διαγωνίζονται για τον φετινό Χρυσό Λέοντα.
  • Η ελληνική συμμετοχή: Το «Poor things», μια βρετανικής παραγωγής ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν η Εμα Στόουν, ο Μαρκ Ράφαλο και ο Γουίλεμ Νταφόε αποτελεί την τρίτη συμμετοχή του Γιώργου Λάνθιμου στη Μόστρα μετά τις «Αλπεις» και την «Ευνοούμενη» που και οι δύο βραβεύθηκαν.
  • Ταινίες που ξεχωρίζουν: Μαζί με το «Poor things» του Λάνθιμου, εντός διαγωνισμού θα βρούμε τέσσερα πολύ δυνατά ονόματα από την Αμερική: τον Μάικλ Μαν με το «Ferrari», τον Ντέιβιντ Φίντσερ με το θρίλερ «The killer» όπου πρωταγωνιστεί το Μάικλ Φασμπέντερ, τον Μπράντλεϊ Κούπερ που παρουσιάζει τον «Maetsrto» μια βιογραφική ταινία για τον μουσικοσυνθέτη Λέοναρντ Μπέρνσταϊν τον οποίο υποδύεται ο ίδιος και την Σοφία Κόπολα με την τελευταία ταινία της, «Priscilla».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr