Πολύ δυνατό το πρόγραμμα, εντός και εκτός διαγωνισμού, του φετινού 80ού κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας στο οποίο θα παιχτεί η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Poor things». Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε την Τρίτη 25 Ιουλίου και τα ονόματα των φετινών καλεσμένων είναι και πολλά και πολύ γνωστά. Το «Poor things», μια βρετανικής παραγωγής ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν η Εμα Στόουν, ο Μαρκ Ράφαλο και ο Γουίλεμ Νταφόε αποτελεί την τρίτη συμμετοχή του Ελληνα σκηνοθέτη στη Μόστρα μετά τις «Αλπεις» και την «Ευνοούμενη» που και οι δύο βραβεύθηκαν. Μάλιστα, η καριέρα της «Ευνοούμενης», σε ότι αφορά τα βραβεία έφτασε ως τα Οσκαρ.

Η Μόστρα θα διεξαχθεί φέτος από την Τετάρτη 30 Αυγούστου μέχρι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου. Γνωστοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί διαγωνίζονται για τον Χρυσό Λέοντα και τα άλλα βραβεία, ενώ ακόμα και στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα ξεχωρίζουν ο Γούντι Αλεν με την ταινία «Coup de chance» που γύρισε στα γαλλικά, ο Γουίλιαμ Φρίντκιν με το «The Caine Mutiny court– martial» όπου πρωταγωνιστεί  ο Κίφερ Σάδερλαντ, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με το «Hit man» και ο Γουές Άντερσον με την τελευταία δημιουργία του «The wonderful story of Henry Sugar» όπου συμπρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Ρέιφ Φάινς.

Ένας άλλος παλιός γνώριμος του φεστιβάλ Βενετίας, ο βετεράνος πλέον Ρόμαν Πολάνσκι θα είναι και φέτος στο λίντο, εκτός συναγωνισμού με την τελευταία ταινία του, «The palace». Η τελευταία φορά που ταινία του Πολάνσκι παίχτηκε στη Μόστρα είναι το 2018 όταν το «Κατηγορώ» απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα – Μεγάλο βραβείο της επιτροπής.

Ταινίες από όλο τον κόσμο για τον Χρυσό Λέοντα

Μαζί με το «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου, εντός διαγωνισμού θα βρούμε τέσσερα πολύ δυνατά ονόματα από την Αμερική: τον Μάικλ Μαν με το «Ferrari», όπου πρωταγωνιστεί ο Ανταμ Ντράιβερ στον ρόλο του μεγιστάνα της αυτοκινητοβιομηχανίας Ferrari Ενζο Φεράρι, τον Ντέιβιντ Φίντσερ με το θρίλερ «The killer» όπου πρωταγωνιστεί το Μάικλ Φασμπέντερ, τον Μπράντλεϊ Κούπερ που παρουσιάζει τον «Maetsrto» μια βιογραφική ταινία για τον μουσικοσυνθέτη Λέοναρντ Μπέρνσταϊν τον οποίο υποδύεται ο ίδιος και την Σοφία Κόπολα με την τελευταία ταινία της, «Priscilla».

Καθότι επετειακό, το φεστιβάλ φέτος έχει πολλές συμμετοχές Ιταλών δημιουργών όπως ο Ματέο Γκαρόνε με το «Io capitano», ο Πιέτρο Καστελίτο με το «Enea» όπου πρωταγωνιστεί ο ίδιος, ο Στέφανο Σολίμα με το «Adagio», ο Σαβέριο Κονστάνζο με το «Finalmente lalba» και ο Εντουάρντο Ντε Αντζελις με το «Comadante» και τον Πιερ Φραντσέσκο Σαβίνο πρωταγωνιστή.

Από την Γαλλία ο Λικ Μπεσόν «κατεβαίνει» με το «Dogman» και ο Μπερτράν Μπονελό με το «La bete» όπου πρωταγωνιστεί η Λεά Σεϊντού. Η Βελγίδα Φιέν Τροχ παρουσιάζει την «Holly» και ο Δανός, ελληνικής καταγωγής, Νικολάι Αρσέλ συμμετέχει με το «Bastarden» όπου πρωταγωνιστή τον Μαντς Μίκελσεν.

Mια ακόμα Αμερικανίδα, η Αβα Ντιβερνέ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην  Μόστρα με το «Origin» και ο Μεξικανός Μισέλ Φράνκο με το «Memory» όπου πρωταγωνιστεί η Τζέσικα Τσαστέιν. Από την Ιαπωνία ο βραβευμένος με το Οσκαρ διεθνούς ταινίας Ριουσούκε Χαμαγκούτσι εμφανιζεται με την ταινία «Aku wa sonzai sinai» («Το κακό δεν υπάρχει» ) και από την Πολωνία η Ανιέσκα Χόλαντ με το «Zielona Granica» (Το πρ΄σαινο σύνορο) και οι Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα και Μίχαλ Ενγκλερτ με την ταινία «Woman of». Από την Χιλή, ο Πάμπλο Λαρέν του «No» και της «Jackie» συμμετέχει με το «El conde» και τέλος υπάρχει και η γερμανική συμμετοχή με την ταινία «Die theorie Von Allem» του Τιμ Κρέγκερ.