Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, η κυβέρνηση βάζει πλώρη για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε θετικά και την προοπτική της επιστολικής ψήφου, όταν είμαστε τεχνικά έτοιμοι και η διαδικασία θα πρέπει να μπορεί να διεξαχθεί άψογα», δήλωσε χθες στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας το θέμα για το οποίο υπάρχει ευρύτερο διακομματικό ενδιαφέρον.

Αν, λοιπόν, διαπιστωθεί ότι «υπάρχει διάθεση από κόμματα και μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους», όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη συζήτηση να την ξεκινήσουμε και, γιατί όχι, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να την ολοκληρώσουμε».

Το θέμα έχει τεθεί αυτές τις μέρες με την ευκαιρία της συζήτησης για την ψήφο των ομογενών από διάφορα κόμματα και σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε και το επόμενο βήμα».

Θα χρειαστεί προφανώς ενδελεχής μελέτη και επεξεργασία για μια τέτοια πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλιστεί τεχνικά η εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας και να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες που θα οδηγούσαν πρακτικά στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι φορείς των ομογενών ζητούν την κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου. Και η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει την συζήτηση αυτή. Όπως διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός «δεν θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι πριν από τις Ευρωεκλογές για ένα τέτοιο βήμα», ωστόσο ο χρόνος φτάνει ως τις επόμενες εθνικές εκλογές, κάτι που θα σηματοδοτήσει ένα τολμηρό άλμα. Ανάλογο με αυτό που γίνεται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο αίρει τους περιορισμούς που είχαν τεθεί το 2019 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους (έπρεπε να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος).

Παρά την «κωλοτούμπα» των Σπαρτιατών, οι οποίοι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εμφανίζονταν να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο ενώ στην Ολομέλεια συντάχθηκαν με το «παρών» (το «παρών» επέλεξε και η Ελληνική Λύση αν και το 2021 είχε ψηφίσει την ίδια ρύθμιση που είχε προωθήσει η κυβέρνηση χωρίς να κατορθώσει να διασφαλίσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους), η στήριξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας από την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών θεωρείται δεδομένη (ψηφίζεται σήμερα).

Στους 158 βουλευτές της πλειοψηφίας προστίθενται και οι θετικές ψήφοι του ΠΑΣΟΚ (32), της Νίκης (10) και της Πλεύσης Ελευθερίας (8). Άθροισμα: 208. Κάτι που σημαίνει ότι η άνευ περιορισμών δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού (που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους) να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, που είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.