Η εσπευσμένη επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες και η επίσκεψη του στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, δεν άλλαξε σε κάτι τον υφιστάμενο σχεδιασμό για τις πυρκαγιές, βοήθησε όμως την ψυχολογία της κυβέρνησης.

Οι αδυναμίες των μηχανισμών

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ήταν ευρεία, επισημάνθηκαν οι αδυναμίες των μηχανισμών, οι οποίοι εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία, παρότι η προετοιμασία ξεκίνησε πολύ νωρίς φέτος, αλλά εκτιμήθηκε ότι αφενός σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στον αντιπυρικό σχεδιασμό και αφετέρου ότι δεδομένων των συνθηκών ο μηχανισμός κινήθηκε πιο γρήγορα από άλλες φορές.

Το βασικό πρόβλημα που αναδείχθηκε από τη σύσκεψη ήταν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την ένταση του ανέμου δεν έδιναν την ακριβή εικόνα, καθώς σε ορισμένες περιοχές η ταχύτητα του ανέμου έφτασε μέχρι και 9 μποφόρ.

Αυτό το σφάλμα, οδήγησε αλυσιδωτά και σε επόμενα, όπως ότι καθυστέρησαν λίγο να σηκωθούν τα εναέρια μέσα, όπου μπορούσαν να πετάξουν, γιατί σε άλλες περιοχές ο ισχυρός αέρας δεν επέτρεψε να επιχειρήσουν καθόλου. Η εμπειρία προηγούμενων πυρκαγιών έδειξε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οι πρώτες εστίες, μετά η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τα 47 μέτωπα και τα 25 εκ. στους δημάρχους

Στην Αττική τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρχαν 47 εστίες που έκαιγαν ταυτόχρονα, σε συνθήκες καύσωνα. Σε αυτά να προστεθούν τα προβλήματα συντονισμού και κατάλληλης εκπαίδευσης μεταξύ της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι η διαχείριση της πρώτης μεγάλης πυρκαγιάς του εφετινού καλοκαιριού, η οποία ακόμα δεν έχει σβήσει, ήταν ικανοποιητική, υπό την έννοια ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, οι καταστροφές περιουσιών, μέχρι στιγμής, είναι σχετικά περιορισμένες και θα δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις.

Η μεγάλη ανησυχία αφορά τις δασικές εκτάσεις που χάνονται, ένα σύνθετο πρόβλημα, στο οποίο εμπλέκονται και οι δήμοι, οι οποίοι φέτος πήραν 25 εκατομμύρια ευρώ για να καθαρίσουν τα περιαστικά δάση και τα χωράφια μέσα στους οικισμούς και ο κάθε δήμαρχος έκανε του κεφαλιού του. Άλλοι ανταποκρίθηκαν και καθάρισαν και άλλοι όχι.

Ορισμένοι επέβαλαν πρόστιμα στους ιδιώτες που άφησαν ξερά χόρτα στα χωράφια τους και κάποιοι αδιαφόρησαν, ίσως και λόγω της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στο υπουργείο Εσωτερικών σκέπτονται να φτιάξουν από το φθινόπωρο έναν μηχανισμό ελέγχου για το πως διατίθενται τα κονδύλια για την πρόληψη, ώστε το σύστημα να γίνει πιο αποδοτικό.

Σε επιφυλακή Μέγαρο Μαξίμου και υπουργεία

Τα αρμόδια υπουργεία εντείνουν τις προσπάθειές τους και στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς τα μέτωπα μαίνονται και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν, αναμένεται και νέος καύσωνας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η θερμοκρασία θα πέσει λίγο αλλά θα ενισχυθούν οι άνεμοι.

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι μόλις ηρεμήσει η κατάσταση θα πρέπει να διορθωθούν οι αδυναμίες του συστήματος, επειδή ξέρουν ότι αυτή δεν θα είναι η μόνη φωτιά του καλοκαιριού και ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας, ειδικά στον Ευρωπαϊκό νότο, οι ανάγκες σε μέσα και κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό θα γίνονται συνεχώς μεγαλύτερες και ίσως να μην είναι δυνατόν να καλύπτονται πλήρως.