Συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Μάνδρα και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου όπου το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, μετατρέποντας σε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα παρθένου δάσους, ενώ έχουν καεί και αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστικές είναι οι αγωνιώδεις προσπάθειες των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. να απομακρύνουν τους κατοίκους από τις περιουσίες τους, με τις φλόγες να βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά.

Η νύχτα προμηνύεται δύσκολη, καθώς θα επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις περιμένοντας στο πρώτο φως της ημέρας για την εκ νέου συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών και τον ελικοπτέρων.

Δραματική η κατάσταση στο Λουτράκι

Ειδικότερα, για το Λουτράκι έχουν προκύψει νέα μέτωπα της φωτιάς που βρίσκονται μια ανάσα πριν από τα Μέγαρα, με την πυροσβεστική να δίνει μάχη να κρατήσει τις φλόγες μακριά από τα διυλιστήρια.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα «όμως οι πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Συνεχίζεται η μάχη στη Ρόδο

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε,  μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

«Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών»

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας. Επίσης άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω της πυρκαγιάς.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τα διόδια της Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ΕΛΑΣ έδωσε στην κυκλοφορία και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια Ελευσίνας έως τα διόδια Κορίνθου.

Κρανίου τόπος

Περιουσίες στις στάχτες, φύση νεκρή, απροστάτευτες ψυχές τυλίχθηκαν στις φλόγες. Σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα παραδόθηκαν στο έλεος της πύρινης λαίλαπας στο Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα, τον Κουβαρά, τα Καλύβια.

Το ξημέρωμα βρήκε αρκετούς κατοίκους να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, με τα λιγοστά υπάρχοντα που κατάφεραν να γλιτώσουν από τη φωτιά. Κάτοικοι καταγγέλλουν ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 19/7