H χθεσινή μέρα εξελίχθηκε στο πρώτο crash test για την κρατική μηχανή στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών. Την ώρα της μάχης δεν γίνεται απολογισμός. Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών που έχουν αποκτηθεί με κόπο.

«Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. «Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες», υπογράμμισε.

Αυτό λοιπόν είναι το μέτρο αξιολόγησης της προσπάθειας της κρατικής μηχανής. Από τη στιγμή που φωτιές υπάρχουν και θα υπάρχουν το ζητούμενο είναι να κάνουν όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά.

H χθεσινή ημέρα είχε χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνη. Καύσωνας, ξηρασία και ισχυροί άνεμοι αποτελούν την κατάλληλη πρώτη ύλη για την εκδήλωση πυρκαγιών. Ο κρατικός μηχανισμός, όπως ήταν φυσικό, βρισκόταν σε επιφυλακή. Το πρώτο μέτωπο που εκδηλώθηκε στον Κουβαρά εξαπλώθηκε ταχύτατα και σε άλλες περιοχές. Θα μπορούσε να μην είχε ξεφύγει; Υπήρξε η σωστή αντίδραση σε πρώτο χρόνο;

Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι ότι η κυβέρνηση κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος που είχε να αντιμετωπίσει νωρίς το απόγευμα. Τότε έφτασαν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι ενισχύσεις από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Επικρατείας Θανάσης Κοντογεώργης, ο Νίκος Χαρδαλιάς για να συνδράμουν στον συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Δεν υπάρχει χώρος για «γκρίνιες» την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια τιτάνια προσπάθεια ελέγχου των πύρινων μετώπων. Και, ναι, ακόμα και η απόλυτη ετοιμότητα μπορεί να μην σημαίνει απολύτως τίποτα, αν οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά στη Σαρωνίδα διένυσε 12 χλμ. σε μόλις δύο ώρες!

Είδαμε, χθες ελλείψεις, είδαμε όμως αποτελεσματικές προσπάθειες κατάσβεσης, απεγκλωβισμού και μια συντονισμένη υπερπροσπάθεια κατοίκων και πυροσβεστών να μην περάσει η φωτιά από το Λουτράκι από την παλαιά εθνική οδό προς τα διυλιστήρια.

Η κυβέρνηση τώρα θέλει να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία των αποζημιώσεων. Καλά κάνει.

Tο θέμα, εκτός από τις ανθρώπινες ζωές είναι να μην σου καεί το σπίτι.

Γιατί αν σου καεί το σπίτι τότε η αποζημίωση, όσο γρήγορα και να δοθεί είναι κάτι και σαν «παρηγοριά στον άρρωστο».

Με λίγα λόγια ο πήχης αξιολόγησης της κυβέρνησης δεν είναι μόνο οι ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή αν καούν δασικές εκτάσεις, σπίτια, και δεν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής θα είναι όλα καλά; Όχι δεν θα είναι.