Η ατζέντα της ημέρας: Το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν – Το νέο πακέτο μέτρων – Οι «μνηστήρες» για τη διαδοχή Τσίπρα

Στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στραμμένο το ελληνικό ενδιαφέρον όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, με τον καύσωνα «Κλέων» να φέρνει τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα.

1

Δεύτερη μέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

  • Τι έγινε με την Ουκρανία: Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξή της, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε.
  • Τα αιτήματα του Ερντογάν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προχωρήσει στη προμήθεια των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Ο Τούρκος πρόεδρος, που ικανοποίησε άπαντες δίνοντας το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, συναντήθηκε με τον Μπάιντεν σε πολύ καλό κλίμα.
  • Τι έπεται: Σήμερα, αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, δίχως ουσιαστικά νέα δεδομένα στις διμερείς σχέσεις, αλλά πάντως με διάθεση επαναπροσέγγισης. Χθες, υπήρξε και μία σύντομη συνάντηση Δένδια-Ερντογάν με τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράζει στον υπουργό Άμυνας τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
2

Τι φέρνει το νέο πακέτων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης

  • Νέο πακέτο μέτρων: Την παρουσίαση του οικονομικού νομοσχεδίου έκανε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από τις εγκαταστάσεις του υπουργείου. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το νομοσχέδιο αυτό είναι συνδεδεμένο με το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, δεσμεύσεις που θα ισχύσουν από 2024.
  • Τι περιλαμβάνει; Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η επέκταση του market pass για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος), ενώ από τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος το 18ο έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα, αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά. Για τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύει μείωση 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές.
  • Τι αλλάζει για τους δημοσίους υπαλλήλους; Από 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων (663.000) και παράλληλα αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν (αύξηση οικογενειακής παροχής, επιδόματος θέσης ευθύνης, επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.).

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ξεκινά η κούρσα της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ

  • Ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις των στελεχών: Αρχίζει να ξεδιαλύνει το τοπίο όσον αφορά τους επίδοξους μνηστήρες που θα διεκδικήσουν την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς ξεκινούν να εμφανίζονται τα πρόσωπα που θα μπουν στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.
  • Ποια ονόματα «κλείδωσαν»; Το πρώτο όνομα που αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, είναι αυτό της Έφης Αχτσιόγλου, και μάλιστα η εν λόγω ανακοίνωση θα γίνει σήμερα, ενώ την Παρασκευή κατά πληροφορίες, θα κάνει γνωστή την απόφαση του να διεκδικήσει την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • Πότε θα ξέρουμε την τελική λίστα; Οριστική εικόνα θα υπάρξει το Σαββατοκύριακο καθώς η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα αποφασίσει επί του χρονοδιαγράμματος και πολλοί, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θέλουν να υπάρξει αλλαγή χρονοδιαγράμματος υπό τον φόβο να εκφυλιστεί η διαδικασία.
4

Η σκοτεινή πλευρά της «βαριάς βιομηχανίας»

  • Οι αυθαιρεσίες: Παραβιάσεις βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, μισθούς κατώτερους των συμβάσεων αλλά και ψυχολογικές πιέσεις καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση.Η επανεκκίνηση της οικονομίας συνοδεύεται, ιδίως στους εν λόγω κλάδους, από έξαρση εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
  • Μερικά παραδείγματα: Σερβιτόροι στη Ρόδο σερβίρουν… κολυμπώντας. Συνάδελφός τους πέφτει θύμα ξυλοδαρμού στο πλαίσιο «ανταγωνισμού» ανάμεσα σε γειτονικά εστιατόρια. Ανασφάλιστος εργαζόμενος σε κουζίνα ξενοδοχείου στο Ηράκλειο παθαίνει εγκαύματα από καυτό λάδι, η διεύθυνση δεν τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, αλλά στον χώρο φύλαξης κρεάτων «για να ανακουφιστεί» και μετά σε ιδιώτη γιατρό.
  • Καλπάζουν θάνατοι και τραυματισμοί: Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι θάνατοι στην εργασία ήταν 46 το 2018, 51 το 2019, 41 το 2020. Για το 2021 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αναφέρει 31 θανάτους. Ομως, έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) ανεβάζει σε 104 τους θανάτους το 2022 (και 140 σοβαρούς τραυματισμούς), ενώ μετρά ήδη 85 (και 147 σοβαρούς τραυματισμούς) στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
5

Ξεκινά η επέλαση του καύσωνα «Κλέων»

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr