«Όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα» σημείωνε αργά το βράδυ της Δευτέρας κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζοντας πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το πότε θα στηθούν κάλπες για την εκλογή νέας/νέου προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πεντάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έδειξε τον οδικό χάρτη: διαρκές συνέδριο τέλη Αυγούστου με την υπάρχουσα σύνθεση και εκλογή προέδρου 3-10 Σεπτεμβρίου και τακτικό συνέδριο στα μέσα Νοεμβρίου. Η επικύρωση όμως πρέπει να γίνει στην Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Στη συνεδρίαση ενδιαφέρον είχε η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς που θα είναι πιθανότατα και υποψήφιος να γίνουν οι εκλογές 24 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου, ουσιαστικά μια εβδομάδα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέμα το οποίο συζήτησε η ΠΓ, όπως θα κάνει και την Πέμπτη.

Διαφωνίες και κόντρες για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής

Στο τραπέζι έπεσε εκ νέου από τον Χρήστο Σπίρτζη η πρόταση να γίνουν οι εκλογές Νοέμβριο και όχι Σεπτέμβριο, θέση με την οποία συμφωνεί ουσιαστικά – αυτό φάνηκε χθες – και ο Παύλος Πολάκης.

Αντίθετα αρκετοί προεδρικοί που πλέον δεν είναι ομοιογενής ομάδα καθώς έχουν μετακινηθεί οι πλάκες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η Ομπρέλα παραμένουν σταθεροί στο χρονοδιάγραμμα για εκλογές αρχές Σεπτεμβρίου, όπως π.χ η Όλγα Γεροβασίλη από την Κίνηση Μελών.

Σε αυτή τη γραμμή είναι η Εφη Αχτσιόγλου που τις επόμενες ώρες – ή σήμερα ή αύριο το πιθανότερο- θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της.

Αντίθετα ο Διονύσης Τεμπονέρας με το σκεπτικό που έχει καταθέσει και στηρίζεται από τμήμα των πασοκογενών επιμένει σταθερά για διαδικασίες μετά τις αυτοδιοικητικές.

Οριστική εικόνα θα υπάρξει το Σαββατοκύριακο καθώς η ΚΕ θα αποφασίσει επί του χρονοδιαγράμματος και πολλοί με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα δεν θέλουν να υπάρξει αλλαγή χρονοδιαγράμματος υπό τον φόβο να εκφυλιστεί η διαδικασία.

Στην ΠΓ που αποφάσισε ομόφωνα να ορίσει νέο εκπρόσωπο τύπου τον Στέργιο Καλπάκη έγινε εκτενής συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και συζητήθηκαν ονόματα. Αποφάσεις οριστικές δεν ελήφθησαν αλλά φαίνεται να γέρνει η πλάστιγγα στην περιφέρεια Αττικής προς τον Γιώργο Ιωακειμίδη.