Την επέκταση του market pass για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο κατά την παρουσίαση του οικονομικού νομοσχεδίου.

Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την εισαγωγή του, το νομοσχέδιο αυτό είναι συνδεδεμένο το 50% προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, δεσμεύσεις που θα ισχύσουν από 2024. Δεν πρόκειται να δίνουμε χρήματα που δεν έχουμε».

Ακόμη, τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ. Πλέον το youth pass θεσπίζεται ως μέτρο πάγιο.

Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Για τον ΕΝΦΙΑ ανακοινώθηκε μείωση κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές.

Το κόστος για τα βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης σχετικά με την παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους.

Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.