Ανεπηρέαστη παραμένει μέχρι στιγμής η επιχείρηση του beach bar στη Ρόδο, παρά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί και τους ελέγχους που έχουν διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων εδώ και χρόνια.

Οι πλωτές ξαπλώστρες παραμένουν στη θέση τους όπως και οι κατασκευές στην παραλία. Σερβιτόροι κολυμβητές, δίσκοι γεμάτοι φαγητά και ποτά για τους «εκλεκτούς πελάτες» και οι τιμές για γερά πορτοφόλια. Η παράνομη πλωτή ξαπλώστρα χρεώνεται 150 ευρώ.

Ρόδος: «Δεν βάλαμε με το ζόρι τον εργαζόμενο να πάει μέσα στη θάλασσα»

Όλα αυτά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το εν λόγω beach bar στη Ρόδο το οποίο λειτουργεί παράνομα και χωρίς άδεια από το 2016.Η αυτοψία του MEGA στο παραλιακό κατάστημα είναι αποκαλυπτική.

Τι λέει ο υπεύθυνος της επιχείρησης

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιχείρησης που μίλησε στο MEGA, ο θαλάσσιος τρόπος σερβιρίσματος είναι επιλογή των εργαζομένων, ενώ, όπως αναφέρει, όλοι προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες φορώντας ειδικά ρούχα.

«Η παράδοση των παραγγελιών στις θαλάσσιες ξαπλώστρες είναι επιλογή των εργαζομένων. Κανένας δεν κάθεται στο νερό 2 και 3 ώρες, φορούν ειδικές στολές που στεγνώνουν σε 3 λεπτά, έχουν αποδυτήρια και συνεννοούνται μεταξύ τους για το ποιος θα παραδώσει τις παραγγελίες, αν και τις περισσότερες φορές οι πελάτες παραλαμβάνουν μόνοι τους, τους δίσκους. Το μαγαζί έχει άδεια και οι ξαπλώστρες παραμένουν στη θέση τους γιατί είναι κινητές κατασκευές που μπαίνουν και βγαίνουν».

Δεν θα βγάλουν τις πλωτές ξαπλώστρες

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρόδου ωστόσο, Παναγιώτης Εγγλέζος, καταγγέλλει πως στο νησί δεν υπάρχει τεχνικό κλιμάκιο επιθεωρητών αρμόδιο για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων.

«Το σώμα επιθεωρητών εργασίας έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αν ο εργαζόμενος είναι δηλωμένος στο ΕΡΓΑΝΗ, πόσες ώρες απασχολείται και αν πληρώνεται τα ένσημά του. Δεν μπορεί να ελέγξει εάν ο εργαζόμενος έχει θέματα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας του».

Σύμφωνα με τελεσίγραφο που εκδόθηκε από την κτηματική υπηρεσία του νησιού, το beach bar οφείλει να βγάλει τις πλωτές ξαπλώστρες έως και τις 21 Ιουλίου, κάτι ωστόσο το οποίο η επιχείρηση δε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει.

Όπως λένε υπεύθυνοι του beach bar, οι πλωτές ξαπλώστρες είναι κινούμενες, δηλαδή τοποθετούνται και αφαιρούνται κατά βούληση, συνεπώς δε θεωρούνται αυθαίρετες και δεν προτίθενται να τις αφαιρέσουν.

Ελληνικό παράδοξο

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι πώς μετά από αλλεπάλληλες αυτοψίες, ελέγχους και ενίοτε τσουχτερά πρόστιμα από το λιμενικό, την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου, την κτηματική υπηρεσία Δωδεκανήσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η επιχείρηση που βρίσκεται μέσα σε αιγιαλό και εντός των ορίων αρχαιολογικού χώρου, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Το ακόμη πιο παράδοξο; Ότι όσες φορές αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας της από τον δήμο, αυτό γινόταν στα τέλη Οκτωβρίου όταν και πλέον είχε τελειώσει η καλοκαιρινή σεζόν.

Με ανοιχτή επιστολή τους, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τη λειτουργία των beach bar. Όπως λένε, δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας και έτσι οι επιχειρηματίες οδηγούνται στην παρανομία.