Η ατζέντα της ημέρας: Οι συμβολισμοί της ορκωμοσίας – Τα βήματα για την ενίσχυση των μισθών – Το μπρα ντε φερ με την Frontex

Πραγματοποιήθηκε χθες η ορκωμοσία των «300» και όπως ήταν φυσικό, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε μοναδικά στιγμιότυπα, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Σήμερα, 4 Ιουλίου, οι ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, εορτή με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.

1

Ορκίστηκαν οι «300» της Βουλής

2

Τα τρία βήματα για την ενίσχυση των μισθών

  • Τι προβλέπει ο «οδικός χάρτης»: Τέσσερις ετήσιες αυξήσεις κατώτατων μισθών, επαναφορά των τριετιών το 2025 και ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» για την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης.
  • Ο κατώτατος μισθός: Προς νέα αύξηση της τάξεως του 5% έως 6% στις κατώτατες αμοιβές οδηγούμαστε εντός του 2024. Η διαδικασία θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024. Κατ’ επέκταση, ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί ο στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
  • Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο: Οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το νέο μισθολόγιο ενδέχεται να φτάσουν και τα 100 ευρώ μηνιαίως, ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος των αυξήσεων θα κυμανθεί γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ο Φάμελλος και επισήμως πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

  • Και τυπικά ορίστηκε «μεταβατικός»: Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές, αμέσως μετά την ορκωμοσία, να εγκρίνουν ομόφωνα την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος . Ο ίδιος σε δήλωση του χαρακτήρισε οδυνηρή την αποχώρηση Τσίπρα και κάλεσε να συνεισφέρουν «όλοι και όλες στο επόμενο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οφείλει να είναι νικηφόρο».
  • Πότε θα μάθουμε τους «μνηστήρες»; Επί του κρίσιμου ζητήματος που αφορά το πότε θα έχουμε τις πρώτες υποψηφιότητες για την προεδρία, αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο 14-15 Ιουλίου. Εκεί θα είναι και το ορόσημο και αναμένεται να δούμε και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία.
  • Πότε θα γίνει η εκλογή; Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ράνια Σβίγκου κατέθεσε εισήγηση για εκλογή του νέου προέδρου τον προσεχή Σεπτέμβριο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
4

Τι συμβαίνει ανάμεσα σε Frontex και Αθήνα

  • Φεύγει η Frontex από τη χώρα; Προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με πληροφορίες που θέλουν την Frontex να έχει πρόβλημα με την Ελλάδα και μάλιστα ετοιμάζεται να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη χώρα λόγω πιθανών παραβιάσεων, από πλευράς Αθήνας, της νομοθεσίας για την παροχή διεθνούς προστασίας στους αιτούντες άσυλο.
  • «Αυτοκτονική μια τέτοια αποχώρηση»: Για το εν λόγω θέμα μίλησε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε μια τέτοια κίνηση «αυτοκτονική». Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, έχουν διαρρεύσει από στελέχη της Frontex κάποιες συζητήσεις μετά την τραγωδία στην Πύλο, και υπάρχει πίεση – όχι καλόπιστη όπως ανέφερε- και προς την Frontex και προς την χώρα μας από συγκεκριμένες πλευρές. Τόνισε πάντως πως τα επιχειρήματα είναι με το μέρος μας.
  • Το ναυάγιο και το drone: Εκπρόσωπος Τύπου της Frontex, με τον οποίο μίλησε «Το Βήμα», αρνήθηκε να σχολιάσει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde» που κάνει λόγο για αναστολή των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ναυάγιο στην Πύλο, λέγοντας ότι την ώρα που εξελισσόταν το πολύνεκρο ναυάγιο και προσφέρθηκε να συνδράμει με ένα drone, η Αθήνα ζήτησε από την Frontex να το κατευθύνει σε άλλη επιχείρηση στην Κρήτη.
5

Η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

  • Η στρατιωτική επιχείρηση: Το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλη εναέρια και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, την οποία περιγράφει ως «εκτεταμένη αντιτρομοκρατική προσπάθεια».
  • Ο τραγικός απολογισμός: Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 σοβαρά, στην επίθεση που ξεκίνησε περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τον αριθμό των νεκρών να είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
  • Οι δύο πλευρές: Ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου χαρακτήρισε την επιχείρηση «ένα νέο έγκλημα πολέμου κατά του ανυπεράσπιστου λαού μας». Το Ισραήλ από την πλευρά του τονίζει πως η επίθεση είναι στοχευμένη αποκλειστικά και μόνο κατά υποδομών τρομοκρατών. Μάλιστα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανέστειλε τις επαφές όπως και τον συντονισμό σε θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr