Ορκίστηκε το πρωί της Δευτέρας η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Κακλαμάνης ενημέρωσε το Σώμα για τις έδρες που επέλεξαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στα έδρανα των αξιωματούχων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, η πρώην πρόεδρος του Αρείου πάγου και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βασιλική Θάνου, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας , ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος , ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ενημέρωσε το Σώμα για τις έδρες που επέλεξαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε την έδρα της Α Θεσσαλονίκης
Ο Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α Πειραιά
Ο Νίκος Ανδρουλάκης της α Θεσσαλονίκης
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας του Βορείου τομέα Αθήνας
Ο Βασίλης Στίγκας του νοτίου τομέα Αθήνας
Ο Κυριάκος Βελόπουλος του νοτίου τομέα Αθήνας
Ο Δημήτρης Νατσιός της Α Θεσσαλονίκης
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου του Βορείου τομέα Αθήνας

Η νέα χωροταξία της Βουλής

Η Νέα Δημοκρατία κάθεται στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας. Το ΠαΣοΚ κατέλαβε τις θέσεις στα μπροστά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.

Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλή, η Νίκη πίσω και δεξιά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπαρτιάτες πίσω και αριστερά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέλαβε τις θέσεις στην αριστερή πτέρυγα και πίσω της τοποθετήθηκε η ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας.

Λαμβάνουν θέσεις

Οι πρώτες αφίξεις

Οι δηλώσεις των βουλευτών

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής

Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.