Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μεγάλη εναέρια και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, τη μεγαλύτερη στο παλαιστινιακό έδαφος εδώ και χρόνια και την οποία περιγράφει ως «εκτεταμένη αντιτρομοκρατική προσπάθεια».

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 σοβαρά, στην επίθεση που ξεκίνησε περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τον αριθμό των νεκρών να είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την επιχείρηση «ένα νέο έγκλημα πολέμου κατά του ανυπεράσπιστου λαού μας».

Η Λιν Χάστινγκς, μόνιμος συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, δήλωσε «θορυβημένη από την κλίμακα της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη Τζενίν» στο Twitter, προσθέτοντας ότι «έγιναν αεροπορικές επιδρομές στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό. Αρκετοί νεκροί και βαριά τραυματίες. Πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους τους τραυματίες».

«Θα διαρκέσει όσο χρειαστεί»

Σε κοινή δήλωση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών, ανέφεραν ότι επιτέθηκαν σε διοικητικό κέντρο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν που χρησιμοποιούταν από τοπική μαχητική ομάδα.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν υποστήριξε σήμερα πως το Ισραήλ πλήττει «με μεγάλη ισχύ» τη Τζενίν, «προπύργιο της τρομοκρατίας». Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων της πόλης αυτής οργανώθηκαν «τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών» αμάχων. «Πλήττουμε αυτό το προπύργιο της τρομοκρατίας με μεγάλη ισχύ», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η επίθεση είχε πολιτικούς στόχους, τονίζοντας ότι ήταν στοχευμένη αποκλειστικά και μόνο κατά υποδομών των τρομοκρατών.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επεσήμανε ότι η επιχείρηση στη Τζενίν θα διαρκέσει για όσο διάστημα χρειαστεί, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ενδέχεται να παραμείνουν στην περιοχή για ημέρες.

«Μια επιχείρηση δεν ολοκληρώνεται σε μία ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ίζραελ Κατς, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιδρομή στη Τζενίν θα προκαλέσει ευρύτερη αντίδραση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.