Η βελτίωση των μισθών και η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων γύρω από τις αμοιβές, δηλαδή κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, είναι ο στόχος μας για την επόμενη τετραετία.

Με τον τρόπο αυτό οριοθέτησε τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασ. Σπανάκης κατά την ανάληψη των καθηκόντων στο υπουργείο Εργασίας ενώ ο προϊστάμενός του υπουργός κ. Αδ. Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στη λεγόμενη «μάχη της καθημερινότητας», υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν και πως «στόχος  μας είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Ο νέος υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην βελτίωση της οικονομίας κατά την πρώτη τετραετία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι όταν ανέλαβε την ευθύνη στο προηγούμενο υπουργείο Ανάπτυξης το ζητούμενο ήταν οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Τώρα που παρέδωσε το συγκεκριμένο υπουργείο «οι επιχειρήσεις διαθέτουν θέσεις εργασίας αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους…».

Οι κλαδικές συμβάσεις

Στο μεταξύ δύσκολα αναμένεται να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μέσους μισθούς στα 1.500 ευρώ στο τέλος της επόμενης τετραετίας, εάν δεν επανέλθει σε ισχύ το προ οικονομικής κρίσης καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μπορεί οι κατώτατοι μισθοί να καθορίζονται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και – επομένως – η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το ύψος αυτών των αμοιβών, ωστόσο η αύξηση των υπολοίπων μισθών απαιτούν είναι μια περισσότερο «πολύπλοκη διαδικασία».

Συγκεκριμένα η αύξησή τους απαιτεί την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων οι οποίες μέχρι ώρας είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι μισθοί – πλην των κατώτατων – να μην ακολουθούν τις αυξήσεις που αποφασίζονται κεντρικά από την κυβέρνηση.

Οι μισθοί κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης υπέστησαν τεράστιες αριθμητικές απώλειες, αλλά το σημαντικότερο απώλεσαν και το θεσμικό καθεστώς διαμόρφωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μπορεί – μετά την τελευταία αύξηση – οι κατώτατοι μισθοί να επανήλθαν  στα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά οι λεγόμενοι «μέσοι μισθοί», οι παραμένουν χαμηλά, αφού ελάχιστα επηρεάσθηκαν από τις αυξήσεις που δόθηκαν στα κατώτατα όρια των αμοιβών. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο το 80% των εργαζομένων δεν έχουν «δει» καμία αλλαγή στις αμοιβές του, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις  του κατώτατου μισθού.