Η ατζέντα της ημέρας: Τα Επικράτειας – Ο επαναπατρισμός των ομογενών – Οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας

1

Στο δρόμο προς τις κάλπες

  • Τι γίνεται με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας: Στην τελική ευθεία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο βρίσκονται τα κόμματα με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 τα έχουν ήδη ανακοινώσει. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις επιλογές που θα κάνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης και τους συμβολισμούς που θα εκπέμψουν.
  • Ποιους στόχους έθεσε για την επόμενη τετραετία ο Πρωθυπουργός: Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για το οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία εάν εξασφαλίσει μια δεύτερη τετραετία, αναφέρθηκε σε μείωση φόρων και αυξήσεις μισθών. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία του για αύξηση του κατώτατου μισθού κοντά στα 1000 ευρώ.
  • Ποιες οι κινήσεις Ανδρουλάκη: Στις καλούμενες «μαύρες τρύπες» του ΠαΣοΚ ρίχνει τώρα το βάρος του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Χαριλάου Τρικούπη καθώς δείχνουν ότι η πολιτική πίεση που ασκείται στο ΠαΣοΚ το οδηγεί σε δημοσκοπικό σημειωτόν.
2

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για το Σουδάν - Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης Ελλήνων

  • Γιατί ανησυχεί ο ΠΟΥ: Προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι μαχητές στο εμπόλεμο Σουδάν έχουν καταλάβει ένα κεντρικό δημόσιο εργαστήριο στο οποίο υπάρχουν δείγματα ιών όπως η χολέρα και η ιλαρά.
  • Τι δήλωσε ομογενής: Ένας από τους Έλληνες που επέστρεψε χθες, ο Χρήστος Δέδες, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γυρίσαμε ασφαλείς και σώοι στην πατρίδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί, όπως εμείς, και να επιστρέψουν σύντομα».
  • Πως εξελίσσεται η επιχείρηση: Χθες το βράδυ απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν άλλοι 17 Έλληνες, με το συνολικό αριθμό αυτών που μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από την περιοχή να ανέρχεται στους 60.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ανοίγει ο δρόμος για την άρση ασυλίας του Γεωργούλη

  • Ποιος είναι ο εισηγητής για την υπόθεση: O Πολωνός Αντρέι Χαλίτσκι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι ο εισηγητής στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υπόθεση της άρσης ή μη της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.
  • Πότε αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή: Άγνωστο παραμένει μέχρι τώρα πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την συγκεκριμένη υπόθεση. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων θα λάβει χώρα στις 30 Μαΐου, ωστόσο οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση στις 23 και 24 Μαΐου χωρίς να είναι γνωστό εάν το θέμα θα συζητηθεί σε μία από αυτές τις ημέρες.
  • Πότε θα κληθεί από τις αρχές: Ο κ. Γεωργούλης για να κληθεί ενώπιον δικαστικών αρχών, πρέπει πρώτα να αρθεί η ασυλία του και μετά να υπάρξει ακρόαση σε επίπεδο δικαστηρίου.
4

Ούτε Μπάιντεν ούτε Τραμπ λένε οι ψηφοφόροι

  • Τι ανακοίνωσε ο Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επισήμως ότι θα επιδιώξει δεύτερη προεδρική θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο 80χρονος Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και θα είναι 86 ετών μετά από μια δεύτερη πλήρη θητεία το 2029.
  • Τι λένε οι Αμερικανοί: Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, περίπου το ήμισυ των Αμερικανών Δημοκρατικών δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να επιδιώξει την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά και ότι είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να είναι υποψήφιος.
  • Πως αντιμετωπίζουν τη μονομαχία Μπάιντεν – Τραμπ: Μάλιστα, η Αμερικανική κοινή γνώμη δεν ενθουσιάζεται από την προοπτική ενός επαναληπτικού αγώνα μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ, του προκατόχου του που έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα για να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συνολικά να μην επιθυμούν να δουν κανέναν από τους δυο  υποψήφιο εκ νέου το 2024.
5

Επιστρέφει στις προκλήσεις η Άγκυρα

  • Τι εμφανίζει προεκλογικό σποτ του Ερντογάν: Λίγο πριν οι Τούρκοι προσφύγουν στις κάλπες στις 14 Μαΐου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική ρητορική του και στο τέλος προεκλογικού σποτ εμφανίζει έναν χάρτη που δείχνει τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη δυτική Θράκη κάτω από την τούρκικη σημαία.
  • Τι είπε ο Τσαβούσογλου για τα νησιά: Την ίδια ώρα, προκαλεί για ακόμα μια φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δικαίως λέμε πως είναι δικές μας», θέτοντας ευθέως θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών.
  • Τι απάντησε το ΥΠΕΞ: Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές, η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr