Στις καλούμενες «μαύρες τρύπες» του ΠαΣοΚ ρίχνει τώρα το βάρος του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Χαριλάου Τρικούπη καθώς δείχνουν ότι η πολιτική πίεση που ασκείται στο ΠαΣοΚ το οδηγεί σε δημοσκοπικό σημειωτόν. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες τρία μέτωπα είναι αυτά στα οποία θα δοθεί προσοχή.

Στο Λεκανοπέδιο που θα καθορίσει την επίδοση που θα έχει το ΠαΣοΚ, πανελλαδικά, στους νέους ψηφοφόρους όπου παρατηρείται υστέρηση σε σχέση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και στην μετεκλογική του στάση την οποία προσπαθεί να «θολώσει» η ΝΔ με την επιμονή της στο σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης των ηττημένων μετά τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η κυβέρνηση των ηττημένων

Τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων προκειμένου να αποκρούσουν την «προπαγάνδα της ΝΔ» που εμφανίζει, παρά τις δηλώσεις που έχει κάνει, τον Νίκο Ανδρουλάκη έτοιμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Πρωθυπουργός, όπως λέγεται, κάνει πως δεν ακούει τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Ανδρουλάκης έχοντας ένα προφανή στόχο. Να τρομάξει τους ψηφοφόρους του κέντρου, το τμήμα εκείνο που το 2019 είχε στηρίξει Μητσοτάκη ψηφίζοντας για πρώτη φορά ΝΔ, και τώρα εμφανίζονται έτοιμοι να επιστρέψουν στην εκλογική κοίτη του ΠαΣοΚ. Οι ψηφοφόροι αυτοί αντιμετωπίζουν με υποσημειώσεις το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του κ. Ανδρουλάκη και, σε κάθε περίπτωση, δεν ευνοούν το σενάριο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει σε όλους τους τόνους και ειδικά στις τελευταίες ομιλίες του, ότι ««ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ», και δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από το πλαίσιο που έχει παρουσιάσει. Τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος απαντώντας στον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μαρινάκη. «Συντηρείται ένα σενάριο φόβου κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Μητσοτάκη, για να καλύψουν τις αποτυχίες της πολιτικής τους. Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που έδωσε τη μάχη για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ και την Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη, τον άνθρωπο που συνεχίζει ακόμα και σήμερα αμετανόητος να παίζει στα ζάρια την τύχη της χώρας. Ιδεολογικά, πολιτικά και αξιακά δεν έχουμε καμία σχέση. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ακόμα και σήμερα τι προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία, οι πολιτικές του κ. Βαρουφάκη ως Υπουργού Οικονομικών και φτάσαμε μία ανάσα από το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ» δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος.

Το Λεκανοπέδιο

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του εκλογικού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη είναι το Λεκανοπέδιο της Αττικής το οποίο αποτέλεσε, στις εκλογές του 2019, την εκλογική «μαύρη τρύπα» του ΠαΣοΚ. Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε. Ενώ τα μηνύματα που φτάνουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος είναι αισιόδοξα τα μηνύματα που έρχονται από τις γειτονιές της Αττικής, εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό. Τα ψηφοδέλτια σε σχέση με το 2019 εκτιμάται ότι είναι πιο ισχυρά με έντονη την παρουσία μιας νέας γενιάς στελεχών. Το στοίχημα είναι η αύξηση του ποσοστού στην Α Αθήνας όπου το ΠαΣοΚ έχει μια έδρα αλλά και η κατάκτηση μιας δεύτερης έδρας στον Βόρειο αλλά και στο Νότιο τομέα της Β. Αθήνας. Πάντως ενθαρυντικά είναι τα μηνύματα από την Ανατολική Αττική, όπου σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί για λογαριασμό υποψηφίων βουλευτών παρατηρείται σημαντική αύξηση των ποσοστών. Αντιθέτως, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται προβληματισμένοι για την εικόνα στη Β εκλογική περιφέρεια του Πειραιά, αν και αναμένουν να πάρουν μια έδρα. Το διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο Λεκανοέδιο. Όχι μόνο από τους υποψηφίους οι οποίοι καλούνται να ανεβάσουν στροφές αλλά και από τον Νίκο Ανδρουλάκη που θα πυκνώσει τις δράσεις του. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφιος στο νότιο τομέα της Β Αθήνας θα δει την Τετάρτη τους υγειονομικούς στο «Γιώργος Γεννηματάς» και την Παρασκευή προγραμματίζει δράσεις στο Λεκανοπέδιο.

Οι νέοι ψηφοφόροι

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η απήχηση του ΠαΣοΚ στις νέες ηλικίες και ειδικά σε αυτούς που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες. Οι νέες ηλικίες αποτελούν και αυτές εκλογική μαύρη τρύπα για το ΠαΣοΚ. Το μέτωπο αυτό είναι από τα πρώτα στα οποία έριξε το βάρος του ο κ. Ανδρουλάκης. Σε πρώτη φάση ανανεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι νομαρχιακές επιτροπές. Μεγάλη ανανέωση με εκπροσώπους της γενιάς των τριαντάρηδων και των σαραντάρηδων υπήρξε και στα ψηφοδέλτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο προεκλογικό σποτ του ΠαΣοΚ απευθυνόταν στη νέα γενιά την οποία καλούσε να μετατρέψει το θυμό της για την πολιτική και τους πολιτικούς σε απόφαση Αλλαγής. Η ανανέωση θα εκφραστεί έντονα και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με την παρουσία της Ελένης Χρονοπούλου ενώ τη δεύτερη εκλόγιμη θέση διεκδικούν δύο στελέχη της νέας γενιάς, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάνζτος και ο γραμματέας του πολιτικού σχεδιασμού, Παναγιώτης Δουδωνής.