Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας ένα χωριό στην περιοχή του Ντονέτσκ, κερδίζοντας καλύτερες θέσεις στην περιοχή του Χάρκιβ και αποκρούοντας σειρά ουκρανικών επιθέσεων, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 18% της Ουκρανίας- στο ανατολικό και νότιο τμήμα- και έχει κερδίσει εδάφη από τότε που απέτυχε η αντεπίθεση του Κιέβου το 2023 να κάνει οποιαδήποτε σοβαρή πρόοδο ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει εντολή τον Φεβρουάριο στον ρωσικό στρατό να προχωρήσει περαιτέρω εντός της Ουκρανίας μετά την πτώση της πόλης Αβντίιβκα όπου όπως είπε τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάσθηκαν να την εγκαταλείψουν εν μέσω χάους. Η Ουκρανία είχε δηλώσει τότε ότι ο στρατός της αποχώρησε από την Αβντίιβκα.

Ρωσικές επιδρομές σε ακόμα δύο χωριά

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το χωριό Σεμένιφκα νοτιοδυτικά της Αβντίιβκα και συνέτριψε τις ουκρανικές δυνάμεις και ξένους μισθοφόρους σε ορισμένα χωριά στην περιοχή.

Ανέφερε επίσης ότι συνέτριψε τα ουκρανικά στρατεύματα στις περιοχές Σινκίφκα στην περιοχή του Χαρκόβου και άλλα σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, ενώ έπληξε και εργαστήρια κατασκευής drones.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις επιθέσεις του εχθρού κοντά στην Σεμίνιφκα και ανέφερε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν σειρά άλλων ρωσικών επιθέσεων.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τους απολογισμούς των μαχών από την κάθε πλευρά. Και οι δύο πλευρές έχουν επιβάλει περιορισμούς στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη σύγκρουση.

Την Κυριακή  το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την Νοβομπαχμουτίφκα, ένα άλλο χωριό κοντά Οτσερέτινε, το οποίο έγινε σημείο εστίαση των συγκρούσεων τις τελευταίες μέρες.

Εκκλησεις Ζελένσκι προς ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως ζωτικής σημασίας αμερικανικά όπλα αρχίζουν να φθάνουν στην Ουκρανία σε μικρές ποσότητες και πως η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα καθώς οι προωθούμενες ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν.

Ο Ζελένσκι είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο δίπλα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πως η κατάσταση στο πεδίο της μάχης εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα της προμήθειας πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, βάζοντας τέλος σε μήνες αδιεξόδου στο Κογκρέσο και αυξάνοντας τις ελπίδες στό ότι τα κρίσιμα χαμηλά αποθέματα οβίδων πυροβολικού γρήγορα θα ξαναγεμίσουν.

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε χθες, Κυριακή, πως οι στρατιώτες του υποχώρησαν από τρία χωριά στα ανατολικά όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται και σταδιακά κερδίζουν έδαφος.

«Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευθεί μια κατάσταση όπου περιμένουμε για προμήθειες από τους εταίρους μας… και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η ταχύτητα των παραδόσεων σημαίνει σταθεροποίηση του μετώπου», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για προμήθεια προηγμένων συστημάτων εκτόξευσης αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot τα οποία το Κίεβο θέλει να αποκτήσει από τους συμμάχους του ώστε να αντιμετωπίσει τα πλήγματα της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και drones.

Είπε πως το Κίεβο έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην εξασφάλιση προμηθειών πυραύλων για το σύστημα Patriot, όμως εξακολουθεί να εργάζεται για το θέμα της εξασφάλισης νέων εκτοξευτών πυραύλων.

Στόλτενμπεργκ: «Δεν είναι αργά για την Ουκρανία»

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ επέμεινε επίσης πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να κερδίσει τον πόλεμο, καθώς η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις αποτυχίες της δυτικής βοήθειας προκειμένου να προωθηθεί στο μέτωπο.

«Σημαντικές καθυστερήσεις στην υποστήριξη έχουν σοβαρές συνέπειες στο πεδίο της μάχης», παραδέχθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όμως δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία», διαβεβαιώσει ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τονίζοντας πως «η Μόσχα πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να κερδίσει».