Οι Φώκιες (Seals) οι αφρόκρεμα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι πλέον σκληρά εκπαιδευμένες μονάδες του αμερικανικού στρατού που αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές (ανάμεσά τους και η εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποτομπάντ του Πακιστάν) βρέθηκαν στην Σούδα. Τι γυρεύουν όμως εκεί; Για συνεκπαίδευση σε ειδικές επιχειρήσεις με τους αντίστοιχους Έλληνες κομάντος για πολλοστή φορά τα τρία τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα μετά την ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ έχουν πολλαπλασιαστεί και αναβαθμιστεί σημαντικά. Στην συνεκπαίδευση συμμετείχε από πλευράς Αμερικής και 1 Υποβρύχιο και 2 Αεροσκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων. Τα σενάρια ήταν σύνθετα και δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις αμφίβιες επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα όπως ήταν αναμενόμενο ήταν εξόχως εντυπωσιακά και Έλληνες και Αμερικανοί έδωσαν ραντεβού για επόμενες επιχειρησιακές προκλήσεις. Να σημειώσω και τούτα:

Όταν πριν από λίγο καιρό η διοικήτρια του 6ου Αμερικανικού Στόλου αντιναύαρχος Λίζα Φρανκέτ (οι Αμερικανοί εμπιστεύονται σε γυναίκες τέτοιες νευραλγικές θέσεις με πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, υποβρύχια και με τρομακτική δύναμη πυρός) επισκεπτόταν την Σούδα, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να επιθεωρήσει τους Αμερικανούς κομάντος της περιβόητης ομάδας Seals με τα ταχύπλοα σκάφη τους τύπου Mark V (ορισμένα από τα σκάφη αυτά χρησιμοποιούν και τα δικά μας «βατράχια») και με χώρα ευθύνης όλη την Ευρώπη. Τόσο σημαντικό είναι για τους Αμερικανούς η παρουσία των Seals στην Ελλάδα ιδιαίτερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

***
Βήμα- βήμα η προσέγγιση Αθήνας- Άγκυρας

Δείτε, τώρα πώς γίνεται η προσέγγιση βήμα με βήμα Αθηνών- Άγκυρας: Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ανακοίνωσαν μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ετοιμάζεται και αυτός αν επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Δεν αποκλείεται ο Χουλουσί Ακάρ ( οποίος προ σεισμών έκανε τις σκληρότερες και επιθετικότερες δηλώσεις εναντίον τη Ελλάδας) να ανταποδώσει κάποια στιγμή την επίσκεψη στην Αθήνα. Και αύριο, 22 Μαρτίου, αρχίζουν στην Άγκυρα οι ελληνο-τουρκικές συνομιλίες «θετικής ατζέντας», δηλαδή θεμάτων χαμηλής πολιτικής και ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την τουρκική πρωτεύουσα. Επί του πεδίου; Από τις 6 Φεβρουαρίου (που σημειώθηκε ο σεισμός στην Τουρκία) επικρατεί ηρεμία στο Αιγαίο.

***
Καραμανλής: Γιατί παραιτήθηκα από υπουργός

Με το που παίρνει τον λόγο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, θέλησε να εξηγήσει τον λόγο που παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σημειωτέο η συνεδρίαση μεταδιδόταν από το κλειστό κύκλωμα της Βουλής, ήταν δημόσια. Συγκεκριμένα είπε:

«Παραιτήθηκα γιατί στον τομέα της πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία, γιατί σέβομαι τον ανθρώπινο πόνο. Ούτε είχα, ούτε έχω εξάρτηση από κυβερνητική θέση. Παραιτήθηκα κόντρα στην πολιτική πεπατημένη που θέλει να ζητούνται παραιτήσεις υφισταμένων. Δεν το ακολούθησα. Παραιτήθηκα από τον τόπο της τραγωδίας. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα μείνει, όμως, κενό γράμμα χωρίς έρευνα για τις πραγματικές ευθύνες και την αντιμετώπιση των σφαλμάτων ώστε να μην ξαναγίνουν τέτοιες τραγωδίες. Είναι χρέος μας να φωτιστεί η αλήθεια και σε αυτό το ιερό χρέος θέλω να συμβάλω σήμερα εδώ και στον δημόσιο διάλογο».

Και στο τέλος ξεκαθάρισε πως θα είναι υποψήφιος λέγοντας: «Εγώ θα είμαι παρών στον δημόσιο διάλογο, αποστροφή την οποία οι συμμετέχοντες αποπειράθηκαν να ερμηνεύσουν σαν πιθανή τοποθέτησή μου για το αν διατίθεμαι να διεκδικήσω τη θέση μου στη Βουλή».

***
Το τσιγάρο που μετατράπηκε σε… συχνουρία

Οκτώ ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η 105η στην οποία προέδρευσε ο Θανάσης Μπούρας. Τόσες ώρες με ένα μπουκαλάκι νερό την έβγαλαν οι βουλευτές, αλλά υπήρξε αρκετό παρασκήνιο πίσω από τις κάμερες το οποίο θα σας το μεταφέρω πάραυτα. Πρώτα απ΄όλα θέλω να σας πω ότι υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους πρώην υπουργούς της ΝΔ και τους κκ. Σπίρτζη και Κατρούγκαλου. Εν συνεχεία οι βουλευτές της ΝΔ παρατήρησαν όπως έλεγαν μεταξύ τους, τις συχνές «εξόδους» από την αίθουσα του Χρήστου Σπίρτζη και αμέσως έβγαλαν τα συμπεράσματά τους: «Βγαίνει έξω επειδή δεν θέλει να εμφανίζεται σε πλάνο μαζί με πρώην υπουργούς της ΝΔ», είπαν, γιατί δεν ξέρω εάν το προσέξατε οι τέσσερις που επρόκειτο να μιλήσουν ήτοι Καραμανλής, Γεραπετρίτης Χρυσοχοΐδης και Σπίρτζης κάθονταν όλοι μαζί, δύο μπροστά και δύο πίσω. Στο ίδιο δηλαδή πλάνο της τηλεόρασης. Σε κάποια στιγμή θέλησε να υποβάλει ερώτηση προς τον κ. Σπίρτζη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, πλην όμως ο κ. Σπίρτζης δεν ήταν στη θέση του: «Δεν κάνω ερώτηση την ώρα που απουσιάζει είπε», με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε στην αρχή «ούτε για ένα τσιγάρο δεν μπορεί να βγει έξω ο άνθρωπος»;

Ο «άνθρωπος», δηλαδή ο κ. Σπίρτζης, όντως καπνίζει, δηλαδή καπνίζει πολύ και το ερώτημα είναι, πού είναι αυτό το «έξω» που πάει να καπνίσει. Γιατί στη Βουλή απαγορεύεται παντού το κάπνισμα εκτός από μια στενή λωρίδα (κάτι σαν μικρή βεράντα) στο καφενείο της Βουλής. Όταν όμως επέστρεψε ο κ. Σπίρτζης άρχισε να διαμαρτύρεται, να φωνάζει στους νεοδημοκράτες «ντροπή, ντροπή» και κάποιοι έκαναν λόγο και για… συχνουρία»!.

Εκείνο που επίσης πρόσεξα είναι ότι αρκετοί βουλευτές φορούσαν μαύρη γραβάτα (περιλαμβανομένου και του Καραμανλή), ακόμα και βουλευτές που δεν μετείχαν στην Επιτροπή (όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης που παρακολούθησε την όλη συνεδρίαση από το κλειστό κύκλωμα της τηλεόρασης). Όταν τελείωσε η ακρόαση οι βουλευτές της ΝΔ πήγαν και αγκάλιασαν τον Καραμανλή (που φαινόταν να συγκινείται) και του έλεγαν να μην διανοηθεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές. Ο κ. Γεραπετρίτης έφυγε νωρίτερα, είπε πως επρόκειτο να ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες.

***
Τσίπρας: Οι 57 αδικοχαμένες ζωές ζητούν απαντήσεις

Την ώρα που διεξαγόταν στη Βουλή η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Λάρισα, στο χώρο όπου βρισκόταν η τηλεδιοίκηση έως το καλοκαίρι του 2019. Εκεί συνάντησε εργαζόμενους, σταθμάρχες και μηχανοδηγούς και του είπαν τι είχε συμβεί, δηλαδή εάν λειτουργούσε το Κέντρο Τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, το οποίο «λειτουργούσε από το 2009 ως τον Ιούλιο του 2019», το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα είχε συμβεί. Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί με ψέματα να συγκαλύψει τις ευθύνες της», όμως, είπε, «57 αδικοχαμένες ζωές ζητούν απαντήσεις», τόνισε σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη.

Δεν πρόλαβε ο κ. Τσίπρας να τελειώσει (που λέει ο λόγος) τη φράση του και ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα «πολιτικές», λέγοντας πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε οικοδομή και όχι στην αίθουσα τοπικής τηλεδιοίκησης της Λάρισας.

***
Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης για τον Πάτση

Δηλαδή εάν δεν ανακαλύπτονταν τα έργα και οι ημέρες του Ανδρέα Πάτση, τώρα θα ετοιμαζόταν να εκλεγεί και πάλι στα Γρεβενά. Θα ετοίμαζε την προεκλογική του εκστρατεία, θα διοργάνωνε ομιλίες και συγκεντρώσεις και τα απαραίτητα τραπεζώματα. Ωστόσο παρά τη διαγραφή του, την άρση της ασυλίας του και την παραπομπή του στον εισαγγελέα ο Πάτσης δεν παρέδωσε την έδρα του. Τι φοβόταν;΄Ήρθε όμως η ώρα της Δικαιοσύνης…

Υπόλογος για δύο ποινικά αδικήματα βρέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης που άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Κατηγορείται συγκεκριμένα για δύο πλημμελήματα που είναι: 1) Ανακριβής και ελλιπής δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατ’ εξακολούθηση και 2) συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και δια παρένθετου προσώπου, κατ’ εξακολούθηση. Η ποινική δίωξη αφορά επίσης την πρώην και την νυν σύζυγο του. Η σύζυγός του ανεξάρτητου βουλευτή ελέγχεται για συνέργεια σε συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή δια παρένθετου προσώπου, ενώ η πρώην για ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης συζύγου του υπόχρεου.

***
Τέσσερις πρώην και νυν υπουργοί στο ίδιο εστιατόριο

Λίγη ώρα μετά την συγκέντρωση, το περασμένο Σάββατο, στο Μαρούσι, της Νίκης Κεραμέως όπου παρέστη (και μίλησε ο Πρωθυπουργός) η υπουργός Παιδείας πήγε σε εστιατόριο του Νέου Ψυχικού για να γευματίσει με τον σύζυγό της και τα παιδιά της. Στο ίδιο εστιατόριο, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον Νίκη Κεραμέως βρισκόταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τη σύζυγο και τον γιο του. Λίγο πιο έξω σε ένα κάπως απομονωμένο τραπέζι έτρωγαν ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν οικονομικός σύμβουλος των Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Στουρνάρα Γιώργος Χουλιαράκης μαζί με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και νυν καθηγητή στο LSE Ηλία Μόσιαλο. Ο κ. Μόσιαλος έχει νυμφευθεί την αδελφή του κ. Χουλιαράκη.

***

Ποιο προϊόν έχει τη μικρότερη κατανάλωση στη Βουλή

Μειώθηκε, λένε οι σερβιτόροι του Κοινοβουλίου, σχεδόν μηδενίστηκε η κατανάλωση… ουίσκι στη Βουλή. Ελάχιστοι για να μην πω κανένας δεν το παραγγέλλει. Η αιτία; Πρώτον η προεκλογική περίοδος που ανάγκασε τους βουλευτές να βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειες και να πηγαίνουν στη Βουλή μόνον και μόνον για ψηφοφορίες και δεύτερον επειδή οι περισσότερες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου γίνονται πλέον πρωί. Και το πρωί δεν πάει καθόλου το ουίσκι (και η βότκα). Πού άλλες εποχές που στα τραπέζια των βουλευτών έβλεπες ποτήρια από ουίσκι on the rocks, συνοδευόμενα από… πατατάκια ή από ξηρούς καρπούς. Ισως το ουίσκι της Βουλής να είναι και το πιο φθηνό και το πιο σίγουρο, με τις τόσες «μπόμπες» που κυκλοφορούν αλλά δεν έχει πλέον κατανάλωση.

Τώρα θα πείτε γιατί όμως έπεσε παράλληλα και η κατανάλωση του κουλουριού και του τυρού (του περιβόητου «ψωμοτυριού») που έγινε σήμα κατατεθέν της Βουλής στα πρωϊνά; Να σκεφτείτε ότι πριν να αρχίσει η (παρατεταμένη) προεκλογική περίοδο πωλούσαν ημερησίως στη Βουλή περί τα 300 κουλούρια με τυρί. Σήμερα ζήτημα εάν πωλούν καμιά δεκαριά «ψωμοτύρια» με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει πρωινή συνεδρίαση ή ψηφοφορία. Έτσι η προεκλογική περίοδος «κτύπησε» και το καφενείο της Βουλής.