Με φόντο τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα για την τραγωδία στα Τέμπη και στη σκιά των δημοσκοπήσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ, συνεδριάζει στις 11, το υπουργικό συμβούλιο.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες. Τη διερεύνηση των αιτίων που θα γίνει από τη Δικαιοσύνη, στην οποία θα δηλώνεται με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Την καταγραφή της κατάστασης των σιδηροδρόμων που θα γίνει από την τριμελή επιτροπή από εμπειρογνώμονες. Τις εξαγγελίες για δραστική αναβάθμιση των υποδομών θα γίνουν από την κυβέρνηση.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι από τις πλέον κρίσιμες  καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει  με τις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει πληγεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Κεντρικό θέμα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου είναι η προοπτική επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων των επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται, σήμερα, ο Πρωθυπουργός να εξαγγείλει και άλλες παρεμβάσεις.  

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει κινήσεις στήριξης των οικογενειών των θυμάτων.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης θα γίνει την επόμενη εβδομάδα από τους αρμόδιους υπουργούς.  Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να δοθούν πρόσθετες αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και στους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας που τραυματίστηκαν.

Χθες, ο Πρωθυπουργός και ο Γ. Γεραπετρίτης είχαν μια πρώτη συνάντηση με τους ευρωπαίους ειδικούς στους σιδηροδρόμους και άκουσαν μια σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

 

Βαρύ το πολιτικό κλίμα

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον εκλογικό ορίζοντα. Τα μέλη της κυβέρνησης θα επιθυμούσαν ο Πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο τα κρατάει κλειστά. Στις τάξεις των συνομιλητών του, πάντως, επικρατεί η αίσθηση ότι ο χρόνος των εκλογών έχει μετατεθεί για τον Μάιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και αποτυπώνεται σε μια σειρά από μετρήσεις που θα δουν, αυτές τις ημέρες, το φως της δημοσιότητας.

Οι πληροφορίες για τις τάσεις που διαμορφώνονται μέσα από τις πρώτες δημοσκοπικές καταγραφές, όπως γράφουν τα «Νέα» «αναδεικνύουν προς το παρόν την εικόνα μιας σημαντικά «τραυματισμένης» κυβέρνησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  οι απώλειες στα ποσοστά της θολώνουν τον στόχο της αυτοδυναμίας.  Πάντως, το ξεκάθαρο πλήγμα στην κυβερνητική εικόνα και στα ποσοστά προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να μεταφράζεται προσώρας σε ισχυρή ενδυνάμωση είτε για τα ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα είτε για εκείνα του Νίκου Ανδρουλάκη.