Η Κίνα επανέλαβε τις εκκλήσεις της για πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας, καθώς το Πεκίνο υφίσταται αυξανόμενη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για την όλο και στενότερη συνεργασία του με τη Μόσχα.

Σε ένα νέο έγγραφο θέσης, 12 σημείων, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, τερματισμό των μονομερών κυρώσεων και τόνισε την αντίθεσή του στη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Η σύγκρουση και ο πόλεμος δεν ωφελούν κανέναν. Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν λογικά και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν να αναζωπυρώσουν τις φλόγες και να επιδεινώσουν τις εντάσεις και να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης ή ακόμη και να ξεφύγει από τον έλεγχο», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Ο ισχυρισμός του Πεκίνου για ουδετερότητα αμφισβητήθηκε σοβαρά από την άρνησή του να αναγνωρίσει τη φύση της σύγκρουσης – μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να την αποκαλέσει «εισβολή» – και τη διπλωματική και οικονομική στήριξή του στη Μόσχα.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια, μια κατηγορία που αρνήθηκε το Πεκίνο.

Παρά τον ισχυρισμό ότι «η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να τηρούνται αποτελεσματικά», το έγγραφο αποτυγχάνει να αναγνωρίσει την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας από τη Ρωσία.

Μεγάλο μέρος της γλώσσας που χρησιμοποιείται στο έγγραφο φαίνεται να στοχεύει στη Δύση, ενώ γίνεται και μία κεκαλυμμένη κριτική στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNN, καθώς το έγγραφο φαίνεται επίσης να επικρίνει τις ευρείες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες στη Ρωσία. «Οι μονομερείς κυρώσεις και η μέγιστη πίεση δεν μπορούν να λύσουν το ζήτημα. Δημιουργούν μόνο νέα προβλήματα», αναφέρεται.

Το έγγραφο επικρίθηκε γρήγορα από Αμερικανούς αξιωματούχους, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, να λέει ότι ο πόλεμος «θα μπορούσε να τελειώσει αύριο εάν η Ρωσία σταματήσει να επιτίθεται στην Ουκρανία και αποσύρει τις δυνάμεις της».

«Η πρώτη μου αντίδραση σε αυτό είναι ότι θα μπορούσε να σταματήσει στο πρώτο σημείο, που είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας όλων των εθνών», είπε ο Σάλιβαν στο CNN. «Η Ουκρανία δεν επιτέθηκε στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ δεν επιτέθηκε στη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτέθηκαν στη Ρωσία. Αυτός ήταν ένας πόλεμος επιλογής που διεξήγαγε ο Πούτιν».

Στο Πεκίνο, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, Χόρχε Τολέδο, είπε σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση ότι το έγγραφο θέσης της Κίνας δεν ήταν μια ειρηνευτική πρόταση, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «μελετά προσεκτικά το έγγραφο», σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε το χαρτί θέσης «καλό σημάδι» αλλά προέτρεψε την Κίνα να κάνει περισσότερα.