Αν τελικά πραγματοποιηθεί – και έως τώρα δεν υπήρχε κανένα κώλυμα ώστε να μην πραγματοποιηθεί -, θα είναι η πρώτη συνάντηση έλληνα υπουργού με τούρκο υπουργό μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Ηδη υπάρχει, όπως μαθαίνω, βούληση και από τις δύο πλευρές και εκτός απροόπτου οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ πρόκειται να συναντηθούν στις 14 Φεβρουαρίου (σημαδιακή μέρα) στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Θα έχει ενδιαφέρον μια τέτοια συνάντηση γιατί στο ΝΑΤΟ μετά τον σεισμό άναψε ανάμεσα στους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών η συζήτηση για τη μετασεισμική πορεία της Τουρκίας – με την έννοια εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει ή όχι στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου, όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει.

Γιατί αναρωτιούνται οι νατοϊκοί διπλωμάτες; Επειδή ενημερώθηκαν για τις ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση τρίμηνης έκτακτης ανάγκης. Το τρίμηνο ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου και οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί 14 ημέρες αργότερα. Οπως καταλαβαίνετε οι διπλωμάτες παρακολουθούν με πολλή προσοχή τις εξελίξεις, ακόμα και οι Σουηδοί (η Τουρκία έχει μπλοκάρει την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ) και ρωτούν τι μέλλει γενέσθαι και εάν τελικά ο σεισμός θα είναι αυτός που θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία. Ετσι η συνάντησή των δύο υπουργών (εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός) αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για έναν άλλο λόγο που αφορά την κατάσταση που επικρατούσε στο Αιγαίο καθώς και στο FIR Αθηνών (οι Τούρκοι μετά τον σεισμό μείωσαν δραστικά τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά ακόμα δεν τις μηδένισαν).

***

Δύο ξένοι στο ίδιο αεροπλάνο

Ούτε μια ματιά δεν αντάλλαξαν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Τσίπρας στην πτήση της Aegean προς τις Βρυξέλλες. Αφήστε που ο ένας κάθισε αρκετά μακριά από τον άλλον, αφού ο κ. Τσίπρας θέλησε να ταξιδεύσει σε οικονομική θέση, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης προτίμησε business. Ποτέ δεν άρεσε στον κ. Ανδρουλάκη η συμμετοχή του κ. Τσίπρα στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών, έστω και ως παρατηρητή, και η δυσαρέσκειά του φάνηκε όχι μόνο στην πτήση της Aegean, αλλά και στη Σύνοδο. Οπου πήγαινε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης πήγαινε αντίθετα. Ο κ. Τσίπρας όμως σε κάποια στιγμή έκανε ένα άνοιγμα, έστω και τυπικό, προς τον κ. Ανδρουλάκη, αφού λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος των Ευρωσοσιαλιστών χαιρέτησε διά χειραψίας τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Αντιθέτως με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο κ. Τσίπρας δεν περιορίστηκε σε μια τυπική χειραψία, αλλά συζήτησε μαζί του για αρκετή ώρα (στο όρθιο όμως).

***

Τα think tanks πάνε κάλπες

Βρήκε τελικά τι του φταίει του ΣΥΡΙΖΑ και μένει πίσω στις δημοσκοπήσεις και χάνει εκλογικά. Του έλειπαν τα… think tanks. Γι’ αυτό οργανώνεται σε καταδρομικά σώματα τα οποία θα τα εντάξει στα ψηφοδέλτιά του. Ορισμένα think tanks (τα πιο τυχερά) πάνε σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, άλλα όμως θα δοκιμαστούν στην εκλογική μάχη με σταυρό. Ετσι ο κ. Τσίπρας τοποθετεί τον σύμβουλό του επί των ενεργειακών Νικόλα Φαραντούρη στην (μονοεδρική) Κεφαλλονιά, τον σύμβουλό του επί θεμάτων άμυνας, ναύαρχο ε.α. Βαγγέλη Αποστολάκη, στο Επικρατείας, τον σύμβουλό του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή της Σορβόννης, να διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό. Στο Επικρατείας άλλωστε έχει κλείσει σε εκλόγιμη θέση, από την ώρα που ανέλαβε σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Πόπη Τσαπανίδου. Στην Κουμουνδούρου πάντως υπήρξε δυστοκία στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου για συμμετοχή «λαμπερών» ονομάτων στα ψηφοδέλτια. Μαθαίνω επίσης ότι υπήρξε μεγάλη πίεση από τους βουλευτές να μην τοποθετηθούν διάφορα ονόματα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ο βουλευτικός «κόφτης» λειτούργησε κανονικά και με συνοπτικές αριστερές διαδικασίες που δείχνει ότι η πολυσυζητημένη συντροφικότητα δεν υπάρχει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή σας λέω για ψηφοδέλτια, να σας ενημερώσω ότι οι προεδρικοί προωθούν και δικά τους πρόσωπα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ήδη καταγράφονται κόντρες στο παρασκήνιο με την «Ομπρέλα».

***

Γαλάζιες φιλοδοξίες και «μεταγραφές»

Αργούν ακόμα, όπως μαθαίνω από έγκυρη πηγή, τα αποκαλυπτήρια του εκλογικού προγράμματος της ΝΔ – το σχέδιο δηλαδή για την επόμενη τετραετία – καθώς δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός Φεβρουαρίου. Αντίθετα, τρέχει πυρετωδώς η διαδικασία των ψηφοδελτίων με έμφαση στο… κλείδωμα στελεχών από τη νεότερη γενιά. Υπάρχει συγκεκριμένος (φιλόδοξος) στόχος ανανέωσης: να πέσει έως και… 10 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων! Σημειώνω ακόμα ότι σε μια περίοδο κατά την οποία στελέχη του ΠαΣοΚ αποσύρουν μαζικά τις υποψηφιότητές τους από τους συνδυασμούς του κόμματος, η ΝΔ ανοίγει τις πόρτες και υποδέχεται πολλά από αυτά. Ετσι, με διαδοχικές ανακοινώσεις και φωτογραφίσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι προσχωρήσεις του Σπύρου Καρανικόλα, της Ελευθερίας Φτακλάκη και του Απόστολου Σπυρόπουλου. Ο πρώτος θα ενταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο επικοινωνιακό επιτελείο στην Πειραιώς, ενώ η κυρία Φτακλάκη θα είναι υποψήφια στα Δωδεκάνησα και ο κ. Σπυρόπουλος στην Αρκαδία.

Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου

***

Οι 11 στρατηγοί του ΚΚΕ…

Ούτε στον Εμφύλιο δεν είχε η Αριστερά τόσους στρατηγούς. Συγκέντρωσε 11 ανώτατους αξιωματικούς και των τριών κλάδων (απόστρατους εννοείται) και τους τοποθέτησε το ΚΚΕ στα ψηφοδέλτιά του σε όλη την Ελλάδα ώστε να δώσουν την δική τους εκλογική μάχη, που θα είναι μάχη των στρατιωτικών. Από την εποχή του ΕΑΜ, μια και ήρθε εσχάτως στην επικαιρότητα λόγω της σχετικής κόντρας Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, το ΚΚΕ δεν είχε κοντά του τόσο πολλούς στρατιωτικούς (από συνταγματάρχες, σμηνάρχους και υποπτεράρχους έως υποναυάρχους, πλοιάρχους, αντιπλοιάρχους, αλλά και αξιωματικούς του Πυροσβεστικού), που μάλιστα είχαν αναλάβει επιτελικές θέσεις στον ΕΛΑΣ, όπως ο Στέφανος Σαράφης, ο Θεόδωρος Μακρίδης, ο Βασίλης Βενετσανόπουλος, ο Νεόκοσμος Γρηγοριάδης, ο Μανώλης Μάντακας και πολλοί άλλοι (στην αριστερή ιστοριογραφία καταγράφονται περί τους 700 οι αξιωματικοί που προσχώρησαν τότε στον ΕΛΑΣ). Πολλοί ήταν αυτοί που μιλούσαν τα τελευταία χρόνια για… κλαδική αποστράτων και τελικά μόνο το ΚΚΕ παρουσιάζει τόσο πολλούς απόστρατους στα ψηφοδέλτιά του.

***

…και η μία της Κουμουνδούρου

Είπα «στρατιωτικούς» και δεν μπορώ να μην αναφέρω και μια γυναίκα στρατηγό, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ (μαζί με τους άλλους στρατιωτικούς), αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι έκλεισε με τον ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη γυναίκα στρατηγός, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία αποστρατεύθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 2019 και είχε αρμοδιότητα τη μετανάστευση, το άσυλο και θέματα Schengen. Οχι, ο κ. Τσίπρας δεν σκοπεύει να τοποθετήσει τη στρατηγό σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας αλλά σε ψηφοδέλτιο, ώστε να δοκιμάσει την τύχη της με σταυρό.

Μετά και την ψήφιση της διάταξης για τον νομοθετικό φραγμό στην υποψηφιότητα των επιγόνων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, η σχετική απόφαση εναπόκειται στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Το ενδιαφέρον συνεπώς μεταφέρεται στο δικαστικό πεδίο και στη σύνθεση των δύο υπο-τμημάτων του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία έχει οριστεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Σημειώνω ότι επικεφαλής του ενδεκαμελούς Α1 Τμήματος είναι ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερρίκος, ο οποίος κατά το παρελθόν διατηρούσε πολύ καλές επαφές με τη Βασιλική Θάνου. Επικεφαλής του εννεαμελούς Α2 Τμήματος είναι ο, επίσης αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Θεόδωρος Κανελλόπουλος.

***

Πρωταγωνιστής της εβδομάδας

Την ώρα που η Αγκυρα έκλεινε την πόρτα στην αποστολή των κύπριων διασωστών, ο Χρήστος Στυλιανίδης ετοιμαζόταν με την πρώτη μεγάλη αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα να μεταβεί στην Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια θα ήταν ο πρώτος Κύπριος που θα παρέκαμπτε την τουρκική άρνηση, εάν δεν είχε ηγηθεί της αποστολής με ελληνικό διαβατήριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της εβδομάδας, αφού νωρίτερα είχε μετρήσει τουλάχιστον δύο ολονυχτίες στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου του, προκειμένου αυτή τη φορά η Πολιτική Προστασία να μη βρεθεί απολογούμενη με τον χιονιά. Με εξαίρεση τον αποκλεισμό για λίγες ώρες της Εθνικής Οδού, οι βασικές αρτηρίες
στην πρωτεύουσα παρέμειναν ανοικτές, πρωτίστως η Αττική Οδός που στον προηγούμενο χιονιά είχε εξελιχθεί σε μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση.

Οι παραπομπές των κυβερνητικώνστων «φρονίμων τα παιδιά» θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για την αποτελεσματικότητα που επέδειξε εφέτος ο κρατικός μηχανισμός, η άλλη – και πιο βασική – είναι βέβαια ότι απλώςτο χιόνι που έφερε η «Μπάρμπαρα» ήταν λιγότερο. Για καλό και για κακό εξάλλου, επειδή έρχονται και εκλογές, η κυβέρνηση, με συνηγορία και του κ. Στυλιανίδη, αποφάσισε να κρατήσει κλειστά επί τρεις ημέρες τα σχολεία και μια ημέρα τα