Ο Τζο Μπάιντεν, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο, την Τρίτη το βράδυ αναφέρθηκε στα επιτεύγματά της δίχρονης θητείας του και σε όσα έπονται, με την εξωτερική πολιτική να καταλαμβάνει μόνο μικρό μέρος της ομιλίας του.

Ωστόσο, επισήμανε πως κόσμος σήμερα είναι αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις, κάνοντας λόγο για αναμέτρηση των «δημοκρατιών» με «αυταρχικά καθεστώτα».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως δεν έκανε καμία αναφορά στον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία και την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται. Αντίθετα, στο επίκεντρο της ομιλίας του κυριάρχησαν οι εγχώριες ανησυχίες.

Στήριξη στην Ουκρανία

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή «όσο χρειαστεί», τονίζοντας πώς η απάντηση της Ουάσιγκτον στον πόλεμο ήταν η κατάλληλη.

«Θα είμαστε δίπλα σας – όσο χρειαστεί», είπε ο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στον ουκρανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν παρών.

«Το έθνος μας εργάζεται για περισσότερη ελευθερία, περισσότερη αξιοπρέπεια, περισσότερη ειρήνη – όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παντού», συμπλήρωσε.

Προειδοποίηση στην Κίνα

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στις τεταμμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, επισημαίνοντας πως θα ενεργήσουν για να προστατεύσουν την κυριαρχία εάν απειληθούν, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα.

Παρόλο που το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ ήταν μια τεράστια ιστορία για την Αμερική το Σαββατοκύριακο, έλαβε μια μόλις αναφορά από τον πρόεδρο, στο τελευταίο τρίτο της ομιλίας του.
Ο πρόεδρος κατέστησε ωστόσο σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της ενάντια στο Πεκίνο.

«Όπως ξεκαθαρίσαμε την περασμένη εβδομάδα, εάν η Κίνα απειλήσει την κυριαρχία μας, θα ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας — και το κάναμε», είπε, αναφερόμενος στην κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού.

«Να τελειώσουμε τη δουλειά»

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να τον βοηθήσουν να «τελειώσει τη δουλειά» της ανοικοδόμησης της οικονομίας και της αποκατάστασης της πίστης στην αμερικανική δημοκρατία, καθώς απηύθυνε έκκληση για δράση για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, τον έλεγχο των όπλων και την κλιματική κρίση.

Απευθυνόμενος σε ένα διχασμένο Κογκρέσο για πρώτη φορά, ο Μπάιντεν με αισιοδοξία υποστήριξε πως το έθνος είναι ισχυρότερο και πιο σταθερό από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια.

«Αυτό ήταν πάντα το όραμά μου για τη χώρα και ξέρω ότι είναι και πολλών από εσάς», είπε προς τους Ρεπουμπλικάνους, προσθέτοντας «να αποκαταστήσουμε την ψυχή του έθνους, να ξαναχτίσουμε τη ραχοκοκαλιά της Αμερικής, τη μεσαία τάξη της και να ενώσουμε τη χώρα. Μας έστειλαν εδώ για να τελειώσουμε τη δουλειά, κατά την άποψή μου».