Το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο μπορεί να έπεσε, αλλά η διπλωματική θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, εκτιμά το CNBC, καθώς χθες, Κυριακή, οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο κατήγγειλαν την απόφαση των ΗΠΑ να το καταρρίψουν.

Ο Tan Kefei, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, την χαρακτήρισε «υπερβολική αντίδραση» και είπε ότι η χώρα του επιφυλάσσεται «να χρησιμοποιήσει τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις».

Σε μια εξίσου έντονα διατύπωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι πρόκειται για «σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας».

Και οι δύο δηλώσεις των κινέζων αξιωματούχων περιέγραφαν το αερόστατο ως «μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο».  Η Κίνα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το μπαλόνι της χρησιμοποιήθηκε για έρευνα και «μετεωρολογικούς σκοπούς».

Η κατάρριψη από το F-22 Raptor

Ένα αμερικανικό F-22 Raptor με έναν μόνο πύραυλο, κατέρριψε αυτό που το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αποκάλεσε «αερόστατο επιτήρησης σε μεγάλο ύψος», στα ανοικτά της Νότιας Καρολίνας,  το απόγευμα του Σαββάτου. Ο αμερικανικός στρατός θα επικεντρωθεί τώρα στη διάσωση τμημάτων του σκάφους από ένα πεδίο συντριμμιών που εκτείνεται σε απόσταση περίπου 7 ναυτικών μιλίων.

Η τεράστια λευκή σφαίρα, η οποία είχε περίπου το μέγεθος τριών σχολικών λεωφορείων αρχικά εντοπίστηκε πάνω από τη Μοντάνα – όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση Μάλμστρομ και τα ένα από τα τρία πεδία σιλό πυρηνικών πυραύλων της Αμερικής – και στην συνέχεια  κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά πάνω από το Κάνσας και το Μιζούρι σε ύψος περίπου 60.000 έως 65.000 ποδών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε την εντολή για την κατάρριψη του κινέζικου μπαλονιού από την Τετάρτη, οπότε και ενημερώθηκε, αλλά εξήγησε ότι το Πεντάγωνο «αποφάσισε ότι η καλύτερη στιγμή για να γίνει η κατάρριψη ήταν όταν το μπαλόνι έφτασε πάνω από το νερό».

«Η κλιμάκωση ελάχιστα επωφελής για την Κίνα»

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο David Sacks, ερευνητής σε θέματα διπλωματίας ΗΠΑ-Κίνας στο μη κομματικό think tank του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων,  χαρακτήρισε τις κινεζικές προτάσεις για περαιτέρω δράση ως «δυσοίωνες»  αλλά την ίδια ώρα  δήλωσε ότι αμφιβάλλει για το ότι η Κίνα θα προβεί σε κάποια ενέργεια που θα αλλάξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα προβούν σε κάποια θορυβώδη δήλωση αλλά δεν νομίζω ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να απαντήσει με οποιονδήποτε τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι η κλιμάκωση του ζητήματος θα ήταν ελάχιστα επωφελής για την Κίνα.

Το Πεκίνο δεν θα ήθελε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει την επίσκεψή του στην Κίνα, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα, δήλωσε ο Σακς.

«Ανεύθυνη πράξη» χαρακτήρισε το μπαλόνι ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον ανώτερο Κινέζο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι είπε ότι η αποστολή του αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ ήταν «μια ανεύθυνη πράξη» και ήταν «επιζήμια για τις ουσιαστικές συζητήσεις που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε». Η επίσκεψή του στην Κίνα θα ήταν η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών από το 2018.

Η κινεζική αντίδραση στην αμερικανική κατάρριψη

Οι αναρτήσεις στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης χλεύασαν την απόφαση των ΗΠΑ να καταρρίψουν το αερόστατο και πολλοί εξέφρασαν το θυμό του για το γεγονός. Πολλά από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επέκριναν την κίνηση, και η κρατική εφημερίδα Global Times την χαρακτήρισε «προφανή υπεραντίδραση».

Αρκετοί σχολιαστές αμφισβήτησαν επίσης την απόφαση των ΗΠΑ, ενώ ο Jin Canrong, ειδικός στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου, αμφισβήτησε την απόφαση να αναβληθεί η επίσκεψη του Blinken.

Σε ανάρτησή του στον κινεζικό ιστότοπο  Weibo, είπε ότι στο εσωτερικών των ΗΠΑ και ιδίως στους Ρεπουμπλικάνους, υπήρξαν αντιδράσεις για το ταξίδι Μπλίνκεν στην Κίνα.

«Θα πρέπει να πούμε ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κίνα από μόνη της δεν είναι κάτι κακό, αλλά η ατμόσφαιρα δεν είναι καλή», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πάντα ήθελαν να «δημιουργούν ένα μικρό διαπραγματευτικό χαρτί για τους εαυτούς τους» πριν από συναντήσεις υψηλού επιπέδου «για να αναγκάσουν την κινεζική πλευρά να υποχωρήσει. Αυτό δεν λειτουργεί. Η κινεζική πλευρά έχει σταματήσει εδώ και καιρό να το χάφτει αυτό», πρόσθεσε.

Προβληματικό ο επαναπροσδιορισμός της επίσκεψης Μλίντεν

Ο επαναπρογραμματισμός του ταξιδιού θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικός για την κυβέρνηση Μπάιντεν «έως ότου η Κίνα παράσχει μια πιο πειστική και πλήρη εξήγηση σχετικά με αυτές τις τελευταίες καταγγελίες για κατασκοπεία», δήλωσε το Σάββατο και πριν την κατάρριψη του αερόστατου ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, στην Ουάσινγκτον.

«Οι προσδοκίες ήταν γενικά χαμηλές ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν θα κατέληγε σε οποιαδήποτε διπλωματικό όφελος και σε αυτή τη χρονική συγκυρία μια ουσιαστική επαναφορά μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων φαίνεται να είναι σχεδόν εκτός τραπέζης».