Ενώ όλοι περιμένουν να γιορτάσουν, περνώντας στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ανταλλάσσοντας δώρα, την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν σημειωθεί ορισμένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στην ιστορία.

Ανάμεσα σε αυτά, φυσικές καταστροφές, σιδηροδρομικά δυστυχήματα και πολύνεκρες πυρκαγιές. Μια λίστα με ορισμένα από τα γεγονότα που έχουν συγκλονίσει τον κόσμο στο πέρασμα των χρόνων και έχουν στοιχειώσει τα Χριστούγεννα:

1. Σεισμός και τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό (2004)

Ήταν μεταξύ της ημέρας των Χριστουγέννων και της επόμενης μέρας που ένας τεράστιος σεισμός 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σουμάτρα.

Οι ζημιές ήταν καταστροφικές. Οι μετασεισμοί συνέχισαν να συγκλονίζουν τους κατοίκους, με το τεραστίων διαστάσεων τσουνάμι που ακολούθησε να χτυπά τις χώρες γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό με τραγικά αποτελέσματα.

Στις 14 χώρες που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή της. Ήταν ένα από τα χειρότερα τσουνάμι στην ιστορία.

Σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, άνθρωποι εξαφανίστηκαν και ολόκληρα χωριά χάθηκαν. Η περιοχή εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της καταστροφής μέχρι και σήμερα.

2. Πτήση 8969: Η αιματηρή αεροπειρατεία (1994)

Ήταν στις 24 Δεκεμβρίου του 1994 που η πτήση 8969 της Air France επόκειτο να απογειωθεί από την Αλγερία για τη Γαλλία.

Σημειώθηκε αεροπειρατεία από τέσσερα μέλη της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατικής ομάδας (Armed Islamic Group of Algeria) στο αεροδρόμιο Houari Boumediene στην Αλγερία.

Οι τρομοκράτες, που είχαν μαζί τους δυναμίτη, χειροβομβίδες και πολυβόλα, είχαν σκοτώσει τρεις ανθρώπους και κρατούσαν ομήρους 220 επιβάτες για δύο ημέρες.

Σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν αρχικά οι αρχές, πρόθεσή τους ήταν να ανατινάξουν το αεροπλάνο πάνω από τον Πύργο του Άιφελ, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

3. Κυκλώνας Tracy (1974)

Ο κυκλώνας Tracy έπληξε τη μικρή πόλη Darwin στην Αυστραλία τις πρώτες πρωινές ώρες των Χριστουγέννων του 1974.

Από τον κυκλώνα έχασαν τη ζωή τους 71 άνθρωποι, ενώ καταστράφηκε και το 80% της πόλης. Στις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν την καταστροφή, το μεγαλύτερο μέρος του τραυματισμένου πληθυσμού εγκατέλειψε την πόλη.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1975, οι αρχές ίδρυσαν την Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Darwin, ανοικοδομώντας την πόλη μέσα σε τρία χρόνια. Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή οδήγησε στη θέσπιση βελτιωμένων οικοδομικών κανόνων σε ολόκληρη την Αυστραλία.

4. Φωτιά στο ξενοδοχείο Daeyeonggak (1971)

Ήταν στις 25 Δεκεμβρίου του 1971 που ξέσπασε φωτιά στο φημισμένο ξενοδοχείο 22 ορόφων Daeyeonggak στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα. Ο κόσμος γιόρταζε και όλα έμοιαζαν ειρηνικά.

Μέχρι που ξέσπασε η καταστροφική φωτιά που θεωρείται από τις πιο φονικές πυρκαγιές σε ξενοδοχείο στην ιστορία. Το ξενοδοχείο τυλίχθηκε στις φλόγες, με τις αρχές να σβήνουν τη φωτιά μετά από δέκα εξαντλητικές ώρες.

Στην καταστροφική πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι, με τους περισσότερους να πεθαίνουν από την εισπνοή καπνού. Ήταν ο σχεδιασμός του κτιρίου που λέγεται ότι έπαιξε ρόλο στον υψηλό αριθμό των νεκρών.

5. Το πολύνεκρο τροχαίο στο Τσίμποβο (1958)

Ήταν Δευτέρα, 22 Δεκέμβρη του 1958, όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έπεσε σε χαράδρα βάθους 300 μέτρων, στο 24ο χλμ του χωματόδρομου που συνέδεε τη δεκαετία του 1950 τα Ιωάννινα με το Πετροβούνι, στην περιοχή του Τσιμπόβου. Ήταν λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του.

Το μοιραίο λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο στον χωματόδρομο για τα Τζουμέρκα, παρέσυρε στο χάος της χαράδρας του Άραχθου τους επιβάτες του. Ο απολογισμός τραγικός. Χάθηκαν οι 29 από τους 34 επιβάτες, με την τραγωδία στο Τσίμποβο να γίνεται μοιρολόι και δημοτικό τραγούδι.

Στο σημείο που έπεσε το λεωφορείο έχει τοποθετηθεί γλυπτό του Θεόδωρου Παπαγιάννη, ύψους 4,5 μέτρων από «τσαλακωμένο» ανοξείδωτο μέταλλο, όπως τσαλακωμένο κατέληξε το λεωφορείο στον Άραχθο, για να θυμίζει την τραγωδία και τους 29 αδικοχαμένους επιβάτες.

«Για να θυμόμαστε αυτούς που σκοτώθηκαν στις 22-12-1958. Εδώ έπεσε το λεωφορείο με 29 νεκρούς», γράφει η μαρμάρινη πλάκα.

6. Η σιδηροδρομική τραγωδία στο Tangiwai (1953)

Μια εκδρομή με τρένο στη γραφική Ζηλανδία την παραμονή των Χριστουγέννων του 1953 κατέληξε σε τραγωδία.

Το τρένο του Όκλαντ εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να πέσει στον ποταμό Whangaehu. Από τους 258 επιβάτες, περισσότεροι από τους μισούς έχασαν τη ζωή τους από τη σφοδρή σύγκρουση ή τα ορμητικά νερά στα βαγόνια.

Μέσα στις επόμενες μέρες, διασώστες και εθελοντές βρήκαν λασπωμένα και κατεστραμμένα δώρα στα συντρίμμια. Ήταν αυτά που προόριζαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αποτελεί μέχρι σήμερα το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Νέα Ζηλανδία και ένα από τα πιο τραγικά όλων των εποχών.

7. Η πυρκαγιά στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (1851)

Το 1851 η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου φιλοξενούσε περισσότερα από 50.000 λογοτεχνικά έργα. Φιλοξενούσε και την προσωπική βιβλιοθήκη του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, που είχε πωληθεί στο ίδρυμα το 1815, καθώς και μερικά προσωπικά του γραπτά.

Ήταν την παραμονή των Χριστουγέννων που ξεκίνησε μια τόσο ισχυρή πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης. Όταν έσβησε η φωτιά, διαπιστώθηκε ότι είχε καταστραφεί το μεγαλύερο μέρος των βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων του Τόμας Τζέφερσον.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου μέχρι τον 20ό αιώνα έγινε η de facto εθνική βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Περιλαμβάνει περισσότερα από 17 εκατομμύρια βιβλία, καθώς και εκατομμύρια χάρτες, χειρόγραφα, ταινίες και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα.

8. Η καταστροφική καταιγίδα στις Κάτω Χώρες (1717)

Ήταν τα Χριστούγεννα του 1717 που μια τεράστια καταιγίδα έπληξε τις ακτές των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας. Τα νερά από τις πλημμύρες άρχισαν να αυξάνονται δραματικά, με ολόκληρα χωριά και πόλεις να έχουν αποκλειστεί.

Φράγματα και αναχώματα διαλύθηκαν από τα ορμητικά νερά, με τη νεροποντή να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι πνίγηκαν από τις πλημμύρες.

Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που ορισμένες πόλεις καταστράφηκαν σε τέτοιο βαθμό που δεν έμεινε τίποτα. Απλώς έπαψαν να υπάρχουν. Θεωρείται μια από τις πιο καταστροφικές καταιγίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία.