Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ανώτατο όριο τιμών στην τιμή του φυσικού αερίου, που ορίσθηκε στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από μήνες διαμάχης, είναι «απαράδεκτο».

«Πρόκειται για παραβίαση του καθορισμού των τιμών στην αγορά, για παραβίαση των διαδικασιών της αγοράς, οποιαδήποτε αναφορά σε ανώτατο όριο (τιμών) είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Με καπέλο 90% πληρώνει η Ε.Ε. – Τι σημαίνει το πλαφόν

Πότε ενεργοποιείται το πλαφόν

Η απόφαση αφορά στην εφαρμογή του λεγόμενου «δυναμικού πλαφόν», που σημαίνει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές στα συμβόλαια επόμενου μήνα του Ολλανδικού δείκτη τιμών TTF υπερβούν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες, όπως προκύπτει από έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη συμφωνία των υπουργών της ΕΕ.

Επίσης, το νέο πλαφόν θα μπαίνει σε ισχύ μόνο αν η διαφορά με τις διεθνείς τιμές του LNG είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη.

Οι τιμές θα πρέπει να να είναι πάνω και από τα δύο επίπεδα για τρεις ημέρες για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Τα 180 ευρώ, πάντως, είναι αισθητά χαμηλότερη τιμή από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και αρνητικών σχολίων.