Η σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και την θεσμική θωράκιση των διαδικασιών άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ήταν μια προβολή στο εγγύς μέλλον και το πώς θα πορευθούμε προς τις εκλογές.

Είναι προφανές ότι η ιδιότυπη αυτή προεκλογική περίοδος που ατύπως έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες, πριν «μυρίσουν εκλογές», σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της σκληρής έως ακραίας πόλωσης.

Πάντα φυσικά οι προεκλογικοί ανταγωνισμοί ήταν σκληροί και αδυσώπητοι. Ουδέποτε λειτούργησαν ως «περίπατος» για τα κόμματα και τους πολιτικούς αντιπάλους.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISS)

Υποκλοπές: Βαριά η σκιά στο πολιτικό σκηνικό

Όμως αυτή την φορά, όπως κατέστη σαφές από την «μονομαχία» των δυο αρχηγών, θα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν περιορίζονται στις σοβαρές διεθνείς πιέσεις που ασκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία (πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, ακρίβεια κλπ.) και στην εγχώρια αντανάκλασή τους με έμφαση στην κυβερνητική διαχείριση των προβλημάτων που επιβαρύνουν εμφανώς κάθε νοικοκυριό και κάθε μικρο-μεσαία επιχείρηση.

Το άγος των παρακολουθήσεων συνεχίζει να ρίχνει την βαριά σκιά του στο πολιτικό σκηνικό και όπως έδειξε η ανταλλαγή πυρών στην Βουλή, θα είναι ένα από θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά την προεκλογική περίοδο αλλά σίγουρα δεν θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, καθώς η αγωνία των πολιτών για τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας θέτει αμείλικτα ερωτήματα προς τις πολιτικές δυνάμεις και απαιτεί αξιόπιστες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η υπόθεση των υποκλοπών θα επισκιάζει το πολιτικό κλίμα και την προεκλογική περίοδο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πόλωση που θα επικρατήσει και μάλιστα στο ευμετάβλητο πεδίο που ευνοεί η απλή αναλογική όσον αφορά την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ένα δείγμα γραφής καταγγέλλοντας το «εβδομαδιαίο σήριαλ της αθλιότητας» με τις λίστες ονομάτων πολιτικών, συζύγων, γραμματέων, δημοσιογράφων, κορυφαίων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματιών κλπ. αλλά «χωρίς κανένα στοιχείο», όπως είπε, ενώ στις επίμονες πιέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αν «παρακολουθούσε η ΕΥΠ με μόνιμη επισήμανση πέραν του κ. Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα» μεταξύ των οποίων μέλη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αλλά και στελέχη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων όπως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, η απάντησή του ήταν «προφανώς και όχι».

«Τι είναι αυτά που λέτε, είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας και μόνο που το υπονοείτε», είπε οργισμένος στον κ. Τσίπρα, ενώ στο ίδιο κλίμα απάντησε και για τον κ. Φλώρο σημειώνοντας ότι μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα με υπονοούμενα ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να παρακολουθούσε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δεν είναι άξιο σχολιασμού.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να «κλείσει» το θέμα: «Η κυβέρνηση είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει, όχι μόνο με τις παρεμβάσεις που έκανε ως προς την απόδοση των προσωπικών ευθυνών, αλλά το διορθώνει θεσμικά. Για να μπορούμε μελλοντικά να είμαστε πιο κατοχυρωμένοι και να έχουμε μία ΕΥΠ η οποία πράγματι να μας προστατεύει από εθνικούς κινδύνους, όπως ορίζει το Σύνταγμα», είπε. Δεν έπεισε όμως την αντιπολίτευση η οποία σύσσωμη αντιτάσσεται στο νομοσχέδιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε από την πλευρά του να «ανοίξει» περαιτέρω το θέμα που έχει προκύψει με τις λίστες των παρακολουθήσεων, εστιάζοντας στις περιπτώσεις Χατζηδάκη-Φλώρου και αφήνοντας να αιωρείται ότι κάτι γνωρίζει που οι άλλοι δεν γνωρίζουν χωρίς ωστόσο να διαφωτίσει την Βουλή. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί πως ψεύδεται «θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα παραιτηθεί». «Δεν θα μείνετε ούτε μια μέρα αν αποδειχθεί το αντίθετο, δεν θα καθίσετε ούτε μια μέρα στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας μετά από τέτοια εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ σας απάντησα: δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Εσείς θα απαντήσετε;», τον προκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης βάζοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ για τις 75.000 επισυνδέσεις επί των ημερών του, αλλά και για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του 2019.

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Η επιμονή Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση η επιμονή του κ. Τσίπρα να τον προτρέπει να διαβεβαιώσει την εθνική αντιπροσωπεία ότι δεν παρακολουθούντο Χατζηδάκης και Φλώρος, όξυνε το ήδη τεταμένο κλίμα, ενώ για σε μια σπάνια –αν όχι πρώτη- φορά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέβηκε από το βήμα προκειμένου να ωθήσει τον αντίπαλό του να απαντήσει στα ερωτήματά του: «Δεν θα παίζουμε κρυφτό. Διέκοψα την αγόρευσή μου για να απαντήσει αν παρακολουθούσαν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο κ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να «παγιδεύσει» επικοινωνιακά τον πρωθυπουργό, ο οποίος τριτολογώντας τον ειρωνεύτηκε λέγοντας: «Καθόμουν σε έναν υπολογιστή και άκουγα εγώ τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο, τη γραμματέα μου… Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα;». Ενώ έκλεισε την συζήτηση με την διαβεβαίωση ότι «η Δικαιοσύνη θα ψάξει και θα αναζητήσει στοιχεία πραγματικά και εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, θα δράσει αναλόγως».

Και ο τελευταίος λόγος…

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

«Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε κ. Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει», είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι «η εικόνα της αποχώρησης θα τον ακολουθεί για πάντα», εξέλιξη πάντως για την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν αργότερα ικανοποιημένοι κάνοντας λόγο για «απόδραση Μητσοτάκη».

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφάνηκε από την «μονομαχία στην Βουλή», ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει γύρω από την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων θα μαίνεται για καιρό και θα συνεχίσει να επιβαρύνει την πολιτική ατμόσφαιρα στην χώρα στην πορεία προς τις κάλπες του 2023.