Στην περικοπή του 2% του εργατικού της δυναμικού, προχώρησε σήμερα Τρίτη η Morgan Stanley, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Yπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζες Τζέιμς Γκόρμαν, δήλωσε ότι η επενδυτική τράπεζα πραγματοποιεί μέτριες περικοπές θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Η κίνηση αυτή επηρεάζει περίπου 1.600 από τους συνολικά 81.567 υπαλλήλους της εταιρείας.

Οι απολύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της τράπεζας να αμβλύνει τις συνέπειες από την πτώση στις συναλλαγές, η οποία είναι αποτέλεσμα της αύξησης του πληθωρισμού και της οικονομικής ύφεσης.

Προ ημερών το Reuters είχε επίσης γράψει ότι στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η τράπεζα έχει συντάξει μια λίστα με τα μέλη του προσωπικού που θεωρούνται πλεονάζοντα, τα οποία θα προέρχονται κυρίως από ομάδες που επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την Κίνα.

Κινεζικές επιπτώσεις

Τα σχέδια μείωσης του αριθμού προσωπικού της Morgan Stanley στην Ασία έρχονται καθώς οι αυστηροί περιορισμοί της Κίνας για την COVID-19 επιβαρύνουν την οικονομία της, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά τις κεφαλαιαγορές και τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A).

Η Morgan Stanley ανέφερε τον περασμένο μήνα πτώση 30% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, καθώς η επιβράδυνση στις παγκόσμιες συναλλαγές έπληξε τις δραστηριότητες της επενδυτικής τράπεζας.

Τα νούμερα

Τα έσοδα της τράπεζας από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 1,3 δισ. δολάρια. Τα καθαρά έσοδα της Morgan Stanley κατά το τρίτο τρίμηνο, υποχώρησαν κατά 12% στα 13 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 2,49 δισ. δολ. ή 1,47 δολ. ανά μετοχή για το τρίτο τρίμηνο , έναντι 3,58 δισ. δολαρίων ή 1,98 δολαρίων ανά μετοχή έναν χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη 1,49 δολάρια ανά μετοχή και έσοδα 13,3 δισ. δολ.

Η θέση της Morgan Stanley

Για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον, η οικονομική διευθύντρια Σάρον Γιεσάγια, δήλωσε στο Reuters, ότι τόσο το κόστος κεφαλαίου όσο και οι αποτιμήσεις πρέπει να σταθεροποιηθούν. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με πιθανές περικοπές προσωπικού εν μέσω ενός οικονομικού κυκεώνα, είπε ότι η τράπεζα αξιολογεί συνεχώς τους πόρους της.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τζέιμς Γκόρμαν, υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της τράπεζας ήταν «ανθεκτικές και ισορροπημένες», προσθέτοντας ότι η μονάδα διαχείρισης πλούτου, βοήθησε την εταιρεία να ανταπεξέλθει σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Η Morgan Stanley έρχεται να προστεθεί στις JPMorgan και Citigroup, οι οποίες παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα στα τριμηνιαία κέρδη τους την Παρασκευή, εν μέσω αβέβαιων οικονομικών συνθηκών, που έχουν αναγκάσει τις τράπεζες να χτίσουν αποθεματικά για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται.