Οι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 250 εκατ. έτη, με τον τρομερό Τυραννόσαυρο ρεξ να κάνει την εμφάνιση του πριν από περίπου 68 εκατ. έτη.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Communications Biology» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Μουσείου Field στο Σικάγο περιγράφουν την εικόνα ενός θηρευτή που ζούσε στη Γη εκατό εκατ. έτη πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων.

Και το όνομα αυτού… Whatcheeria

Πρόκειται για τον Whatcheeria, ένα ον που τού άρεσε να ζει σε υδρόβιο περιβάλλον πριν από περίπου 340 εκατ. έτη.

Το Whatcheeria έμοιαζε με γιγάντια σαλαμάνδρα φτάνοντας σε μήκος τα δύο μέτρα. Έχουν εντοπιστεί κάποια απολιθώματα με τον πιο ολοκληρωμένο σκελετό του Whatcheeria να βρίσκεται στο Field Museum αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη για αυτό το ζώο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Whatcheeria αναπτυσσόταν πολύ γρήγορα μετά την γέννηση του με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν που αναπτύσσονται τα ερπετά και τα αμφίβια ζώα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το στόμα, τα σαγόνια και η οδοντοστοιχία του έμοιαζαν με αυτά ενός κροκόδειλου γι’ αυτό και επισημαίνουν ότι, αν το έβλεπε κάποιος ζωντανό σήμερα, θα πίστευε ότι βλέπει ένα υβρίδιο σαλαμάνδρας-κροκόδειλου.

«Αν προορίζεσαι να γίνει κορυφαίος θηρευτής θα έχεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσο ταχύτερα καταφέρνεις να αναπτύσσεσαι μετά τη γέννηση και θα κάνει πιο εύκολο το κυνήγι άλλων ζώων ενώ παράλληλα θα κάνει πιο δύσκολο να σε κυνηγήσουν άλλοι θηρευτές. Επίσης ο ταχύς ρυθμός αύξησης του μεγέθους ήταν μια ωφέλιμη στρατηγική επιβίωσης ζώντας σε υδρόβιες περιοχές όταν έκαναν την εμφάνιση τους οι εποχιακές περίοδοι ξηρασίας» αναφέρει η Στέφανι Πιρς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.