Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, γράφει ιστορία ως ο πρώτος «έγχρωμος» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNBC- ηγέτης της χώρας και ο νεότερος τους τελευταίους αιώνες,  καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του σε ηλικία μόλις 42 ετών. Σπάει επίσης το ρεκόρ ως ο πλουσιότερος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ — με περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά αυτή του Βασιλιά Καρόλου Γ’.

Ο Σουνάκ, ο οποίος τη Δευτέρα διαδέχθηκε τη Λιζ Τρας ως ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, εργάστηκε στο παρελθόν ως αναλυτής της Goldman Sachs και στη συνέχεια διαχειριστής hedge funds, πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική πριν από οκτώ χρόνια.

Ωστόσο, τοι μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του το οφείλει στη σύζυγό του, Akshata Murty, μια πλούσιο κληρονόμο, της οποίας ο πατέρας, NR Narayana Murthy – που γράφει διαφορετικά το επώνυμό του – ίδρυσε την ινδική εταιρεία πληροφορικής Infosys.

Καθαρή περιουσία 844 εκατομμυρίων δολαρίων

Σύμφωνα με τους Sunday Times το ζευγάρι έχει εκτιμώμενη κοινή περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών (844 εκατομμυρίων δολαρίων).

Η πλειονότητα της περιουσίας της Murty προέρχεται από το μερίδιο 0,93% της Infosys — η οποία αυτή τη στιγμή έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η Murty κατέχει επίσης την Catamaran Ventures UK, τον βρετανικό βραχίονα της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών κεφαλαίων του πατέρα της, η οποία έχει μερίδια σε ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών συμπεριλαμβανομένης μιας μάρκας πολυτελών επίπλων συνιδιοκτησίας της μεγαλύτερης κόρης του Rupert Murdoch.

Το ζευγάρι, που γνωρίστηκε ενώ σπούδαζε MBA στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, φέρεται να κατέχει επίσης τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα αξίας περίπου 18,3 εκατομμυρίων λιρών , συμπεριλαμβανομένου ενός διαμερίσματος στην Καλιφόρνια.

Πριν εισέλθουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, η κύρια κατοικία τους ήταν ένα σπίτι πέντε υπνοδωματίων στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, αξίας περίπου 6,6 εκατομμυρίων λιρών , ενώ περνούσαν τα Σαββατοκύριακα σε ένα καταφύγιο Βαθμού ΙΙ στο Γιορκσάιρ, σύμφωνα με τον Guardian.

Πιο πλούσιος από τον βασιλιά;

Σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες, η προσωπική περιουσία του Σουνάκ και της συζύγου του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του πρώην πλουσιότερου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, του Έντουαρντ Στάνλεϊ, ο οποίος εξελέγη το 1852 και είχε καθαρή περιουσία περίπου 440 εκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινά χρήματα.

Είναι επίσης υπερδιπλάσια από αυτή του βασιλιά Καρόλου Γ′ και της συζύγου του, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 370 εκατομμύρια λίρες .

Σημειώνεται ωστόσο, ότι αυτή η εκτίμηση εξαιρεί την αξία της ευρύτερης περιουσίας του στέμματος – ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο κτιρίων, έργων τέχνης, δασών και αγρών αξίας δισεκατομμυρίων λιρών – το οποίο δεν ανήκει προσωπικά στον βασιλιά, αλλά κατέχεται από τον μονάρχη μόνο για τη διάρκεια της βασιλείας του.

Μάλιστα, πολλοί μιλούν για συγκυρία – ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Ντάουνινγκ Στριτ είναι πλουσιότεροι από τους κατοίκους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η ανάληψη των καθηκόντων από τον Σουνάκ, έρχεται σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αντιμέτωποι με μια κρίση κόστους ζωής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του πολυεκατομμυριούχου να κατανοήσει τα πραγματικά προβλήματα των απλών Βρετανών.