Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. εξέτασαν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και επεξεργάστηκαν σενάρια για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Και τόνισε ότι ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.. Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, δήλωσε: «Ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά».

Η ελληνική πρόταση

O υπουργός επανέλαβε την πρόταση που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας.

Επιπλέον, επεσήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. και η Γερμανία (υπό προϋποθέσεις) πρότειναν την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.

Ο στόχος του 15%

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% χάρη στην μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1700 MW, και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. Επίσης, ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας των πέντε μονάδων διπλού καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel, καθώς και στον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής σε χρόνο ρεκόρ.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις. Ο Έλληνας Υπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής. Στη συνέχεια, εξήγησε στους ομολόγους του τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, και ο οποίος έχει αποφέρει πάνω από €1,5 δισεκ. τους πρώτους δύο μήνες της λειτουργίας του.

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση

Αναφορικά, με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το ενεργειακό της σύστημα για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό και η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος το πρωί στην Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας, δήλωσε: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που συνεπάγεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση των 50 τελευταίων ετών. Αυτό που η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της, πρότειναν από την πρώτη φάση της κρίσης, είναι ανάγκη να το υιοθετήσει η Ευρώπη ως βάση μιας συγκροτημένης και ισχυρής απάντησης. Ζούμε ιστορικές στιγμές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα για να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Ευρωπαίων πολιτών και με πνεύμα αλληλεγγύης να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη».

Πηγή ΟΤ