Η προσαρμογή την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη μετάβαση είναι το κύριο πρόβλημα του εμπορίου στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ. Ο Γιώργος Καρανίκας μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, τόνισε ότι οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις «πρέπει να τρέξουμε για να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό. Ήδη η πίτα μικραίνει μια εμάς και μεγαλώνει για τις πολυεθνικές».

Η ψηφιακή προσαρμογή και η πράσινη μετάβαση γίνεται με χρήματα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να προσαρμοστούν πιο γρήγορα 200.000 μικρές ελληνικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις και έκανε αναφορά στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ καθώς και στα περιφερειακά προγράμματα τα οποία ανέρχονται στα οχτώ δισεκατομμύρια.

Η ψηφιακή προσαρμογή και η πράσινη μετάβαση γίνεται με χρήματα. Χρειάζεται επένδυση και πρέπει να είναι αρωγός η πολιτεία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

ΕΣΠΑ και περιφερειακά προγράμματα για να μην χάσουν το τρένο

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για επιχειρήσεις μεγαλύτερες –ναι μεν είναι προσαρμοσμένο στην επένδυση αλλά ουσιαστικά είμαστε αποκλεισμένοι σ’ αυτή τη φάση, γι’ αυτό το έτος. Συνήθως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μεγάλο δανεισμό και μόνο το 15% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στον τραπεζικό σύστημα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρανίκας και κάλεσε τους συναδέλφους του να σπεύσουν να αξιοποιήσουν το ΕΣΠΑ και τα περιφερειακά προγράμματα καθώς «διαφορετικά θα χάσουν το τρένο».

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες του ελληνικού εμπορίου από τις αυριανές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι «θα πρέπει επιτέλους να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος».

«Το 2022 να τιμωρείται η επιχειρηματικότητα; Είναι σίγουρο ότι θα έχει κέρδη; Δύο χρόνια τώρα δεν είχε κέρδη λόγω της υγειονομικής κρίσης παρόλα αυτά πληρώναμε τέλος επιτηδεύματος» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. «Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι αύριο θα ακούσω κάτι τέτοιο» είπε.

Όπως τόνισε υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς θα πρέπει να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα, διότι δεν θα μπορεί το κράτος να δίνει συνέχεια επιδοτήσεις.  Άρα να δώσουμε κίνητρα σε όλους τους επιχειρηματίες να προσπαθήσουν να κρατηθούν στις θέσεις τους να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, γιατί είναι μονόδρομος για τη χώρα μας, υπογράμμισε.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα δούμε στοχευμένα προγράμματα για το λιανεμπόριο, καθώς στην πανδημία ο κλάδος είχε τις μεγαλύτερες απώλειες και δεν βοηθήθηκε όσο άλλοι κλάδοι, όπως πχ ο τουρισμός.

Φοβισμένος ο καταναλωτής

«Εμείς ποτέ δεν είχαμε σχέσεις με επιδοτήσεις, αλλά στηριζόμαστε στον καταναλωτή. Αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής είναι χτυπημένος, είναι ανασφαλής, είναι δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται, οπότε είναι δύσκολο το timing για μας, για τις επενδύσεις και εδώ θέλουμε αρωγό την πολιτεία. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που θα αναγγείλει αύριο ο πρωθυπουργός θα βοηθήσουν να σταθούμε στη νέα εποχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ως προς το πως βιώνουν την κρίση οι έμποροι, ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι «το βασικό μας πρόβλημα είναι ο καταναλωτής και όχι τόσο τα λειτουργικά έξοδα. Σαφέστατα ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο αλλά όταν υπάρχει ο τζίρος βολεύονται τα πάντα. Αυτή τη στιγμή όμως ο καταναλωτής είναι φοβισμένος. Φοβισμένος καταναλωτής είναι ανύπαρκτος καταναλωτής. Οπότε, έχουμε μειωμένο τζίρο και αύξηση λειτουργικών εξόδων. Και δεν ξέρω που θα πάει αυτό. Μπροστά μας έχουμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού που λένε ότι θα το επισπεύσουν και θα εφαρμοστεί από την πρώτη του μηνός. Και ναι μεν από την μια μεριά είναι καλό γιατί ενισχύεται ο καταναλωτής αλλά μεγαλώνει πάλι το λειτουργικό έξοδο της επιχείρησης», δήλωσε.