Ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ου Economist Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνεται από τον Economist σε συνεργασία με το ThePowerGame.gr.

Σε εξέλιξη τώρα το πρώτο μεγάλο «πάνελ» με συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του CEO της Capital Product Partners L.P. Γεράσιμου Καλογηράτου.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την πρόκληση της «πράσινης μετάβασης».

Ξεκίνημα με Δένδια, Ολάντ, Καλογηράτο

Το πρώτο μεγάλο πάνελ γίνεται απόψε και έχει τον εύγλωττο τίτλο «Η Ευρώπη σε ταραγμένους καιρούς – να πάμε το όραμα της ενότητας και της αλληλεγγύης στο επόμενο επίπεδο».

Πρώτος θα ανέβει στο βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια ομιλία που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, εάν σκεφτούμε και τις δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργείου Εξωτερικών το τελευταίο διάστημα με αφορμή την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας.

Στη συνέχεια το λόγο θα πάρει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που αναμένεται να τοποθετηθεί πάνω στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, το ρόλο της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, την νέα μορφή του ΝΑΤΟ μετά την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας, τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα.

Έπειτα, την οπτική του κόσμου της επιχειρηματικότητας και ειδικά της ελληνικής ναυτιλίας απέναντι στις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις, την ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και την επιμονή στον ορίζοντα της πράσινης μετάβασης, θα δώσει ο CEO της Capital Product Partners L.P. κ. Γεράσιμος Καλογηράτος.

Ένα σημαντικό συνέδριο σε μια κρίσιμη στιγμή

Το συνέδριο καλείται να συζητήσει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στη νέα συνθήκη που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στα πάνελ του συνεδρίου θα δώσουν το «παρών» σημαντικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κορυφαίοι έλληνες επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και 12 διακεκριμένοι CEOs μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και διεθνών funds, για να αναμετρηθούν με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και τον κόσμο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα ερωτήματα τα οποία βρίσκονται στο «τραπέζι» του συνεδρίου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της στις διεθνείς συγκρούσεις
  • Οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.
  • Η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας.
  • Οι ελληνικοί στόχοι και ο τρόπος εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.
  • Απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον άνθρακα: Η μεγάλη πρόκληση για την πράσινη μετάβαση.
  • Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Τα διδάγματα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου