Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του,  διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ στο χώρο των πρώην φυλακών Ωρωπού.

Θα μας συντροφεύει στον αιώνα τον άπαντα

Στην εκδήλωση αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «κοντάς σας όλη μου η ζωή» παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο έργο του τη μεγάλη εποποιία της λαϊκής πάλης όλου του 20ου αιώνα.

Αναλυτικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει μέσα στο μεγαλειώδες έργο του τη μεγάλη εποποιία της λαϊκής πάλης όλου του 20ού αιώνα. Μπόρεσε να φέρει στο τραπέζι κάθε φτωχού, κάθε κατατρεγμένου, τη μεγάλη ποίηση, τους στίχους μεγάλων ποιητών μας. Θα είναι αθάνατος, είναι αθάνατος. Θα μας συντροφεύει στον αιώνα τον άπαντα».


Οι μουσικές του πιστός μας σύντροφος

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Μπορεί να πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τον τελευταίο αποχαιρετισμό, όμως, παρά τη φυσική πια απουσία, τα τραγούδια του, οι μελωδίες του, οι μουσικές του ήταν, είναι και θα είναι πιστοί μας σύντροφοι. Σε όλες τις στιγμές. Στις αγωνίες, στις χαρές, όταν τα πράγματα στριμώχνουν, όταν χαμογελάμε. Μα πάνω απ’ όλα, όταν σφίγγουμε το χέρι και νιώθουμε ότι ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο».

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και τη διεύθυνση ορχήστρας είχε ο μαέστρος Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Τραγούδησαν οι: Μαριλίζα Λούντζη, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Βιολέτα Ίκαρη, Ρίτα Αντωνοπούλου και έπαιξαν οι μουσικοί Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νίκος Παπαναστασίου, Στάθης Σαββίδης, Ορφέας Τσακτσίρας, Μαρίνα Τσοκάνη.

Από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος επισκεπτόταν το κελί του Μίκη, στον ιστορικό χώρο όπου ο μουσικοσυνθέτης είχε φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς από τον Οκτώβρη του 1969 έως τον Απρίλη του 1970.

Στο χώρο αυτό εκτέθηκαν και σπάνια ντοκουμέντα του αντιδικτατορικού αγώνα από το Αρχείο του ΚΚΕ τα οποία δώρισε στον Δήμο Ωρωπού.