Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός χώρας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει τοξικό κλίμα με αφορμή τις υποκλοπές σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο.

Σταράτα λόγια

Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι επίσημα εκτός ενισχυμένης εποπτείας μετά από 12 χρόνια» και «αφήνει πίσω τα μνημόνια και τις πλατείες του διχασμού και του λαϊκισμού σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται μπροστά μας» πρόσθεσε:

Δεν θα επιτρέψω σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδας να εκτρέψουν την χώρα από την προεία της και σημείωσε ότι «γνωρίζω δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας» που δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας που έχει επιλέξει η πατρίδα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πει «σταράτα λόγια» και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναβιώσουν τα άλλα λιμάνια που κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές.

Ο λαός αποφασίζει και δεν εκχωρεί την απόφαση σε κανένα

Όλοι αυτοί πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επηρεάσουν την πολιτική σκηνή με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. «Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του και αυτή την απόφαση δεν την εκχωρεί σε κανέναν» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία

«Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας κ. Τσίπρα. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; Σκεφτείτε κ. Τσίπρα εσείς που το ζητάτε αυτό; Για να κάνετε το χατήρι αυτών που δεν θέλουν Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε. Η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται».

Ελληνικά στόματα αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα

Ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα έκανε αναφορά και στο περιστατικό του Έβρου με τους 38 πρόσφυγες. «Ντροπή να λέτε ότι η Ελλάδα άφησε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι να πεθάνει και να το βαφτίζετε Μαρία τις μέρες της Παναγίας» είπε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για υιοθέτηση των τουρκικών επιχειρημάτων.

«Η Τουρκία έσπρωξε μια ομάδα 38 μεταναστών σε σημείο του εθνικού χώρου που οι δυνάμεις μας δεν μπορούν να επέμβουν. Μόλις μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βρήκαν προστασία. Απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να το εργαλειοποιείτε με αυτό τον τρόπο. Η Ελλάδα θα προστατεύει ανθρώπους και θα φυλάει τα σύνορά της. Τελεία και παύλα».

«Υπήρξα και εγώ θύμα συνακροάσεων επί πρωθυπουργίας Τσίπρα»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης η συζήτηση και να αναζητηθούν συγκλίσεις  σε ότι αφορά τη συζήτηση για τις υποκλοπές και τις θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας λέγοντας ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεχόταν πυρά ότι παρακολουθούσε βουλευτές της και την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε ότι είχε παγιδευτεί το κινητό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Σάντσεζ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε τα εξής: Κι εγώ πληροφορούμαι ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν εν δυνάμει πρωθυπουργός. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω και εγώ ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό.

«Υποδέχτηκα με αυτοκριτική τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως όταν την πληρθοφοθρήθηκα δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος και απάντησα με αλλαγές σε προσώπα και προτάσεις για πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας.

Ρίχνει το γάντι στον Ανδρουλάκη: Να πάει στα δικαστήρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη για το αν πιστεύει ότι ήταν παράνομη η επισύνδεση στο τηλέφωνό του. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Κατρίνη που ήταν στη Βουλή εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε:

«Ο κ. Ανδρουλάκης να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη» – «Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση τον πολύτιμο εθνικό βραχίονα της ΕΥΠ. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίσει μετρήσιμο εθνικό έργο» είπε ο πρωθυπουργός

Μένει αν ο κ. Ανδρουλάκης θα σηκώσει το γάντι, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνούταν να ενημερωθεί από αυτούς που, όπως έλεγε, είπαν ψέματα για τις παρακολουθήσεις μέχρι που πιάστηκαν στα πράσα.

Υποστήριξε δε ότι του έστησαν πλεκτάνη: «Παρακολουθώντας το τηλέφωνό μου κατάφεραν να παρακολουθούν και εσάς. Κατάφεραν να ‘φακελώσουν’ ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού τους προσωπικού», είπε χθες και συνέχισε:

Η παρακολούθησή μου παίρνει παράταση μέχρι την εκλογή μου στην ηγεσία. Ξεκίνησε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και έληξε με την εκλογή μου».

«Ένας παρακρατικός μηχανισμός ήθελε όμηρο το ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Παραδέχθηκα το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη»

Δύο φορές μέσα σε 10 λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε το λάθος της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Και στην αρχή της ομιλίας του και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην νόμιμη παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως είπε ήταν λάθος. «Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη»,είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με την νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη. Όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνει πρόσθετες εγγυήσεις. Δέχθηκα αμέσως να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια Θεσμών και Διαφάνειας και συγκρότηση εξεταστικής με εισήγηση της μειοψηφίας, ένα δικαίωμα που θεσμοθετήθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Παράλληλα κατέθεσα τέσσερις τομείς αλλαγών για νέο πλαίσιο στις μυστικές υπηρεσίες. Προσοχή, καμία πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους. Θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να βαλτώσει το έργο τους. Γιατί ήταν η ΕΥΠ που μας ενημέρωσε για την απόπειρα μαζικής εισβολής στον Εβρο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κοτζιάς, Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης έχουν καταγγείλει υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας ουσιαστικά να προλάβει τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα που θα πάρει αμέσως μετά το λόγο πέρασε στην αντεπίθεση σε ότι αφορά τις υποκλοπές και κατονομάζοντας τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Κοτζιά, Γιάννη Πανούση, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτη Λαφαζάνης και Γιάνη Βαρουφάκη, άφησε αιχμές για τις σχετικές καταγγελίες τους ότι γίνονταν υποκλοπές και επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Τολμάτε να σηκώνετε το δάκτυλο ενώ έχετε δύο υπουργούς σας σε ειδικά δικαστήρια, κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πάει πολύ εσείς να με αποκαλείται αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «κύριε Βαρουφάκη, να διευκρινίσετε όσα έχετε γράψει και στο βιβλίο σας».

Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη: «Μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, προκύψει Τσίπρας»

Επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός, κι όχι ο ίδιος», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος αποκάλυψε ότι δύο φορές κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον δει, να γνωριστούν. «Κάλεσα δύο φορές τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, να γνωριστούμε. Αρχηγός κόμματος είναι. Βέβαια, αυτός επιλέγει τους φίλους του, αλλά τον πρωθυπουργό τον ορίζει ο λαός, όχι ο ίδιος», είπε.

Παράλληλα, άφησε υπόνοιες για σύμπλευση ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης με τη στάση του έχει άλλες σκέψεις. «Μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, προκύψει Τσίπρας», είπε, με τους βουλευτές του να χειροκροτούν.

«Δεν θα κάνουμε φέιγ βολάν τα δελτία της ΕΥΠ»

Για στήριξη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και όχι τη διάλυσή της, έκανε λόγο στην ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη κι ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, αλλά αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που επιτελεί η ΕΥΠ στην Εθνική Ασφάλεια.

Είπε συγκεκριμένα:

«Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά με έγκριση εισαγγελέως με την διάταξη που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει φίλτρα και να δείξει άλλα αντανακλαστικά σε αυτό το σοβαρό ζήτημα. Γι αυτό και έγινε η τοποθέτησή μου για νόμιμη διαδικασία αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Η επαναφορά του 2ου εισαγγελέα είναι ένα ακόμα φίλτρο»..

«Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια. Ας μην κατασκευάζονται εντυπώσεις. Οσο αναγκαία είναι, τόσο αντικειμενικά δύσκολη προκύπτει η δημόσια προσέγγιση και κατανόηση των ενεργειών αυτού του χαρακτήρα.

Οσοι δεν το δέχονται δεν λένε την αλήθεια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «από την πρώτη ώρα που εγώ και η κυβέρνηση λάβαμε γνώση καλέσαμε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά. Ταυτόχρονα αλλάξαμε την ελαστική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνήσαμε στην εκκίνηση όλων των κοινβοουλευτικών διαδικασιών ενώ ενεργοποιήθηκε και η Δικαιοσύνη σε επίπεδο εισαγγελέα Αρείου Πάγου».

«Η υπόθεση ερευνάται από ακέραιο εισαγγελέα και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το έργο του και όχι να το υπονομεύουμε. Οσο για την νομιμότητα της συγκεκριμένης επισύνδεσης, αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τα παραπάνω βοηθούν όποιον θέλει να δει με νηφαλιότητα τα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει ανάγκη διαφάνειας. Στο όνομα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε φειγ βολάν τα δελτία της ΕΥΠ. Όπως κάνατε στην Επιτροπή Θεσμών που βουλευτές σας μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο και μετά θέλετε να εμφανιστείτε ως προστάτες των θεσμών που εσείς υπονομεύετε» είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενους από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Φαντάζομαι ότι θα βρούμε διαδικασίες ώστε να κατοχυρώσουμε την μυστικότητα των συνεδριάσεων αυτών. Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και να είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι επι της αρχής κανείς πολιτικός δεν πρέπει να παρακολουθείται να το πείτε. Αλλά να σκεφτούμε πρώτα πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή» ανέφερε.

«Ένα μικρό υποσύνολο των επισυνδέσεων πραγματοποιούνται από την ΕΥΠ, οι υπόλοιπες πραγματοποιούνται από άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα είναι σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και επειδή είναι Δημοκρατία έχει την δύναμη να εντοπίζει και να καλύπτει τις αδυναμίες της με διαρθρωτικές τομές. Με δεδομένες αυτές τις τέσσερις αλήθειες έχω ανακοινώσει ισάριθμα πεδία για αλλαγές. Πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για νόμιμες επισυνδέσεις που δεν θα ακυρώνουν όμως την συμβολή της υπηρεσίας. Σταθερή επικοινωνία της υπηρεσίας με αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα» είναι μερικές από τις αλλαγές που προανήγγειλε.