Ένα ρωσικό χτύπημα σε ουκρανικό σιδηροδρομικό σταθμό σκότωσε τουλάχιστον 15 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 50, όπως δηλώνει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η χώρα του συμπλήρωσε έξι μήνες πολέμου με τη Μόσχα.

«Μόλις έλαβα πληροφορίες για ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην (κεντρική) περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ… Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν» δήλωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ζελένσκι είπε ότι το χτύπημα ήταν «ακριβώς πάνω στα βαγόνια του σταθμού Τσάπλινο. Τέσσερα επιβατικά βαγόνια έχουν πάρει φωτιά». «Οι διασώστες εργάζονται επί τόπου, αλλά ο αριθμός των νεκρών μπορεί δυστυχώς να αυξηθεί. Αυτή είναι η καθημερινή μας ζωή» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η επίθεση έρχεται ενώ η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας και καθώς σήμερα ο πόλεμος εισέρχεται στον έβδομο μήνα, με τους φόβους για ρωσικά χτυπήματα να έχουν αυξηθεί μετά και τη δολοφονία της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Δείτε εικόνες από το σημείο

«H Oυκρανία ξαναγεννήθηκε όταν εισέβαλε η Ρωσία – Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους»

Η Ουκρανία «ξαναγεννήθηκε» όταν εισέβαλε η Ρωσία και θα πολεμήσει «μέχρι τέλους» χωρίς «καμία παραχώρηση ούτε συμβιβασμό» με τη Μόσχα, τόνισε νωρίτερα ο ουκρανός πρόεδρος σε φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία του για την 31η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του.

Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Ζελένσκι υπογράμμισε επίσης ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία και τις κατεχόμενες περιοχές στο ανατολικό της τμήμα.

«Ένα νέο έθνος εμφανίστηκε στον κόσμο στις 24 Φεβρουαρίου στις 4 το πρωί. Δεν γεννήθηκε, αλλά ξαναγεννήθηκε. Ένα έθνος που δεν έκλαψε, δεν ούρλιαξε ούτε φοβήθηκε. Ένα (έθνος) που δεν τράπηκε σε φυγή. Δεν τα παράτησε. Και δεν ξέχασε» δήλωσε.

«Θα πολεμήσουμε για (το έδαφός μας) μέχρι τέλους», υπογράμμισε. «Κρατάμε καλά εδώ και έξι μήνες. Είναι σκληρό, αλλά σφίξαμε τις γροθιές και πολεμάμε για το πεπρωμένο μας», συνέχισε.

«Για μας η Ουκρανία είναι ολόκληρη η Ουκρανία. Και οι 25 περιφέρειες, χωρίς καμία παραχώρηση ούτε συμβιβασμό» τόνισε ο ουκρανός ηγέτης, ο οποίος εμφανίζεται όπως συνήθως με στρατιωτικά μπροστά από το κεντρικό μνημείο της ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

«Ποιο είναι για μας το τέλος του πολέμου; Πριν λέγαμε: η ειρήνη. Τώρα λέμε: η νίκη. Δεν θα επιδιώξουμε να συννενοηθούμε με τους τρομοκράτες» κατέληξε ο 44χρονος πρόεδρος της χώρας, αναφερόμενος στους Ρώσους.