Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ακύρωσε 1.700 πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τους ερχόμενους μήνες εν μέρει λόγω μιας απεργίας διάρκειας δύο εβδομάδων των πιλότων που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και καθυστερήσεων στην παραλαβή αεροσκαφών.

Εν αμφιβόλω το μέλλον της εταιρείας

Η SAS, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της οποίας είναι η Σουηδία και η Δανία, ακύρωσε 3.700 πτήσεις στη διάρκεια της απεργίας, η οποία, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα, θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της εταιρίας.

Η SAS ανακοίνωσε σήμερα πως 1.700 πτήσεις, περίπου το 4% του συνολικού αριθμού των πτήσεων, έχει ακυρωθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι ταξιδιώτες είχαν ενημερωθεί και έκαναν κράτηση σε άλλες πτήσεις, ανέφερε.

«Είναι οι συνέπειες της απεργίας, αλλά και των καθυστερημένων παραλαβών αεροσκαφών και άλλων παραγόντων», δήλωσε εκπρόσωπος της SAS και πρόσθεσε πως η εταιρία δεν βλέπει να υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση.

Ζημίες πριν από την πανδημία

Η SAS ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως εξασφάλισε ενδιάμεση χρηματοδότηση διαμέσου των διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία των ΗΠΑ για την προστασία από τους πιστωτές, μέσω μιας συμφωνίας με την αμερικανική εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών Apollo Global Management.

Ο αερομεταφορέας, ο οποίος και πριν από την πανδημία κατέγραφε ζημίες εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, υπέβαλε αίτημα για προστασία από τους πιστωτές τον Ιούλιο, μία ημέρα μετά την έναρξη της απεργίας.

Η σουηδική κυβέρνηση απέρριψε μια έκκληση για περισσότερη χρηματοδότηση, ενώ η Δανία έχει πει πως μπορεί να διαγράψει ένα μέρος του χρέους και να παράσχει νέα χρηματοδότηση αν η SAS βρει υποστήριξη και από νέους επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ