Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα, μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών, δύο νομοσχέδια που έχουν ως στόχο να παράσχουν προστασία στις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία ανατράπηκε η μέχρι πρόσφατα ισχύουσα νομολογία.

Τα δύο νομοσχέδια δεν έχουν καμία πιθανότητα να περάσουν από τη Γερουσία.

«Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, το Ανώτατο Δικαστήριο επέφερε σφοδρό πλήγμα στα θεμελιώδη δικαιώματά μας», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι. «Για αυτό (…) θα πάρουμε νέα μέτρα για να υπερασπιστούμε την ελευθερία των γυναικών στο θέμα της αναπαραγωγής», πρόσθεσε λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, περιστοιχισμένη από βουλευτές ντυμένους στα πράσινα, το χρώμα του κινήματος υπέρ των αμβλώσεων.

Το πρώτο από τα νομοσχέδια νομιμοποιεί και πάλι την άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το δεύτερο παρέχει προστασία στις γυναίκες που ταξιδεύουν από μία Πολιτεία σε άλλη για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Η ψηφοφορία

Για να εγκριθούν από τη Γερουσία αυτή, τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από 60 γερουσιαστές, κάτι που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται, τουλάχιστον, τις ψήφους 10 Ρεπουμπλικάνων.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πολλές Πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τις αμβλώσεις στο έδαφός τους. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους Αμερικανούς να κινητοποιηθούν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και να δώσουν ευρεία πλειοψηφία στους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, ώστε να περάσει νομοσχέδια που θα προστατεύουν αυτό το δικαίωμα των γυναικών. Σχεδόν πάντα όμως στις ενδιάμεσες εκλογές το κυβερνών κόμμα καταγράφει απώλειες. Είναι επομένως πιθανόν οι Δημοκρατικοί να χάσουν ακόμη και την οριακή πλειοψηφία που διαθέτουν αυτή τη στιγμή στη Γερουσία.

Πηγή:ΑΜΠΕ