Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε την Παρασκευή 8 Ιουλίου ένα εκτελεστικό διάταγμα, για να βοηθήσει στη διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών στην άμβλωση και την αντισύλληψη, μετά την ανατροπή τον περασμένο μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ, που νομιμοποιούσε την άμβλωση.

Ο Μπάιντεν δεχόταν πιέσεις από προοδευτικούς υποστηρικτές του να αναλάβει δράση, μετά την απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία ανέτρεψε την προστασία για σχεδόν 50 χρόνια των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει εντολή στο υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών να αναλάβει δράση, για να προστατευθεί και να επεκταθεί η πρόσβαση των γυναικών στην «φαρμακευτική διακοπή κύησης», η οποία έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Επίσης, θα δώσει εντολή στο υπουργείο να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και μέσα αντισύλληψης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μπάιντεν και σύμβουλος του Λευκού Οίκου θα συγκαλέσει εθελοντές δικηγόρους και άλλες οργανώσεις, για να παράσχουν νομικές συμβουλές σε ασθενείς που θέλουν να κάνουν άμβλωση, καθώς και στους παρόχους υπηρεσιών αμβλώσεων.

«Στην εκπροσώπηση αυτή μπορεί να περιληφθεί η προστασία του δικαιώματος μετακίνησης εκτός πολιτείας για την αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης», διευκρινίζει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Το εκτελεστικό διάταγμα, που υπέγραψε ο Μπάιντεν, θα έχει επίσης ως στόχο να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των ασθενών και να δίδονται εγγυήσεις για την ασφάλεια των κινητών κλινικών αμβλώσεων στα σύνορα των πολιτειών, ενώ δίνει επίσης οδηγίες για τη δημιουργία ειδικής ομάδας δράσης, που θα συντονίζει την ανταπόκριση της διοίκησης στην πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, καταλήγει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

«Ψηφίστε Δημοκρατικούς για να ανατρέψουμε την απόφαση»

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τις γυναίκες να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι ο γρηγορότερος τρόπος για να ανατραπεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση, είναι να υπάρξει μια ισχυρή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ώστε να ψηφιστεί ένας νόμος που θα κωδικοποιεί τέτοια δικαιώματα.

«Αυτός είναι ο ταχύτερος διαθέσιμος δρόμος», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ελπίζω και πιστεύω ότι οι γυναίκες θα προσέλθουν μαζικά (στις εκλογές), για να ανακτήσουν τα δικαιώματα που τους αφαίρεσε το Δικαστήριο», πρόσθεσε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο «εκτός ελέγχου» να περιορίζει τις ελευθερίες, εξήγησε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου και αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, έχουν πει ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν ένα νόμο που θα απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πρόσθεσε όμως ότι ο ίδιος θα ασκήσει βέτο, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο. Εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο μια σειρά άλλων ελευθεριών, όπως τον γάμο για όλους, την πρόσβαση στην αντισύλληψη και άλλες.