«Μια χώρα σε ομηρεία»: ο τίτλος του Atlantic αποδίδει ακριβώς αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αμερική. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, την οπλοκατοχή, την προστασία του περιβάλλοντος περιστέλλουν θεμελιώδη δικαιώματα των Αμερικανών καθιστώντας τους ομήρους του συγκεκριμένου θεσμού. Η ένοπλη επίθεση στο Χάιλαντ Παρκ κοντά στο Σικάγο στη διάρκεια της παρέλασης για τη φετινή 4η Ιουλίου, κατά την οποία ένας νεαρός 22 ετών πυροβόλησε και σκότωσε επτά ανθρώπους ενώ τραυμάτισε τουλάχιστον 40, καταδεικνύει ότι οι Αμερικανοί κινδυνεύουν να απολέσουν όχι μόνον το δικαίωμά τους στην ελευθερία και στην ασφάλεια αλλά και στην ίδια τους τη ζωή.
Μήνυμα Μπάιντεν με το βλέμμα στις κάλπες
Λίγο πριν από τη νέα αιματηρή ένοπλη επίθεση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του για την 4η Ιουλίου, ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στις ελευθερίες των Αμερικανών «oι οποίες δέχονται επίθεση». Ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν «πατριωτισμό βασισμένο σε αρχές», αυτές στις οποίες θεμελιώθηκε το αμερικανικό έθνος.
Ηταν σαφείς οι αιχμές του προέδρου για τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η προσήλωση του Μπάιντεν στις δημοκρατικές αρχές δεν αμφισβητείται. Δεδομένου δε ότι πληθαίνουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Τραμπ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινική Δικαιοσύνη μετά την πρόσφατη εναντίον του κατάθεση για τα γεγονότα της εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην ηττηθούν στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Η συγκυρία ωστόσο, η εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση – συνέπειες του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία -, δεν αφήνουν στους Δημοκρατικούς περιθώρια για εφησυχασμό. Ομως η συρρίκνωση της δημοκρατίας στη «χώρα της ελευθερίας» («the land of the free» αναφέρεται στον προτελευταίο στίχο του αμερικανικού εθνικού ύμνου), δεν προκαλεί ανησυχία μόνον στους Δημοκρατικούς αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη.
Η κατάθεση κατά του Τραμπ
Ακριβώς επειδή η Αμερική είναι η χώρα της ελευθερίας, η Κάσιντι Χάτσινσον, πρώην βοηθός του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοουζ, κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και αποκάλυψε ότι ο Τραμπ ενεθάρρυνε το πλήθος καθοδηγώντας το εμμέσως να εισβάλει στο Καπιτώλιο. Ο πρώην πρόεδρος φέρεται να άρπαξε το τιμόνι της προεδρικής λιμουζίνας ζητώντας από τον οδηγό του να τον μεταφέρει στο Καπιτώλιο όπου βρίσκονταν ήδη οι οπαδοί του.
Και ακριβώς επειδή η Αμερική είναι η χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, η αντιπρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, Λιζ Τσέινι, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο και ότι πρόδωσε τον όρκο του με τον χειρότερο τρόπο, ξεπερνώντας κάθε προκάτοχό του. Επρόκειτο για την πιο επικίνδυνη συμπεριφορά προέδρου στην Ιστορία μας». Εφόσον η επιτροπή διαπιστώσει παράνομες πράξεις, η Τσέινι δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ.
Η αλλαγή των ισορροπιών
Ακόμη όμως και στην περίπτωση παραπομπής του, ο Τραμπ έχει ήδη καταφέρει πολλαπλό πλήγμα στη δημοκρατία στην Αμερική. Εχοντας διορίσει τρεις επιπλέον υπερσυντηρητικούς δικαστές στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο άλλαξε τις ισορροπίες υπέρ των Ρεπουμπλικανών στο πλαίσιο του θεσμού.
Ενδεικτική και η αναφορά του Πολ Κρούγκμαν στους «New York Times» (4.7.2022): «Οποιος πιστεύει ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπαγορεύονται από οτιδήποτε άλλο πλην της αφοσίωσης των δικαστών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι αφελής…»