Σήμερα θα αρχίσω με ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με το αμερικανικό Κογκρέσο, στις επερχόμενες κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου και θα σας περιγράψω πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, αλλά και ένας Τούρκος γιατρός «κολλητός» του Τραμπ και της Μελάνια είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν το εκλογικό σκηνικό, με τον Μενέντεζ να έχει πλέον ισχυρές ελπίδες να παραμείνει Πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ισως τα F-16 …«γιοκ» για την Τουρκία. Αν βεβαίως η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τους όρους της πρόσφατης τροπολογίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά σε αυτήν την ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στις «μέσες» εκλογές τον Νοέμβριο. Όλα δείχνουν ότι θα χάσουν, με διαφορά, την πλειοψηφία στη Βουλή. Όμως, στη Γερουσία έχουν ακόμα ελπίδες να διατηρήσουν την πλειοψηφία κι έτσι να παραμείνει Πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών ο Μπομπ Μενέντεζ. Σε αυτό αναπάντεχα συμβάλει η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις που έχει κινητοποιήσει τη γυναικεία ψήφο και ενδέχεται να οδηγήσει στην τιμωρία των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, ιδίως στα προάστια των πόλεων.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τους ακραίους υποψήφιους που επιλέγουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις εσωκομματικές εκλογές τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο υποψήφιος κλειδί είναι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την έδρα Γερουσιαστή στην Πενσυλβάνια. Πρόκειται για ένα Τούρκο γιατρό και τηλεπερσόνα, τον Μεχμέτ Οζ, προσωπικό φίλο της Μελάνια και του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Οζ είναι Τούρκος πολίτης και έχει υποστηρίξει, στο παρελθόν, τον Ερντογάν, κάτι που του το υπενθυμίζουν οι Δημοκρατικοί. Χωρίς την Πενσυλβάνια, οι Ρεπουμπλικάνοι δύσκολα θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη, μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου κι ενός Τούρκου φίλου του Ερντογάν, ο Μενέντεζ έχει ελπίδες να παραμείνει Πρόεδρος. Άλλωστε, η αρχική ανάδειξή του το 2020, οφείλονταν απολύτως στον Τραμπ, ο οποίος αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής του 2020, χάρισε τις δυο έδρες στη Γερουσία στην πολιτεία της Τζώρτζια στους Δημοκρατικούς, στις εκλογές που διεξήχθησαν δυο μήνες αργότερα. Και κάτι ακόμα: Θα έχουμε, κατά πάσα πιθανότητα… δύο Μενέντεζ τον Νοέμβριο. Τον πατέρα Μενέντεζ στο Κογκρέσο και τον υιό Μενέντεζ στη Βουλή. Η εκλογή του θεωρείται σχεδόν σίγουρη.

■■■

Ακραία αντιπαράθεση στη Βουλή

Η τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου από το βήμα της Βουλής και συγκεκριμένα η αναφορά του στο Πολυτεχνείο και στο ρόλο της εξέγερσης στην πτώση της χούντας, προκάλεσε οξείες αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν για αναθεωρητισμό της Ιστορίας και αμφισβήτησης του ρόλου της λαϊκής εξέγερσης στην πτώση της δικτατορίας.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη, όπως μάλιστα το παραδέχθηκαν και ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι ότι η τοποθέτηση αυτή άλλαξε εκείνη την ώρα την ατζέντα της συζήτησης. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν στρυμωγμένος με την απαράδεκτη δήλωση Βερναρδάκη, ήρθε να προστεθεί η δήλωση Συρίγου για να φέρει τα πάνω κάτω. Η χούντα «δυστυχώς» δεν έπεσε από μαζικές λαϊκές αντιδράσεις αλλά λόγω της Κυπριακής τραγωδίας, είπε ο Υφυπουργός Παιδείας. Και αμέσως άρχισαν οι αντιδράσεις: «Αν ο κ. Συρίγος είναι «νοσταλγός του ‘67», αναρωτήθηκε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το να σας πω »δεν ντρέπεστε» είναι λίγο, το είπατε συνειδητά», απάντησε ο Παφίλης του ΚΚΕ. Ο κ. Φίλης διαμαρτυρόταν, το ίδιο και ο κ. Καστανίδης (του ΠαΣοΚ), οι διαμαρτυρίες του οποίου συνεχίστηκαν και στο Περιστύλιο. Αλλά τι ακριβώς είπε ο κ. Συρίγος και δημιουργήθηκε αυτή η έντονη αντιπαράθεση σε ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία που αντί να συζητούν για αυτό, άλλοι συζητούσαν για τον Βερναρδάκη και άλλοι για τον Συρίγο.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο Πολυτεχνείο που όπως είπε ήταν το μοναδικό γεγονός λαϊκής εξέγερσης στη χούντα, και μετά το ΄74 έλαβε μυθικές διαστάσεις. «Η χούντα», είπε ότι δεν τελείωσε το ’73» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε πολύ στα χρόνια του μνημονίου, με μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να θεωρεί ότι η χούντα έπεσε το ’73, ενώ συνεχίστηκε για ένα χρόνο με τον Ιωαννίδη», ανέφερε συγκεκριμένα ο υφυπουργός. Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για πρωτοφανή και προκλητική κίνηση απέναντι στην Ιστορία.

■■■

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούσε από τη Βουλή

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ «Νέοι Ορίζοντες», κάνοντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να σχολιάσει με ανάρτησή της στο Twitter: «Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική διαδικασία για το νομοσχέδιο ΑΕΙ. Ξέρετε γιατί; Γιατί θα κατέληγε να ψηφίσει 9 στα 10 άρθρα! Άρθρα όπως το εσωτερικό ERASMUS, τα διπλά και κοινά πτυχία, την αμειβόμενη πρακτική άσκηση με τα οποία δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Θέλω να σημειώσω και τούτο. Την ώρα που αποχωρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ η Νίκη Κεραμέως έκανε ίσως τον πιο γρήγορο λόγο της στη Βουλή. Ήθελε να πει όσο τον δυνατόν περισσότερα τα θετικά του νομοσχεδίου για να τα ακούσουν οι Συριζαίοι την ώρα που αποχωρούσαν.

■■■

Γιατί πήγε στη Ρώμη ο δήμαρχος Αθηναίων

Στην Ιταλία βρέθηκε για λίγες μόλις ώρες ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συναντώντας κορυφαία στελέχη του πολιτικού κόσμου της γείτονος χώρας. Ήταν μια ιδιαιτέρως παραγωγική συνάντησή του με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μαϊο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, όπως είναι ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση. Με όσους τελικά συνομίλησε ο Δήμαρχος στην λίγη ώρα που έμεινε στην Ιταλική πρωτεύουσα έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Αθήνα σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης και την πράσινη μετάβαση της, ενώ αναγνώρισαν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμαρχος προκειμένου να καταστεί η πρωτεύουσα βασικός πρωταγωνιστής στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

■■■

Διαγράφουν άραγε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ;

Θεωρητικώς υπάρχει Επιτροπή Δεοντολογίας (παλιά το λέγαμε «Πειθαρχικό») και μπορεί και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαγράψει στέλεχος, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.. Πρακτικώς όμως η διαγραφή μένει, για πολλούς, στα χαρτιά. Βουλευτές της ΝΔ δίνουν ένα παράδειγμα: Η υποτιθέμενη, όπως την χαρακτηρίζουν, διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή όταν έκανε λόγο στη Βουλή για «χιλιάδες ανθρώπους που δολοφονήθηκαν», δεν επηρέασε καθόλου τις κομματικές δραστηριότητες του βουλευτή. Και στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ καθόταν (και κάθεται) και στις εσωκομματικές εκλογές πήρε μέρος (συγκεντρώνοντας μάλιστα πολλούς σταυρούς) και στις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ μετείχε και γενικά ουδέποτε φάνηκε πως απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν τελείωσε η ποινή του και επανήλθε, αλλά κάτι τέτοιο δεν ανακοινώθηκε. Και τότε, όπως ενθυμείστε, ο Αλέξης Τσίπρας ακούγοντας τον κ. Κουρουμπλή να λέει αυτά εκνευρίστηκε και ζήτησε την διαγραφή του, μια διαγραφή όμως που δεν έγινε ποτέ στην πράξη.

Ωστόσο και αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίστηκε σφόδρα με την «απερισκεψία» (όπως την ονομάζουν οι Συριζαίοι) του Βερναρδάκη του και ήταν αυτός που ζήτησε άμεσα να διαγράψει την ανάρτηση και να ζητήσει συγγνώμη. Ο πρώην συνεργάτης του το έκανε άμεσα, εξ ου και γλίτωσε κατά πληροφορίες στο παρά πέντε τη διαγραφή. Ωστόσο διαγραφή δεν υπήρξε ποτέ, αν και ο κ Τσίπρας παραδέχθηκε πως αυτά που είπε ο Βερναρδάκης δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο. Ο νέος εκνευρισμός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Βερναρδάκη έγκειται στο γεγονός πως για ακόμα μία φορά η Κουμουνδούρου θεωρεί πως την ώρα που η κυβέρνηση «στριμώχνεται», εμφανίζεται κάποιο στέλεχός της και με κάποια χοντράδα προσφέρει επικοινωνιακό σωσίβιο στην κυβέρνηση.

■■■

Όταν ο Σαρκοζί πέρασε την πόρτα του Μαξίμου

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλία Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι και η μοναχοκόρη τους Τζούλια βρίσκονται στην Ελλάδα για διακοπές (μένουν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας). Ο . Σαρκοζί ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζήτησαν, όπως έμαθα τα πάντα τα πάντα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Ευρώπης, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, και πολλά άλλα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Νικολά Σαρκοζί, θεωρείται πρόσωπο που ασκεί επιρροή στους Ρεπουμπλικάνους στη Γαλλίας κυρίως τώρα που ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη νέα γαλλική εθνοσυνέλευση. Πριν πάει στο Μαξίμου ο Σαρκοζί θέλησε να κάνει τζόκινγκ. Μου λένε πως το πρωί βγήκε για τρέξιμο στο κέντρο της Αθήνας και έτρεξε για σχεδόν 1,5 ώρα κάνοντας τον γύρο του Ζάππειου και επιστρέφοντας… μούσκεμα στον ιδρώτα γύρω στις 10:00 στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

■■■

Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει το Netflix στην Ελλάδα

Πάμε τώρα πίσω από τις κάμερες στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Co-CEO του Netflix, Τεντ Σαράντος (και την ομάδα του Netflix), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτα απ΄όλα να σημειώσω ότι ο κ. Σαράντος αν και ομογενής δεν είπε λέξη στα ελληνικά, αλλά και αυτό είναι το πιο σημαντικό είπε στον Πρωθυπουργό ότι στην χώρα μας δεν αναζητεί μόνον σενάρια ή τοποθεσίες για ταινίες, αλλά «καλό ελληνικό περιεχόμενο». Αυτό ενδιαφέρει την ηγεσία του Netflix.

Από ελληνική πλευράς παρουσιάστηκαν οι τέσσερις άξονες στις οποίες βασίζεται η στρατηγική της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλοι από τα κίνητρα, τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και βεβαίως το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το όραμα της ελληνικής κυβέρνησης για τον οπτικοακουστικό τομέα. Τονίστηκε ότι η κυβέρνηση εκτιμά την οικονομική και πολιτιστική αξία του κλάδου, αλλά και την ευκαιρία που προσφέρει για την προβολή και ανάδειξη της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

■■■

Οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου στο Μαξίμου

Συνάντηση με τους γονείς του Ζακ Κωστόπουλου είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μέγαρο Μαξίμου ο οποίος σε ανάρτησή του στο instagram έκανε λόγο για ανοιχτή και ανθρώπινη συζήτηση όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η πρόοδος στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. «Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

■■■

Τρισάγιο στον τάφο του Παπούλια από τον Πατριάρχη

Συγκίνησε τους πάντες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όταν ζήτησε να κάνει τρισάγιο στον τάφο του Κάρολου Παπούλια. Όντως ήταν μια στιγμή, εκεί στα Γιάννενα πολύ δυνατή γεμάτη από συγκίνηση, αλλά και θύμισες από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υποδέχθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων τον Πατριάρχη και παρακολούθησε και την πατριαρχική θεία λειτουργία. Ο Πατριάρχης του χάρισε ένα κομπολόι. Αλλά στα Γιάννενα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε αρκετές και ενδιαφέρουσες συναντήσει με τοπικούς παράγοντες, αλλά και με εκκλησιαστικούς κύκλους. Είχε όμως και μια διαφορετική συνάντηση. Ήταν αυτή με την βουλευτή της ΝΔ (και γιατρό) Μαρία Κεφαλά. Ο πατέρας της κυρίας Κεφαλά είναι ιερωμένος. Η βουλευτής χάρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ασημένια μανικετόκουμπα από το Κέντρο Παραδοσιακών Χειροτεχνημάτων Ιωαννίνων.