Ήταν ίσως το πιο κρίσιμο, προ του καλοκαιριού, Εθνικό Συμβούλιο, που έγινε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, των αρχηγών των κομμάτων και της Προέδρου της Βουλής. Κρίσιμο γιατί σε όσα ειπώθηκαν δεν άφηναν κανένα περιθώριο ελπίδας σε ό,τι αφορά την πρόοδο στο Κυπριακό, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η Λευκωσία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι στόχος αυτό το καλοκαίρι της Άγκυρας θα είναι το θαλάσσιο οικόπεδο 6 (στη δυτική πλευρά της Κύπρου προς την Πάφο).
Γιατί όμως το οικόπεδο 6; Επειδή στο οικόπεδο αυτό, που  έχει ανατεθεί στην Total σε συνεργασία με την ιταλική ENI, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ποσότητες αερίου είναι πολλές και μεγάλες. Και για αυτό έχει ήδη φροντίσει να ενημερώσει η τουρκική πλευρά ότι εκεί θα θέσει πραγματικές «κόκκινες γραμμές». Βεβαίως, η κυπριακή και η ελληνική πλευρά απαντούν ότι οι «γραμμές» αυτές δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες αλλά και τις χώρες προέλευσης όσων ψάχνουν.  Το τέταρτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία (και το εγκαινίασε ο Ερντογάν) ζεσταίνει, σύμφωνα με πληροφορίες τις μηχανές του, για το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη ο Πρόεδρος της Κύπρου ετοιμάζεται να στείλει νέες επιστολές, ευθύς μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του πρωτοκόλλου Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  υπογράμμισε ωστόσο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να πέσουν οι τόνοι, να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση.
 
Γιατί δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία
Ειπώθηκαν πολλά (και χρήσιμα) σε αυτή τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, λόγια και εκτιμήσεις που συνήθως δεν λέγονται δημόσια. Για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε γιατί έως τώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία, παρά τις παράνομες ενέργειες (που καταδίκασαν όλοι ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη) με το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων, με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, εξήγησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι κυρώσεις αν και είχαν δρομολογηθεί, αυτές δεν πέτυχαν. Ο λόγος; Επειδή «ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα συμφέροντα που έχουν στην τουρκική οικονομία, την εξάρτηση των βιομηχανιών τους και τα συμφέροντα τραπεζών στην Τουρκία». Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ζοζέπ Μπορέλ (Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ) του ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν έχει να περιμένει κάτι στο θέμα των κυρώσεων. Περνώντας σε αντεπίθεση  Κύπρος πρότεινε, τότε, αντί κυρώσεις, να θεσπισθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
 
Η τρίτη φιλο-ρωσική χώρα
Έγινε αναφορά στο Ουκρανικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λέει ότι η Κύπρος είναι θετική στο να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Αποκάλυψε ωστόσο ότι υπάρχουν χώρες (που δεν κατονόμασε) που θέτουν όρους (και προαπαιτούμενα) στο να παραχωρηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας. Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο: «Δεν μπορούμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» για να προσθέσει πως «η Κύπρος θεωρείται η τρίτη φιλο-ρωσική χώρα», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων αλλά με τον τρόπο εφαρμογής τους.