Είναι δυνατόν  ένας δικαστικός λειτουργός να αρχειοθετεί μία υπόθεση για 15 διαφορετικούς λόγους  (με βάση  κι έγγραφα της ΕΛΑΣ)  θεωρώντας ότι οι βασικοί μάρτυρες πέφτουν σε σειρά «αντιφάσεων «κι ένας άλλος  να θεωρεί λίγες εβδομάδες αργότερα ότι  υπάρχουν «ακλόνητα στοιχεία», οι μάρτυρες είναι  απολύτως αξιόπιστοι  και να ασκήσει διώξεις και να προφυλακίσει δύο υπόπτους; Κι οι οποίοι έχουν δεκάδες μάρτυρες άλλοθι ότι την ώρα του εξεταζόμενου αδικήματος αυτοί ήταν σπίτι τους ενώ διαθέτουν και σχετικό φωτογραφικό υλικό  που φέρεται να επιβεβαιώνει  τους ισχυρισμούς τους; Είναι δυνατόν δικαστικοί λειτουργοί που ερεύνησαν σε πρώτη φάση την υπόθεση να αναφέρουν ότι τα ευρήματα των ιατροδικαστών είναι συμβατά  με  ένα ατύχημα κι   οι   συνάδελφοι τους που διερεύνησαν σε δεύτερη φάση    την ίδια υπόθεση , να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι  οι ίδιες γνωματεύσεις των ίδιων ιατροδικαστών δείχνουν …ανθρωποκτονία;

Τα ερωτήματα αυτά ανακύπτουν από την συνολική δικαστική διερεύνηση της   υπόθεσης θανάτου του 78χρονου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας πριν από 1,5χρόνο που οδήγησε τελικά στην άσκηση ποινικών διώξεων και την προφυλάκιση δύο αλιέων (σσ. είναι αδέλφια). Θεωρώντας ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού οφείλεται σε δολοφονία από κτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο μέσα στο φουσκωτό σκάφος του, στη διάρκεια επεισοδίου, από τους δύο κατηγορούμενους επιβάτες που φαίνεται να τον προσέγγισαν με το δικό τους σκάφος  (σσ. αφού έκαναν δύο επιδεικτικούς κύκλους γύρω του). Κι οι οποίοι φέρεται, σύμφωνα με την …δεύτερη δικαστική διερεύνηση να τον κτύπησαν   «εκνευρισμένοι» γιατί  ο 78χρονος σκόπευε να ψαρέψει παρανόμως. Με την πλευρά των κατηγορουμένων –εκπροσωπούνται νομικά  από τον δικηγόρο Πειραιά  κ. Ιωάννη Γλύκα και τον δικηγόρο Χαλκίδας κ. Δημήτρη Καρβέλη–  να αναφέρονται σε «δικαστικό σκάνδαλο» για σε «άσκηση πολιτικών πιέσεων», ενώ καταθέτουν   σήμερα προσφυγή για την αποφυλάκιση των δύο αλιέων. Με πολλούς νομικούς να μιλούν για υπόθεση με πολλές ιδιομορφίες, για ιδιότυπη ερμηνεία στοιχείων της δικογραφίας και για προβληματισμό που προκαλείται για τις δικαστικές έρευνες γενικότερα.

Κι αυτό γιατί εκτός των άλλων εμφανίζονται οι δύο βασικοί αυτόπτες μάρτυρες-πυλώνες του κατηγορητηρίου να έχουν σειρά συναντήσεων στη διάρκεια της έρευνας με άτομα από το περιβάλλον του αποθανόντα  πολιτικού, χωρίς αυτό να έχει συνεκτιμηθεί. Επιπλέον έχει κριθεί ως αξιόπιστος ένας  μάρτυρας που υποστηρίζει  ότι βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας  -ενώ ζει  σε άλλη περιοχή της Ευβοίας- για να καταγράψει  παράνομη αλιεία από λιμενικούς-δύτες, χωρίς ωστόσο να έχει  «συμπτωματικά» εκείνη την ημέρα το κινητό του. Παράλληλα υποστηρίζει ότι ενώ φέρεται ότι είδε  τον «φόνο»  του Σήφη Βαλυράκη δεν ειδοποίησε για πολλά 24ωρα την αστυνομία ή το Λιμενικό γιατί «δεν είχε μονάδες το κινητό του »!

O 78χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής –στις 24 Ιανουαρίου 2021-στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας. Νωρίτερα, το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, κι είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι από την Ερέτρια, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα».

Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τις πρώτες μαρτυρίες κι από ανάλυση των δεδομένων  (βίντεο που έχουν παρουσιασθεί)  ήταν ότι ο 78χρονος πρώην υπουργός έχασε την ισορροπία του, έπεσε στην θάλασσα και το ακυβέρνητο φουσκωτό του,   που βρέθηκε με πρόσω τις μηχανές του, άρχισε να πραγματοποιεί –όπως έχει συμβεί σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις-  ομόκεντρους «κύκλους», τους οποίους αντελήφθησαν πολλοί μάρτυρες. Σε αυτή την πορεία , θεωρήθηκε ότι κτύπησε τον Σήφη Βαλυράκη που ίσως επιχείρησε να ανέβει πάλι στο φουσκωτό του.  Την επομένη του τραγικού συμβάντος  εμφανίσθηκε 40χρονος που κατέθεσε  ότι εκείνη την ημέρα ήταν στο Νησί των Ονείρων κι είδε ότι  υπήρχε   διένεξη του πρώην υπουργού με επιβάτες αλιευτικού που προκάλεσαν κυματισμό. Χωρίς να αναφέρεται σε συμπλοκή ή σε κτυπήματα που δέχθηκε ο πρώην υπουργός αναφέροντας ότι  τα σκάφη απομακρύνθηκαν το ένα από το άλλο. Περιγράφοντας το αλιευτικό ως  τελείως διαφορετικό  από αυτό που έχουν οι κατηγορούμενοι αλιείες . Μερικές εβδομάδες  αργότερα  εμφανίσθηκε αιφνιδιαστικά  ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας που υποστήριξε ότι βρισκόταν κι αυτός στο Νησί των Ονείρων κι είδε ότι ο Σήφης Βαλυράκης δέχθηκε κτυπήματα από κοντάρι με γάντζο κι έπεσε στην θάλασσα  από τους δύο κατηγορούμενους αδελφούς που περιέγραψε αρχικά ως «ψηλό και κοντό» και σε μία  δεύτερη κατάθεση σαν «χονδρό και λεπτό»! Ακόμη ανέφερε ότι «το σκάφος των δραστών έφυγε από το λιμάνι της Ερέτριας στις 7 πμ  (το  αναφερόμενο  δραματικό συμβάν φέρεται να υπήρξε στις 12 το μεσημέρι), ότι ο  θάνατος του Σήφη Βαλυράκη  προήλθε  από τα κτυπήματα της επίθεσης  με τον γαντζο, ότι δεν τον κτύπησε η προπέλα κανενός σκάφους  κι ότι την ώρα της επίθεσης το φουσκωτό του ήταν ακινητοποιημένο».

Το εντυπωσιακό είναι ότι στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 υπήρξε εισαγγελική διάταξη για αρχειοθέτηση της υπόθεσης – με βάση τα συμπεράσματα και σχετικού εγγράφου της Ασφάλειας Αττικής γιατί εκτός των άλλων  (σσ. συνολικά 15 λόγοι) προέκυψε φωτογραφία από drone ότι στις 11.30πμ εκείνης της ημέρας το σκάφος των   αναφερομένων αλιέων ήταν στο λιμάνι της Ερέτριας. Επιπλέον παρότι ο Σήφης Βαλυράκης φερόταν να δέχθηκε μοιραία πλήγματα με γάντζο κι ενώ ήταν στο σκάφος του, μέσα σε αυτό δεν βρέθηκε το οποιοδήποτε ίχνος αίματος. Επιπλέον όλοι οι  ιατροδικαστές   επισήμαιναν ότι τα μοιραία τραύματα του προέρχονταν  από αλλεπάλληλα κτυπήματα από προπέλα, όταν έπεσε στην θάλασσα.  Επιπλέον δεν εξηγείτο  το παράδοξο  πως   το ακινητοποιημένο   σκάφος του Βαλυράκη –σύμφωνα με την μαρτυρία του εν λόγω μάρτυρα- και με εκείνον  «μέσα   στην θάλασσα»   άρχισε ξαφνικά να επιταχύνει και να κάνει ακυβέρνητο κύκλους  . Όπως  δηλαδή  περιέγραψαν άλλοι μάρτυρες.

Όμως υπήρξε   επανενεργοποίηση της έρευνας  που οδήγησε στην  δίωξη  κατά των δύο αλιέων. Με μοναδικά νεώτερα στοιχεία  που οδήγησαν από την αρχειοθέτηση   στην δίωξη να είναι μία κατάθεση ηλικιωμένου ανθρώπου ότι «είδε το αλιευτικό των δραστών εκτός λιμανιού την επίμαχη ώρα» και για τον οποίο ακόμη κι οικείοι του έχουν αναφέρει  ότι πάσχει από   σοβαρή   εγκεφαλική νόσο κι ότι αυτό δεν πρέπει να ληφθεί υπ όψιν. Όπως και την φωτογραφία ενός ΙΧ σε ένα επίμαχο σημείο  στο λιμάνι , για το οποίο υπάρχει ωστόσο κατάθεση ιδιώτη ότι είναι πιθανόν δικό του κι ουδεμία  σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση.  Στην απόφαση του δικαστικού λειτουργού αναφέρεται ότι τελικώς οι δράστες είχαν φύγει μετά τις 11.30πμ από το λιμάνι  και την αεροφωτογραφία από το λιμάνι, οι δεκάδες μάρτυρες που λένε ότι ήταν σπίτι τους κι ότι «ψεύδονται» . Καθώς κι ότι ο   Σήφης Βαλυράκης κτυπήθηκε από την προπέλα του αλιευτικού  (σσ. Κάτι που δεν αναφέρει ο βασικός μάρτυρας) . Όπως εξάλλου ότι οι ιατροδικαστές επιβεβαιώνουν την εκδοχή της  δολοφονίας. Οπως κι ότι το σκάφος  δεν ήταν ακινητοποιημένο όπως είπε  ο κύριος μάρτυρας που θεωρείται «βάση του κατηγορητηρίου» αλλά  εκτιμά ότι ήταν εν κινήσει. Ετσι ώστε να εξηγηθεί η  μεταγενέστερη περιστροφική κίνηση του.  Δηλαδή με σκεπτικό ακριβώς αντίθετο των άλλων δικαστικών λειτουργών που ζητούσαν την αρχειοθέτηση της εν λόγω μυστηριώδους υπόθεσης.