Προετοιμασία 1 ώρα, Αναμονή 2 ώρες και 20΄, Ψήσιμο 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 1 μεγάλο καρβέλι)

Για το προζύμι

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

3/4 φλ. χλιαρό νερό

Για το ψωμί

2 αβγά

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 φλ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου + 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα

1 κ.γ. αλάτι

1/3 φλ. ζάχαρη

1 κ.γ. γλυκάνισο

1 κ.γ. μαχλέπι

½ κ.γ. μαστίχα τριμμένη

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

700 γρ. αλεύρι σκληρό

125 γρ. βούτυρο λιωμένο

4 κόκκινα αβγά

1 κρόκο αβγού, για άλειμμα

1 φακελάκι μαυροσούσαμο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προζύμι: Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι.

Προσθέτουμε τη μαγιά και το νερό. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει ένας ρευστός χυλός. Καλύπτουμε με μεμβράνη, σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.

Ζύμη: Χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη, σε ένα μπολ, τα αβγά, το γιαούρτι, το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι, το προζύμι και τη μαστίχα, για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα αλεύρια και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 34 εκ. Βάζουμε εκεί τη ζύμη και την απλώνουμε στο ταψί. Βάζουμε τα 4 κόκκινα αβγά αρκετά βαθιά στη ζύμη, αλλά να φαίνονται. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε με ένα πιρούνι τον 1 κρόκο αβγού με τις 2 κ.σ. γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια του λαμπρόψωμου με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο.  Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε σε σχάρα, κατά προτίμηση με ποδαράκια, για να κρυώσει ομοιόμορφα.